Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM i skiskyting:

Raser etter VM-razzia: - Vi ble tvunget til å drikke vann

IBU bekrefter: Ingen tatt for doping. Utøverne selv reagerer på behandlingen.

SKUFFET: Skiskyting-tipp Andrey  Kirvkov og utøver Galina Vishnevskaya på en pressekonferanse i dag. Foto:  AFP PHOTO / FRANCK FIFE
SKUFFET: Skiskyting-tipp Andrey Kirvkov og utøver Galina Vishnevskaya på en pressekonferanse i dag. Foto:  AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer

HOCHFILZEN (Dagbladet): Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) holdt en pressekonferanse på VM-arenaen i Hochfilzen i ettermiddag der defortalte at det ikke ble funnet noe mistenkelig eller positive dopingprøver etter en razzia mot laget til Kasakhstan tidligere i VM.

På pressekonferansen gikk Kasakhstan i strupen på IBU.

- Rene utøvere ble hindret fra å konkurrere. Rene utøvere ble ikke behandlet på en god måte. Noe sånt må aldri skje igjen. Dette må være en lærepenge, sier landslaget i en kommentar på pressekonferansen.

Kasakhstans landslag reagerer også på behandlingen de fikk. Visepresidenten i Den kasakhstanske OL-komiteen, Andrey Kryukov, forteller:

- Det er ingen tvil om at dette har gått ut over våre sportslige resultater i VM, sier Kryukov.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Tvang

Det var politiet som gjennomførte aksjonen mot deltakerhotellet og utøverne ble tatt inn til lange avhør. En av løperne beskriver:

- Vi satt i avhør til langt på natt. Jeg fikk ikke ha kontakt med familien min, selv om jeg hadde bursdag. Vi ble tvunget til å drikke vann, vi ble hindret fra å konkurrere, sier Galina Vishnevskaya, som sikter til urintestene.

Skiskytteren Vishnevskaya hadde for øvrig bursdag 10. februar.

- Vi må kjempe for en ren sport. Men det kan ikke straffe rene utøvere. Dette var en stor feil, sier utøveren.

IBU forklarer:

- Aksjonen var basert på etterforskning om mulig brudd på antidopingreglementet. IBU ba Det østerrikske antidopingbyrået (NADA Austria) om å gjennomføre urinprøve og blodprøve på alle utøverne, uttaler IBU.

- I dag viser Wada-laboratoriet i Seibersdorf at alle tester er negative. Det ble gjort tester for EPO og veksthormoner. Det pågår fortsatt etterforskning av materiell som er funnet. Vi takker Kasakhstan for samarbeid, heter det i uttalelsen fra forbundet.

Razzia

Østerriksk politi gjennomførte en razzia på Kasakhstans utøverhotell i skiskytter-VM torsdag etter funn av en pappeske med brukt medisinsk utstyr og lagakkrediteringer for store skiskytterarrangementer. Alle lagets utøvere ble så testet for prestasjonsfremmende midler.

Kasakhstans kultur- og sportsminister, Arijstanbek Mukhamediulij sier til lokale nyhetsbyråer at laget har blitt informert om at prøvene til utøverne kom tilbake negative, skriver NTB:

- Alle var rene, sa han.

Kasakhstanske lagledere har tidligere sagt at laget ikke har benyttet seg av dopingmidler, men innrømmet at det medisinske utstyret ikke var håndtert riktig da det skulle bli kastet.

Laget har fått lov til å konkurrere i det pågående verdensmesterskapet etter razziaen.

VM fortsetter med herrenes 20 km i morgen. Da også trolig med Kasakhstan på startstreken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling