Madrid Open

Raser: - Klar diskriminering

Tennisturneringen Madrid Open anklages for sexisme som følge av balljentenes uniformer.

Tennisturneringen Madrid Open får massiv kritikk. Video: Discovery+, Eurosport, Bård Sørø Olsen/ Dagbladet TV-sporten Vis mer
Publisert

Kontroversene i storturneringen har vært mange og underveis i turneringen måtte de endre klesprinsippene.

I starten av turneringen var uniformen til balljentene skjørt og korte topper som var croppet ved magepartiet.

Illustrert på bildet under:

KLAGER: Ikke alle var like fornøyd med uniformen til balljentene de første dagene av Madrid Open. Foto: JAVIER SORIANO / AFP
KLAGER: Ikke alle var like fornøyd med uniformen til balljentene de første dagene av Madrid Open. Foto: JAVIER SORIANO / AFP Vis mer

Uniformene ble byttet ut foran søndagens finale mellom Carlos Alcaraz og Jan Lennard Struff. Da var de korte skjørtene byttet ut med shorts, som gikk over knærne.

FINALENS BEKLEDNING: Etter mye reaksjoner på balljentenes uniformer tidligere i Madrid Open ble det gjort endringer foran finalehelgen. Foto: Mutsu Kawamori/AFLO/Shutterstock
FINALENS BEKLEDNING: Etter mye reaksjoner på balljentenes uniformer tidligere i Madrid Open ble det gjort endringer foran finalehelgen. Foto: Mutsu Kawamori/AFLO/Shutterstock Vis mer

Uniformene ble byttet ut som følge av kritikk fra Spanias utenriksminister for likestilling, Soledad Murillo, som mente at balljentenes uniformer «framkalte klar diskriminering av kvinner».

Talsperson i det spanske forbundet for kvinner i profesjonell idrett, Pilar Calvino, rettet også kritikk mot balljentenes bekledning.

- Det er en måte å feminisere kvinner på. Med all respekt, så må ikke gutter kle seg på den samme måten. Til syvende og sist er det en form for sexistisk vold som er så utbredt at folk ikke engang legger merke til det, fortalte Calvino til nettstedet Público.

Nye kontroverser

Bekledningen var ikke den eneste kontroversen under årets storturnering i Madrid.

Søndag seiret Viktoryja Azarenka og Beatriz Haddad-Maia over den amerikanske duoen Coco Gauff og Jessica Pegula i WTA-1000 dobbel-turneringen.

Men det er scenene i etterkant av seieren som skaper store reaksjoner.

Etter finalen var ferdigspilt fikk ingen av de kvinnelige utøverne muligheten til å snakke til publikum på premieseremonien. Det fikk de involverte til å reagere i sine egne sosiale medier.

Mange reaksjoner

Gauff får støtte fra flere av verdens beste tennisspillere. Fjorårsvinner, Ons Jabeur, beskrev seansen som uakseptabel på sin Twitterkonto.

- Så uheldig at du ikke fikk en sjanse til å henvende deg til publikum og dine motstandere. Dette er trist og uakseptabelt.

Flere hevder sensureringen skal ha sammenheng med Iga Swiateks sølvvinner-tale på lørdag. Det skriver The Telegraph.

Etter tapet for Aryna Sabalenka var verdenseneren misfornøyd med de seine kampene hun måtte spille i oppladningen til finalen. Det ville ikke Madrid Open kommentere på mandag.

Azarenka, som sammen med Haddad-Maia sikret seieren i turneringen, var særlig misfornøyd med at hun ikke fikk sagt «hallo» til sin seks år gamle sønn:

- Skammelig

Tenniskommentator i Australia, og tidligere dobbeltvinner, Rennae Stubbs var enda mer kritisk og kalte det hele «skammelig».

Ikke nok med det.

I forrige uke skapte også bursdagskaker furore i den spanske hovedstaden.

Fredag 5. mai var tilfeldigvis bursdagen til både Carlos Alcaraz og Aryna Sabalenka, som begge for øvrig gikk hele veien og vant hver sin singlefinale.

Størrelsen på kakene var det som fikk tennisverdenen og Azarenka til å reagere.

Spanjolen mottok en kake med tre lag, men belaruserens kake var av det mye mindre slaget.

Flere har også reagert på at Alcaraz mottok kaka på hovedstadion, Campo Manolo Santana, mens Sabalenka mottok bursdagskaka sin backstage.

Mutua Madrid Open er kjent som en av sju obligatoriske 1000 turneringer som utgjør den høyeste kategorien på WTA-touren.

Den betaler like premiepenger til menn og kvinner, men bare fordi WTA bidrar med en heftig sum for å utjevne avgiftene.

Tennis sendes på Discovery+/Eurosport.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer