Håndball-VM

Raser: - Forferdelig

- De må ut, sier Viaplay-eksperten.

REAGERER: Viaplay-ekspert Joachim Boldsen. Foto: Vidar Ruud / NTB
REAGERER: Viaplay-ekspert Joachim Boldsen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KRAKOW (Dagbladet): Danske TV 2s avsløring om at i alt åtte dommerpar, to som dømmer det pågående verdensmesterskapet, knyttes til kampfiksing i en rapport fra Sportradar.

Analyseselskapet har registrert 26 kamper mellom september 2016 og november 2017 de mener bærer tydelig tegn på kampfiksing. Det er bare dommere, og ingen spillere som er mistenkt i rapporten.

Skandalen ble et tema på Viaplays sending foran Norges VM-kamp mot Argentina. Ekspert Joachim Boldsen gikk i strupen på det europeiske (EHF) og internasjonale håndballforbundet (IHF).

Rett i strupen

Både danske Boldsen og Ole Erevik påpekte at EHF har sittet på denne rapporten og visst om dette i flere år uten å si det, noe de mener er svært kritikkverdig.

- EHF skulle kommunisert dette ut da de fikk den rapporten. De har ingen kommunikasjon, de kan ikke ha noen kommunikasjonsavdeling, eller de kan ikke være spesielt intelligente. Det er forferdelig for håndballen at vi skal snakke om dette nå, freste Boldsen.

RUSSEN SKAPTE TRØBBEL: Et lokalt håndballag måtte avlyse en hjemmekamp, etter at gulvet var for glatt til å spille på. Årsaken var noe litt utenom det vanlige. Video: Privat. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

EHF har uttalt at de har tillit til dommerne. To av parene som er under mistanke dømmer i VM.

Det europeiske håndballforbundet skriver til TV 2 Danmark at de anser kampfiksing som en kriminell handling, og derfor har videreformidlet all informasjon til politiet.

- De skulle satt dommerne ut mens dette pågår. Gjør de en feil nå vil de bli mistenkeliggjort. Det er synd også for dommerne om det skulle vise seg at de er uskyldige, mener Boldsen.

Det er IHF som er arrangør av VM, også som har bestemt at dommerne foreløpig får fortsette i turneringen.

Ber om handling

Han mener nå at det må ryddes opp i ledelsen i IHF og EHF, og ber spillerne ta grep.

- De må ut, og det er bare spillerne som kan gjøre det. Spillerne kan stå sammen i spillerforeningen. Det er et problem for dem også, de kan si at de ikke spiller om det ikke gjøres noe.

Kom brått på

Søndag formiddag ble Norges trener Jonas Wille spurt om påstandene som preger hele håndballverdenen.

- Jeg kan ingenting om saken, jeg er selvfølgelig motstander av kampfiksing, men jeg kan ikke dømme eller si noe om denne saken. Vi er selvfølgelig motstander av kampfiksing, sa Wille til norsk og dansk presse utenfor Norges spillerhotell i Kraków.

- Kommer det brått på?

- Ja, egentlig. Jeg har aldri vært i en situasjon der vi har hatt mistanke om det selv. Overraskende hvis det (kampfiksing, jour.anm.) fortsatt finnes, svarte den norske treneren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer