Sykkel stjålet i Tour de France

Raser etter sykkeltyveri

- Dette gjør meg så trist og sint, skriver Mark Cavendish.

ETTERLYST: Denne sykkelen forsvant fra en fansone i Brussel natt til søndag. Sykkelen skal etter planen auksjoneres bort i slutten av Touren. Foto: Twitter / LeTour
ETTERLYST: Denne sykkelen forsvant fra en fansone i Brussel natt til søndag. Sykkelen skal etter planen auksjoneres bort i slutten av Touren. Foto: Twitter / LeTourVis mer

I disse dager pågår det en kampanje i Tour de France-sirkuset for å få tilbake én sykkel som ble stjålet fra en fansone i Brussel natt til søndag.

Etter Touren skulle nemlig fire spesialdesignede sykler auksjoneres bort for å finansiere sykler til barn i Sør-Afrika, i regi av veldedighetsorganisasjonen Qhubeka.

Sykkeltyveriet har skapt sinne i Tour de France-sirkuset.

- Dette gjør meg så trist og sint. Qhubeka er den offisielle veldedigheten til Touren og nært mitt hjerte, skriver Mark Cavendish på Twitter.

Donerer tusenvis av sykler

Den profilerte briten sykler for sørafrikanske Team Dimension Data, hvis fulle navn er nettopp Team Dimension Data for Qhubeka.

- De endrer livene til hele samfunn med sykler. Vær så snill, noen må vite hvordan man kan få tilbake denne sykkelen fra det gigantiske rasshølet som stjal den, fortsetter Cavendish, som for øvrig ble utelatt fra Tour de France i år.

Qhubeka ble opprettet i 2005, og har siden den gang forsynt barn og kvinner med 90 000 sykler, hovedsakelig i Sør-Afrika, ifølge organisasjonens hjemmeside.

Team Dimension Data har som mål å donere 5000 sykler hvert år.

Dette har de gjort blant annet ved å auksjonere bort syklene til Cavendish og Edvald Boasson Hagen, som også sykler for Team Dimension Data.

Leteaksjon

De fire syklene er designet basert på de fire forskjellige Tour de France-trøyene (gul, grønn, røde prikker og hvit), og syklene er på scenen når vinnerne får utdelt trøyene etter hver enkelt etappe.

- Den gule trøya, som er den prestisjefulle, ble stjålet fra en scene i fansonen i natt til tross for mye sikkerhet. Nå kjører vi en kampanje med så mange utøvere som mulig for å få tilbake sykkelen, sa Jeremy Ford, som jobber i Qhubeka, til AFP i går.

Flere sykkelstjerner, deriblant superstjerna Peter Sagan, har blitt avbildet med en plakat med emneknaggen «GiveItBack» i løpet av de siste dagene.

- Alle forsøker å få tilbake sykkelen. Vi har hatt Bradley Wiggins og Tom Dumoulin, og selv ordføreren av Brussel leter etter den, sier Ford.

Saken fortsetter under videoen.

INNRØMMER «ALT»: Her innrømmer Lance Armstrong at han var dopet under samtlige Tour de France-triumfer. Video: Discovery Channel Vis mer

- En stor drivkraft

Cavendish, som står med 30 individuelle etappeseire i Tour de France og som vant den grønne trøya i 2011, har tidligere uttalt at Qhubeka er én av de store drivkreftene han har til å vinne.

- Det var en av grunnene til at jeg kom til dette laget. Veldedighetsorganisasjonen betød alt, det betyr noe mer. Det er forfriskende å ha noe. Alle er om bord på dette prosjektet som kan forandre liv. Det er massivt, virkelig viktig, sa Cavendish til Eurosport i 2018.

Team Dimension Data har en treningsleir i Sør-Afrika årlig i november.

- For meg er en sykkel et arbeidsverktøy. En sykkel er så allsidig. Den kan bli brukt for å ha det gøy, til transport, trening og racing. Men i bunn og grunn er det noe jeg tar for gitt. Noe jeg tar for gitt, kan forandre et liv, sa Cavendish.