Tokyo-OL

Raser etter kjempebrøler

Tre danske svømmere var klare for OL, men en feil fra forbundets side endret alt. Det får svømmerne til å reagere sterkt.

RASER: Tre kvinnelige svømmere fra Danmark reagerer sterkt på hvordan det danske svømmeforbundet har håndtert registreringen til OL. Foto: AFP/NTB
RASER: Tre kvinnelige svømmere fra Danmark reagerer sterkt på hvordan det danske svømmeforbundet har håndtert registreringen til OL. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

For mange utøvere er OL en drøm og noe av det største man kan delta i. Det var nok tilfellet for de tre danske svømmerne Marina Heller Hansen (26), Amalie Søby Mortensen (20) og Maj Howardsen (24) også.

Men den drømmen fikk en brå slutt.

De hadde fått beskjed av det danske svømmeforbundet at de skulle med til Tokyo-OL for å delta i 4 x 200 meter. Ifølge danske TV 2 begikk forbundet en feil som gjorde at de tre ikke fikk være med til Tokyo likevel.

SVØMMING: Kristina Makushenko har flere VM-gull i synkronsvømming, nå imponerer hun på sosiale meder. Video: kristimakusha / Instagram Vis mer

- Sinte og frustrerte

- Først og fremst er vi veldig lei oss for måten vi har blitt behandlet på, med tanke på at vi mener at dette kunne vært unngått. Så vi er alle sinte og frustrerte over hele situasjonen, sier de til danske TV 2.

Hansen, Mortensen og Howardsen deltok på pressetreff i forkant av OL, hvor de skrev under på papirer, bestilte treningstøy og gjorde intervjuavtaler.

De var klare for OL, men 30. juni endret alt seg.

Det danske svømmeforbundet ringte de tre utøverne og informerte om at de ikke skulle delta i OL likevel. Årsaken var at de ikke hadde innfridd noen av b-kravene til det internasjonale svømmeforbundet FINA.

INNSTILT: Hansen, Mortensen og Howardsen var i utgangspunktet innstilte på å delta i OL. Foto: AP/NTB
INNSTILT: Hansen, Mortensen og Howardsen var i utgangspunktet innstilte på å delta i OL. Foto: AP/NTB Vis mer

Ifølge svømmerne er kravene noe de gjorde det danske forbundet oppmerksomme på at var en betingelse for deltakelse i OL, flere ganger.

- Det skal ikke skje

Direktør i det danske svømmeforbundet, Merethe Riisager, bekrefter situasjonen overfor avisa og beskriver hele kaoset som en stor skuffelse.

- Man kan alltids vær etterpåklok. FINA kunngjorde deltakelsen, men informerte ikke om b-kravene med det første. Det kom først ut ved en seinere anledning. Derfor er skuffelsen selvfølgelig veldig stor, sier hun til danske TV 2.

Kvalifiseringskravene er noe utøverne har vært klar over hele tiden, og de ønsket alle å delta i internasjonale konkurranser før OL for å kunne innfri kravene.

DELTAKELSE: De tre danske svømmerne får ikke deltatt i Tokyo-OL. Foto: AP/NTB
DELTAKELSE: De tre danske svømmerne får ikke deltatt i Tokyo-OL. Foto: AP/NTB Vis mer

I juni var det blant annet fem ulike FINA-godkjente konkurranser for å kunne innfri kravene. Det danske forbundet så ikke på det som nødvendig for utøverne å delta, fordi de på dette tidspunktet skal ha mottatt en bekreftelse på at OL-deltakelsen var i orden.

Det var feil og de tre svømmerne må se mesterskapet fra sofaen.

I en felles uttalelse til danske TV 2 skriver utøverne:

- En ting er å ikke klare et tidskrav til et stort mesterskap. Det skjer og er en del av sporten. En annen ting er å ikke bli gitt muligheten til å innfri kravene av sitt eget forbund. Det skal ikke skje, skriver de i uttalelsen.

OL er allerede i gang med fotballturneringen, men den offisielle åpningsseremonien er førstkommende fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer