Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Raser etter oppsigelse. Nå er Lundekvam i dialog med toppklubb

Bitre ord mot ord.

FIKK SPARKEN - SNAKKER UT:  Claus Lundekvam mener han er offer for falske anklager. Foto: Bjørn Langsem
FIKK SPARKEN - SNAKKER UT: Claus Lundekvam mener han er offer for falske anklager. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

(Dagbladet): Bølgene har på ingen måte lagt seg i Bønes Idrettslag etter at fotballagets trener, Claus Lundekvam, fikk sparken 20. januar. Den tidligere Southampton-spilleren raser mot styret, men har samtidig begynt å se framover.

42-åringen har en oppsigelsestid på tre måneder.

- Jeg klarer meg. Jeg har vært på noen treninger i etterkant. Resten av uka vil jeg bruke til å bestemme meg for om jeg skal trene laget inn mot oppkjøringsfasen av sesongen. Men jeg har også fått tilbud andre steder, på høyeste nivå, forteller Lundekvam til Dagbladet.

- I Norge er Tippeligaen høyeste nivå?

- Jeg vil ikke nevne navn. Men ja, jeg har vært i dialog med en klubb på høyeste nivå om å være en del av klubben. For meg er dette hyggelig og smigrende. Jeg har fått mange trenertilbud, både fra lokale klubber og andre deler av landet. Jeg mener vi har gjort mye riktig i Bønes. Det viser hva som er mulig med enkle grep, en klar filosofi og en rød tråd.

- Amatørmessig Det var i en mail fra styreleder Christian Kanzler at Lundekvam fikk beskjed om at han ikke lenger var ønsket i klubben. Bønes er et bydelslag i Bergen og spiller i 4. divisjon.

Kontrasten til hans egen spillerkarriere kunne knapt vært større: Fra 1996 til 2008 var han en bauta i midtforsvaret på The Dell i Southampton, seinere St. Mary's Stadium.

- Det er bare så amatørmessig, raser Lundekvam overfor Dagbladet.

- Det sto at «du er herved avsatt som hovedtrener i Bønes». Det var ingen begrunnelse eller noen som helst forklaring. Vi har hatt en reise med tre opprykk, og vi har virkelig klart å skape en garderobe. Det har vært entusiasme, både innad i laget og i en stor bydel. Nå blir drømmene tatt fra guttene. Det synes jeg er trist.

Overfor Dagbladet står styreleder Christian Kanzler fast på det han har sagt tidligere, at dette dreier seg om en personalsak. Dette finner ikke Lundekvam seg i. Utover oppsigelsen på mail er han blitt forelagt hva det dreier seg.

Han tordner:

- Grunnlaget som ligger bak er falskt. Det er usant. Og jeg har absolutt ingen bekymringer. Spillerne er blitt manipulert og ført bak lyset i møtene de har vært i med styret. Saken står på stedet hvil.

Han fortsetter:

- Vi får se om spillerne klarer å mobilisere. De har aldri vært i en sånn situasjon tidligere. I en klubb er det ingen som står sterkere enn A-laget. De kan få gjort det de ønsker. Hvis de ønsker å beholde meg, så tror jeg de skal klare det.

Tre opprykk Lundekvam påpeker at Bønes har rykket opp tre ganger under hans ledelse. Han tror det ligger andre motiver bak hos styret, enn det som blir omtalt som en «personalsak».

- Det er sinnssykt at de klarer å sparke meg etter den jobben jeg har gjort. Jeg har også hentet inn én million sponsorkroner. En sånn oppsigelse har aldri skjedd i norsk historie. Jeg tror det ligger andre motiver bak. Jeg tror de er livredde, i og med at fotballaget har hatt så store framganger. Jeg har begynt å stille spørsmål inn mot budsjettet. Jeg vil vite ting, men får ikke detaljert informasjon.

Lundekvam vet ikke hundre prosent per dags dato hva som skjer videre. Han avviser at saken har noe med helst med det han har skrevet om i biografien sin som kom ut i fjor. I boka «En kamp til» innrømmer han rus- og sexavhengighet, noe som oppsto i tomrommet etter fotballkarrieren.

Dette har han etter eget utsagn kontroll over. Nå ønsker han å dyrke en ny karriere, på ledersida i en fotballklubb.

- Jeg jobbet under ti managere. Heldigvis er det noen som kjenner til min erfaring. Jeg har lært litt om hvordan du driver en klubb, påpeker Lundekvam.

Redegjørelse Styreleder Christian Kanzler sier at han ikke vil kommentere påstandene fra Lundekvam. Han viser imidlertid til en skriftlig redegjørelse på hjemmesida til Bønes, underskrevet av hovedstyret og fotballstyret. Redegjørelsen ble lagt ut lørdag, og har overskriften «Avviser påstander».

Det heter:

«Styret i Bønes Idrettslag har som kjent avviklet alle kontraktsforhold med Claus Lundekvam. Dette har resultert i ulike mediautspill og Facebook-innlegg. Styret har tidligere ikke ønsket å bidra til at saken prosederes i media på noen måte - dette er fortsatt styrets ønske. Det er som utgangspunkt på årsmøtet, at styret gir sine redegjørelser til medlemmene.»

«Når vi nå allikevel gir dette utsagn, er det som følge av et FB-innlegg i går, og ett i dag, hvor Lundekvam kommer med feilaktige og krenkende utsagn, både mot styremedlemmer og andre enkeltpersoner, som er aktive medlemmer i klubben. Styret kan ikke la dette bli stående uimotsagt.»

SOUTHAMPTON-LEGENDE:  Claus Lundekvam spilte i Southampton fra 1996 til 2008. Her i duell med Chelseas Mateja Kezman i 2005. Foto: NTB Scanpix
SOUTHAMPTON-LEGENDE: Claus Lundekvam spilte i Southampton fra 1996 til 2008. Her i duell med Chelseas Mateja Kezman i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«At styrets beslutning om å avvikle kontraktene med Lundekvam skal være basert på enkeltpersoners personlige agenda, savner enhver forankring i virkeligheten. Likeså at styret eller enkeltmedlemmer i styret gjør dette for å skjule økonomiske uregelmessigheter eller som en del av å manipulere den regnskapsmessige siden av lagets drift. Dette er rent oppspinn, her lages et fantasibilde ingen kjenner igjen. At der i et idrettslag vil være ulike syn på drift og økonomiske prioriteringer, sier seg selv, men det som her påstås, ligger utenfor enhver saklighet og organisatorisk folkeskikk.»

Redegjørelsen kan leses i sin helhet her.

Ingen TV 2-avtale Lundekvam opplyser at han ikke lenger har noen avtale med TV 2, men at «ingen dører er stengt». Han jobbet lenge som kanalens Premier League-ekspert. Med sitt engelske nettverk skaffet han også TV 2 tilgang til kilder og «inngangsbillett» bak klubbfasader.

- Det ble mye promotering av boka mi i fjor. Jeg holdt foredrag og var med på bokbad og boksigninger. Dette er et verk som beskriver meg på ærlig vis, både på godt og vondt. Jeg vil takke det norske folk som har kjøpt boka. Vi er også i kontakt med noen forhandlere i England, så får vi se om den kommer ut på engelsk, sier han.

Det som skjer i Bønes kunne sikkert blitt et kapittel i boka. Andre trenere i klubben har tidligere rykket ut med et avisinnlegg til støtte for den tidligere Southampton-profilen.

- Vi ønsker en løsning der Claus også i framtida kan være sentral i den sportslige satsingen og talentutviklingen til klubben, heter det.

- Jeg klarer meg fint, understreker Lundekvam, før han stikker i et møte.

MED FLAGGET PÅ BRYSTET:  Claus Lundekvam (nederst til høyre) har 40 landskamper for Norge. Her mot Skottland i 2005. Bak fra venstre: Egil Østenstad, Thomas Myhre, Vidar Riseth, Andre Bergdølmo, John Carew og Martin Andresen. Foran fra venstre: Alex Valencia, Christian Grindheim, Jan Gunnar Solli, John Arne Riise og Claus Lundekvam. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
MED FLAGGET PÅ BRYSTET: Claus Lundekvam (nederst til høyre) har 40 landskamper for Norge. Her mot Skottland i 2005. Bak fra venstre: Egil Østenstad, Thomas Myhre, Vidar Riseth, Andre Bergdølmo, John Carew og Martin Andresen. Foran fra venstre: Alex Valencia, Christian Grindheim, Jan Gunnar Solli, John Arne Riise og Claus Lundekvam. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer