Dopingutestengte Sergej Volkov avslører til Dagbladet: Dette skjedde

Raser etter dopingdom: - En ulykke

Onsdag offentliggjorde RUSADA dopingsaken til det russiske langrennstalentet Sergej Volkov (21), men uten å fortelle hva han ble dømt for. Det forteller nå Volkov, som overfor Dagbladet røper hva som skjedde.

Raser etter dopingdom: - En ulykke
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske langrennsløperen Sergej Volkov (21) har i all hemmelighet vært utestengt i snart seks måneder for brudd på antidopingreglene, skrev Dagbladet onsdag.

Det russiske langrennstalentet testet positivt på et forbudt stoff 19. januar og har vært utestengt siden, men det russiske antidopingbyrået RUSADA offentliggjorde dopingsaken først onsdag 15. juni.

RUSADA skrev ikke hvilket forbudt stoff det var snakk om, men dette forteller nå Sergej Volkov selv til Dagbladet.

Volkov er en lovende russisk langrennsløper som blant annet ble nr. 4 på sprinten i junior-VM i Oberwiesenthal i 2020, da ett år eldre Ansgar Evensen vant. Volkov var på den VM-sprinten den beste utøveren født i år 2001.

Dagbladet har fått tilsendt et lengre skriftlig svar fra Volkov om hva dopingsaken hans skyldes og hans tanker rundt det hele. 21-åringen reagerer med sjokk og vantro.

Volkov forteller at han er utestengt for bruk av nesesprayen Rinofluimucil og hevder overfor Dagbladet at han brukte denne nesesprayen uten hensikt om å forbedre egne prestasjoner.

21-åringen peker også på at han fulgte legens anbefaling, ikke ulikt to tidligere dopingsaker i norsk langrenn.

- Et sjokk

Den russiske langrennsløperen forklarer videre at han brukte nesesprayen til behandling utenfor konkurransesammenheng, hvor han leste regelverket slik at nesesprayen bare er forbudt i forbindelse med konkurranse.

- Derfor kom nyheten om en positiv dopingtest som et sjokk på meg. Jeg trodde jeg var innenfor regelverket, sier Volkov.

Han legger fortvilt til:

- Jeg har alltid trodd at doping er et middel som gir idrettsutøvere en sportslig fordel. Dette hadde ikke en sportslig fordel.

- Jeg leste at det finnes legemidler som bare er forbudt i konkurranse, men la ikke vekt på hvor viktig det er å vurdere tidspunktene for inntak og tok ikke hensyn til at en lege som ikke jobber med idrett kanskje ikke er klar over de komplekse antidopingreglene, forklarer han.

- En ulykke

Volkov forteller videre at han klarte å bevise at dette ikke var forsettlig doping med hensikt om å forbedre egne prestasjoner.

Det er derfor han bare en mild straff, på seks måneder, for sin uaktsomhet.

- Jeg har alltid vært en tilhenger av en ren og rettferdig idrett. Det som skjedde med meg er ikke en dopingskandale, men en ulykke, sier han.

Utestengelsesperioden har tilbakevirkende kraft fra han ble tatt 19. januar - og er dermed straks ferdigsonet idet dopingsaken offentliggjøres av RUSADA, som foreløpig ikke har besvart Dagbladets henvendelser.

USADA-sjef Travis Tygart, mannen som felte Lance Armstrong, har tidligere overfor Dagbladet tatt til ordet for et sterkere skille mellom forsettlige og ikke-forsettlige dopingsaker, i kjølvannet av Thereses Johaugs sak. Les mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer