KONTROVERSIELL AVGJØRELSE: Maria Sjarapova testet positivt for meldonium i januar, men er likevel inkludert i den russiske OL-troppen. Foto: EPA/FILIP SINGER
KONTROVERSIELL AVGJØRELSE: Maria Sjarapova testet positivt for meldonium i januar, men er likevel inkludert i den russiske OL-troppen. Foto: EPA/FILIP SINGERVis mer

Raser etter Sjarapova-nyheten: Dopingtatt og OL-klar

Drøye to måneder etter at tennisstjerna Maria Sjarapova (29) avslørte at hun er dopingtatt, er hun nå inkludert i den russiske OL-troppen.

(Dagbladet): - Jeg vil fortelle dere at jeg har blitt tatt for doping. Jeg tar det fulle ansvaret for det. Jeg har gjort en feil.

Slik avslørte supestjerna Maria Sjarapova at hun testet positivt for det forbudte stoffet meldonium under Australian Open i januar. Dette kunngjorde hun 7. mars.

Likevel er 29-åringen nå, bare drøye to måneder senere, inkludert i den russiske OL-troppen i Rio de Janeiro. Det bekrefter den russiske tennispresidenten Shamil Tarpisjev til den russiske avisa R-sport.

- Hun er på lista vår over påmeldte russiske deltakere i OL. Den må være klar før 6. juni, sier Tarpisjev.

Det er å betrakte som en gladnyhet i Russland. I russiske og sosiale medier jubler flere av Sjarapovas fans over at hun - hvis alt går etter russernes plan - kan kaste glans over Rio-OL til tross for dopingdommen.

Samtidig er det mange som er særdeles kritiske. På Twitter er reaksjonene mange. Noen raser. Andre kaller Russlands idrettsmoral for en parodi.

Russland kan bli utestengt fra idretten Tirsdag meldte det russiske nyhetsbyrået TASS at hele fjorten av de 31 positive restestene fra OL i Beijing kommer fra russiske utøvere. Til Dagbladet har det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg hintet at Russland og flere nasjoner kan bli utestengt fra idretten.

- Det kan bli aktuelt å utelukke nasjoner helt fra idretten. Det kan bli aktuelt å utelukke idretter helt. Det kan også bli strengere straffer. I stedet for utestengelse på to og fire år, kan dopingtatte utøvere bli utestengt på livstid, sa Heiberg til Dagbladet forrige uke.

- Kan flere nasjoner enn Russland bli utestengt?

- Ja, det kan være snakk om flere ulike nasjoner og flere ulike idretter-

Forklaringen Sjarapova har en innholdsrike karriere å se tilbake på. Allerede som 18-åring ble hun nummer én i verden, en posisjon hun seinere har hatt ytterligere fire ganger. 

Det russiske tennisesset har i tillegg vunnet fem Grand Slam-turneringer og kunnet juble for 26 andre titler. Samtidig har hun slitt med store skadeproblemer over lang tid. Det er også grunnen hun oppgir til at hun startet med medisinen som inneholdt det nå forbudte stoffet.

- Jeg ble først gitt medisinen i 2006. Jeg hadde flere helseplager på det tidspunktet. Jeg har tatt en medisin i flere år, men i et brev jeg fikk fra Det internasjonale tennisforbundet for noen dager siden fikk jeg vite at den inneholder meldonium. Det er viktig for meg at dere forstår at jeg har tatt denne medisinen i ti år. Det er først fra 1. januar meldonium ble ulovlig, noe jeg ikke visste, sa Sjarapova i mars.

Slo tilbake På sin egen Facebook-side slo Sjarapova kraftig tilbake mot kritikken.

- Det ble hevdet at jeg ble advart fem ganger om at jeg kunne bli utestengt fordi jeg tok denne medisinen. Det er ikke riktig. Det har aldri skjedd. Det er en forvrengning av det som faktisk ble meddelt. Jeg unnskylder ikke at jeg ikke visste at stoffet var ført opp på dopinglista, jeg har allerede opplyst at jeg 22. desember mottok en e-post der den endringen gikk fram. Jeg skulle ha tatt mer hensyn til den. Men disse andre meldingene? De var godt gjemt - i nyhetsbrev, på nettsider, i brosjyrer, hevder Sjarapova.

- For å få med meg disse «advarslene» måtte jeg lest e-poster der emnefeltet indikerte helt andre temaer, jeg måtte ha lest på nettsider, tastet inn brukernavn og passord, klikket og lett, klikket og lett, klikket og lett. Kanskje vil noen journalister kalle dette advarsler, men de fleste vanlige folk vil si at informasjonen var for vanskelig tilgjengelig.

Hvor lenge tennisyndlingen er utestengt etter dopinhavsløringen er foreløpig uklart.

DELTE REAKSJONER: Ikke alle er like glade for at  Maria Sjarapova er tatt ut til OL. Foto: REUTERS/Thomas Peter/Files
DELTE REAKSJONER: Ikke alle er like glade for at Maria Sjarapova er tatt ut til OL. Foto: REUTERS/Thomas Peter/Files Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.