Raser etter festen

England herjet med Iran i fotball-VM og vant 6-2. Men det som skjedde i starten av kampen får ekspertene til å rase. Irans keeper, Alireza Beiranvand, spilte videre etter en sjokkerende hodesmell.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SMELL: Disse bildene av smellen så du ikke på TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • England - Iran 6-2 (3-0)

DOHA (Dagbladet): Dommeren la til 14 minutter i første omgang, fordi keeperen kolliderte med midtstopper Majid Hosseini. Sammenstøtet endte blodig og Beiranvand var tydelig rystet.

Men etter å ha fått medisinsk hjelp i over ti minutter, reiste han seg på beina igjen. Han signaliserte at han ville fortsette. Og det fikk han. Men under ett minutt seinere måtte han kaste inn håndkleet og byttes ut.

- Det er det medisinske apparatets ansvar å ta den riktige avgjørelsen og ta ham av banen. Han burde ikke engang vært på banen. Dette må være en spøk. Helt uakseptabelt, tordnet BBC-ekspert Jermaine Jenas på direkten.

SMERTER: Sammenstøtet var grusomt. Foto: NTB
SMERTER: Sammenstøtet var grusomt. Foto: NTB Vis mer

Heller ikke hans engelske kollega - Simon Peach fra nyhetsbyrået PA - var nådig etterpå. Fra presseplassen sin på Khalifa International Stadium i Doha dundret han løs på Twitter:

- Hvordan i huleste kan Irans keeper være på banen etter den smellen mot hodet? Helvete, heller.

NEDE FOR TELLING: Alireza Beiranvand måtte til slutt kaste inn håndkleet. Foto: NTB
NEDE FOR TELLING: Alireza Beiranvand måtte til slutt kaste inn håndkleet. Foto: NTB Vis mer

Da keeperen til slutt måtte gi seg, fulgte Peach opp:

- Irans keeper har nettopp gått i bakken og blir bedt om å bli byttet ut. Skammelig av legene. Denne avgjørelsen skulle vært tatt ut av hendene hans.

Etter 20 minutter ble Beiranvand erstattet av Seyed Hossein Hosseini.

Da Englands midtstopper Harry Maguire pådro seg en hodeskade seinere i kampen, ble han tatt rett av banen og erstattet med Eric Dier.

- Fotballens prosedyrer ved hjernerystelser er flaut, sa BBC-ekspert Chris Sutton underveis i kampen.

Når det er sagt, så ble dette Englands ettermiddag fra begynnelse til slutt i Doha. Laget har fått en drømmestart i VM, selv om Iran framsto som et svakt lag.

ENGELSK JUBEL: Bukayo Saka scoret to mål for England. Foto: NTB
ENGELSK JUBEL: Bukayo Saka scoret to mål for England. Foto: NTB Vis mer

Målfesten startet etter 35 minutter.

Først headet Jude Bellingham ballen i mål, som den nest yngste målscoreren i VM-historien. En oppstemt NRK-ekspert, Nils Johan Semb, snakket om champagnefotball.

Ni minutter seinere klinket Bukayo Saka inn 2-0. Det skjedde etter en corner fra Luke Shaw. Harry Maguire kriget i lufta og Saka dundret ballen i mål.

3-0 kom i det 45. minutt ved Raheem Sterling. Han styrte inn en ball fra Harry Kane. Da reiste den godt betalte VM-ambassadøren David Beckham seg på tribunen og klappet.

PROTEST: Både spillerne og de iranske supporterne valgte å markere sitt standpunkt overfor regimet før VM-kampen mot England. Video: @SwainITV / Twitter Vis mer

Iran holdt unna det første drøye kvarteret i andre omgang, men så kom spikeren i kista: Et dårlig utspill fra keeper ble fanget opp på midtbanen av England. Ballen endte hos Saka, som styrte inn sitt andre mål - og Englands fjerde - for dagen. Da var det gått 62 minutter.

Iran ville være med på deler av festen. Et flott angrep fire minutter seinere ble hamret inn over hodet på England-keeper Jordan Pickford. Målscorer: Mehdi Taremi.

Innbytter Marcus Rashford økte til 5-1 knappe 20 minutter før slutt. Og det sluttet ikke der: Jack Grealish sørget for 6-1.

GOD DAG PÅ JOBB: Trener Gareth Southgate og spillerne takket publikum etter kampen. Foto: NTB
GOD DAG PÅ JOBB: Trener Gareth Southgate og spillerne takket publikum etter kampen. Foto: NTB Vis mer

Iran reduserte til 6-2 på straffespark 12 minutter på overtid. Mehdi Taremi sto for sin andre scoring for dagen.

Men det hjalp ikke. England var klart best.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer