Raser etter skandale: - Det er livsfarlig

To aktivister stormet banen under sprangridning-EM søndag.

EM: To aktivister stormet banen under sprangridning-EM i Rotterdam søndag. Video: NRK Vis mer

Det oppsto kaos under sprangridning-EM søndag i Rotterdam da to aktivister løp ut på banen mens hjemmefavoritt Marc Houtzager startet sin finaleomgang.

Den ene mannen ble raskt stoppet, men kvinnen løp i veien for nederlenderen.

På ryggen hadde hun skrevet «Stop Horse Slavery».

- De er livsfarlige! Vet de det? Hva er det de vil? sa SVT-kommentator Annamarie Fredholm under SVTs sending.

Fikk applaus

Houtzager fortsatte konkurransen og fikk én tidsfeil, men denne ble seinere strøket. Nederlenderen endte til slutt som nummer sju i konkurransen som sveitseren Martin Fuchs vant.

Nina Johnsen, sportssjef i Norges Rytterforbund, sier at det gikk så fort at hun knapt fikk det med seg. Selv har hun aldri opplevd noe liknende før.

- Det var en dame og mann. De hadde plakater og skrevet noe på seg, men det var på nederlandsk, så jeg er usikker på hva det sto, sier Johnsen til Dagbladet.

Johnsen forteller at Houtzager ikke lot seg affisere nevneverdig, og at han fikk stående applaus av tilskuerne etter rittet.

- Det forandret nok ikke noe for han, men det kunne lett ha gjort det. Både han og hesten kunne ha mistet konsentrasjonen, sier Johnsen.

- Livsfarlig

Det gikk fint denne gangen, men Johnsen er ikke i tvil om at det kunne vært farlig både for hesten, rytteren og aktivistene.

- Det kan være livsfarlig. Hun løp egentlig helt i veien. Hesten kunne fått sjokk og kastet rytteren av ryggen. Det er mye fart, akselerasjon og krefter involvert. Det er absolutt ikke optimalt, sier Johnsen.

Sveriges landslagstrener, Henrik Ankarcrona, er svært kritisk til arrangementet.

- Vi sto og snakket om det. Burde det ikke vært flere vakter? Jeg går ut ifra at det er en person som har kjøpt billett, og gått med klær som hvem som helst, sier han til Expressen, og legger til:

- Dette er ikke vår sport.

Norske Jens Lasse Dokkan tok for øvrig sitt andre EM-gull i paradressur i dag da han vant freestylekonkurransen.