Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Raser etter vrakingen: - Feigt!

Friidrettsverden er i harnisk etter at en rekke øvelser har blitt kuttet fra Diamond League-programmet. Flere mener sporten er i ferd med å bli ødelagt. - Brutalt, mener NRKs Jann Post.

NORSK HÅP: Ola Stunes Isene er blant utøverne endringene går hardest utover. Nå må nordmannen finne andre løsninger sportslig og økonomisk. Foto: NTB sacnpix
NORSK HÅP: Ola Stunes Isene er blant utøverne endringene går hardest utover. Nå må nordmannen finne andre løsninger sportslig og økonomisk. Foto: NTB sacnpix Vis mer

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har tidligere uttalt at antall øvelser i Diamond League skal reduseres, og i går ble det offentliggjort hvilke øvelser som blir vraket.

TV-sendingen skal kuttes fra to timer til 90 minutter, og bort forsvinner 200 meter, 3000 meter hinder, diskos og tresteg.

Undersøkelsene til friidrettsforbundet viser at 100 meter, lengde og høyde er de tre mest populære øvelsene blant TV-titterne.

- Målet vårt er å skape en raskere og mer spennende global konkurranse for å vise fram sporten vår, sier president i IAAF, Sebastian Coe.

Avgjørelsen om å kutte noen øvelser, kan få store konsekvenser for utøverne.

LEI: Gjert Ingebrigtsen begynte å bli lei av å vente på Jakob Ingebrigtsen, som brukte lang tid på dopingkontrollen etter 1500 meter-finalen. Det gikk ut over Filip Ingebrigtsen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Forstår det ikke

Målet med endringen er å gjøre sporten mer attraktiv, men avgjørelsen går hardt utover enkelte. Blant dem er den norske diskoskasteren Ola Stunes Isene (24). Avgjørelsen kom ikke som et sjokk, men er like fullt en kjip beskjed å få.

- Jeg forstår absolutt ikke begrunnelsen deres. Jeg synes det er feigt. Det finnes bedre måter å arrangere stevnene på, mener han.

Diamond League er friidrettens svar på fotballens Champions League, og har stor betydning for utøvernes økonomi. En stor del av Stunes Isenes inntekt kom fra turneringen i fjor, og ringvirkningene kan være større.

- Private sponsorer vil helst bli vist fram på TV, og de får vi ikke vist i mesterskap. At diskos blir tatt bort påvirker inntekten fra både sponsorere og premiepenger. Rundt én tredjedel av lønnen min i fjor kom fra Diamond League. Det er ganske mye, si, sier han.

VRAKES: Noah Lyles er utpekt som friidrettens neste store internasjonale stjerne. Neste sesong får han ikke delta på favorittøvelsen, 200 meter. Foto: NTB scanpix
VRAKES: Noah Lyles er utpekt som friidrettens neste store internasjonale stjerne. Neste sesong får han ikke delta på favorittøvelsen, 200 meter. Foto: NTB scanpix Vis mer

Stunes Isene frykter at vrakingen av noen øvelser kan gå ut over rekrutteringen til de som forsvinner fra den største scenen.

- Det endrer sesongen min, og gjør at jeg må konkurrere i flere mindre stevner. Konsekvensene er enda større for yngre utøvere som har drømt om å få komme til Diamond League, og de som har sett idolene sine på TV, men ikke får det lenger, sier han til Dagbladet.

Post: - Brutalt

Under pressekonferansen før årets Diamond League-finale i Zürich spurte NRKs Jann Post flere av løperne på 200 meter om ryktene om at øvelsen ville forsvinne fra programmet. Påstanden ble raskt avvist.

- Jeg tror ikke de liker dette her. Det går utover økonomien, og det er flere som reagerer, sier Post i dag.

NRK-kommentatoren er ikke umiddelbart en stor tilhenger av endringene.

- Jeg håper at det kan være en rullering på hvilke øvelser som er inne. Det er brutalt hvis man utestenger noen bestemt. Man har gjort analyser på når man mister TV-seere, men jeg tror folk hadde tålt to timer, sier han.

KOMMENTATOR: Jann Post kommenterer friidrett og langrenn fo NRK. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KOMMENTATOR: Jann Post kommenterer friidrett og langrenn fo NRK. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Post, som selv er en svært kompetent maratonløper, er spesielt lite fan av at 5000 meter og 3000 meter hinder fjernes. 10 000 meter har lenge vært borte, og nå er 3000 meter lengste distanse som er igjen.

Norges største stjerner, Karsten Warholm og Ingebrigtsen-brødrene har sluppet relativt billig unna. Løpebrødrene mister 5000 meter, men får beholde 1500 meter. Post tror Warholm kunne blitt rammet hadde det ikke vært for det voldsomme løftet på 400 meter hekk de siste åra.

- For få år siden hadde 400 meter hekk ligget syltynt an. Men med Warholm, Samba og Benjamin på herresiden, kombinert med to verdensrekorder på kvinnesiden i år, har øvelsen fått et løft, sier Post.

Kommentatoren øyner også et lite håp for Stunes Isene, og tror han blir å se i Diamond League ved enkelte tilfeller.

- Det er synd for Stunes Isene, men jeg kan ikke tenke meg at Diamond League-stevnet i Stockholm går uten diskos og Daniel Ståhl, spår Post. Svenske Ståhl ble verdensmester i Doha og er en av Sveriges største idrettsstjerner.

- Seriøst?

Stunes Isene er ikke alene om å tordne mot IAAF. Flere andre reagerer med sjokk og vantro. OL- og VM-medaljør på 3000 meter hinder, Emma Coburn, er svært skuffet.

- Å kutte øvelser er ikke løsningen for å lage spennende TV-sendinger. Ikke skyld på utøverne og øvelsene. Vi konkurrerer og lager show. Kappløp er spennende, og det er opp til dere å vise det fram på en god måte. Det virker som om våre bidrag til sporten og forsøk på å promotere Diamond League ikke betyr noe, skriver amerikaneren på Twitter.

En av verdens fremste sprintere, nederlandske Dafne Schippers, er heller ikke imponert over avgjørelsen. Schippers var blant utøverne som ikke trodde noe på Post da han luftet tanken om at 200 meter kunne forsvinne.

- Forvirret. Den siste Diamond League-undersøkelsen viste at 200 meter er en av de mest populære øvelsene. Likevel har ikke 200 meter blitt inkludert som en av de 24 Diamond League-øvelsene. Seriøst?, skriver hun.

200 meter ble målt til å være en av de mest populære øvelsene, men blir kuttet fordi man velger å prioritere 100 meter. Flere av utøverne konkurrerer på begge distansene.

Den norske sleggekasteren Eivind Henriksen blir ikke direkte rammet, men sender en klar melding på Instagram.

200 meter og 3000 meter hinder skal likevel være med i totalt ti Diamond League-stevner, fem for kvinner og fem for menn. Diskos og tresteg skal konkurreres i to ganger, en for kvinner og en for menn.

- Vi ønsker å takke de ti stevnene som har likevel har funnet plass til disse øvelsene, sier Coe.

- Gjør det bare verre

Det har vært tilløp til krisestemning i internasjonal friidrett i noen år. Interessen for sporten har vært fallende, og gang på gang har man spurt hvem som skal ta opp arven etter Usain Bolt.

Friidretten har ropt etter nye stjerner som kan markedsføre sporten, men mange er uenige i at dette er den riktige veien å gå for å få til dette.

- Friidrett er spennende fordi det så mange forskjellige øvelser og typer utøvere. Nå fjerner de mange store navn, og det virker lite gjennomtenkt, sier Stunes Isene.

Noah Lyles (100 og 200 meter) har blitt utropt til sportens nye stjerne, mens Christian Taylor dominerer i tresteg. Begge har blitt nominert til årets utøver i verden av IAAF, men nå blir øvelsene deres kuttet fra Diamond League-programmet.

- Hvert år prøver Det internasjonale friidrettsforbundet å komme opp med en plan for å skaffe mer fans, men hvert år gjør de bare ting enda verre enn de allerede er, skriver friidrettsjournalist Liam Boylan-Pett på Twitter.

Friidrettstrener Steve Magness er heller ikke imponert.

- Bestemmer vi virkelig hvilke øvelser som skal bli inkludert i de mest prestisjefylte stevnene basert på klikk i sosiale medier?, spør han irritert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media