SINT: Aly Raisman raser mot eget forbund og fryktet at overgrepsskandalen med Larry Nassar kan gjenta sge i liknende form i framtiden. Foto: Dale G. Young/Detroit News via AP, File
SINT: Aly Raisman raser mot eget forbund og fryktet at overgrepsskandalen med Larry Nassar kan gjenta sge i liknende form i framtiden. Foto: Dale G. Young/Detroit News via AP, FileVis mer

Overgrepsskandalen i amerikansk idrett

Raser etter overgrepsskandalen: - Har sviktet oss

Frykter historien kan gjenta seg.

Avsløringene om tidligere landslagslege i turn, Larry Nassar (55), har sjokkert hele USA.

Totalt har 150 jenter hevdet seg misbrukt av legen, og i januar sa han seg skyldig i ti av påstandene. Nassar er nå i fengsel for besittelse av overgrepsbilder og ni overgrep. Han er dømt til å sone 40-175 år i fengsel.

Blant dem som ble misbrukt av legen var Aly Raisman (23), to ganger OL-gullvinner i turn.

«Larry, jeg håper du nå forstår at vi, disse kvinnene du så hjerteløst misbrukte over så lang tid, nå er en kraft. Og du er ingenting,» sa Raisman under rettssaken mot overgriperen.

- Er dette en spøk?

Det amerikanske gymnastikkforbundet valgte nylig å skille veier med forbundsdirektør Mary Bono etter at hun hadde uttrykt seg kritisk til Nikes reklame med NFL-spilleren Colin Kaepernick.

Mens man leter etter en erstatter har forbundet bedt utøverne om å fylle ut anonyme spørreskjemaer der de forteller hvilke egenskaper de ønsker hos sin nye sjef. Det får Raisman til å rase.

- Er dette en spøk? Virkelig? USAG (Det amerikanske gymnastikkforbundet (jour.anm.) vet nøyaktig hvilken direktør de trenger, men har ikke integritet eller karakter til å ansette den rette personen, skriver hun på Twitter.

Raisman sier hun føler seg sviktet av forbundet etter overgrepsskandalen som har rullet opp det siste året.

- Jeg stoler ikke på den nåværende ledelsen i forbundet og deres evne til å velge en ny leder. De har vist deres manglende hastverk med å fikse og forstå dette forferdelige problemet. Hvis ikke det blir endringer i ledelsen er jeg livredd for at historien vil gjenta seg selv, forteller hun.

- Hadde ikke noe valg

Raisman har vært et av de mest profilerte ofrene av Nassar, og har uttalt seg ved en rekke anledninger.

I retten fortalte hun at når hun hørte at det banket på døra om kvelden, viste hun at det var Nassar som kom for å forgripe seg på henne.

«Tenk deg hvordan det føles å være en uskyldig tenåring i et fremmed land, der du hører et bank på hotelldøra, og det er deg. Jeg ville ikke at du skulle være der, men jeg hadde ikke noe valg.»

Raisman har også tidligere vært kritisk til forbundets håndtering. Blant annet da Mary Lee Tracy ble ansatt som landslagstrener.

- USA Gymnastics ansetter ei som, etter min mening, støtter Nassar, skylder på ofrene og viser her heller ikke et ønske om å lære av fortida. Dette er et slag i trynet på alle fornærmede og en bekreftelse på at ingenting er endret hos USA Gymnastics. Jeg er dypt skuffet, skrev hun den gangen.

Ble gravid med Nassar

Selv om 150 jenter har stått fram med sine historier, dukker det stadig opp nye, forferdelige beretninger. Seinest i forrige måned kom det et nytt søksmål mot allerede fengslede Nassar.

Erika Davis har anklaget Nassar for å ha dopet henne ned og voldtatt henne i 1992 - noe som førte til at den gang 17 år gamle jenta ble gravid med hans barn. Overgrepet skal ha skjedd da hun var student og han lege ved Universitetet i Michigan.

Ifølge søksmålet knuste Nassar en pille og ba Davis om å drikke innholdet. Hun ble bevisstløs, men våknet seinere til at legen voldtok henne. Ifølge den tidligere utøveren var hun ikke i et seksuelt forhold med noen andre på den tiden. Hun tok abort da hun oppdaget at hun var gravid.