Raser: - Må bort

- Det er utrolig opprørende.

SKAPER HARME: FIS ønsker Jelena Välbe velkommen til gjenvalg i FIS-styret. Det er ikke populært i Skandinavia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKAPER HARME: FIS ønsker Jelena Välbe velkommen til gjenvalg i FIS-styret. Det er ikke populært i Skandinavia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I april fikk Dagbladet opplyst fra det internasjonale skiforbundet (FIS) at de ønsker Russlands skipresident Jelena Välbe velkommen til gjenvalg i FIS-styret, til tross for Russlands invasjon av Ukraina.

- For øyeblikket har ikke russiske eller hviterussiske idrettsutøvere lov til å delta i noen FIS-konkurranser. Men dette gjelder ikke styremedlemmene i FIS, svarte FIS' kommunikasjonsavdeling i en e-post til Dagbladet og konkluderte:

- Derfor har Välbe lov til å stille som gjenvalg i FIS Council, opplyste FIS.

Opprørt

Det får flere svenske og finske langrennsaktører til å reagere.

- Det er utrolig opprørende. Vi fordømmer hennes kandidatur fullstendig, sier Markku Haapasalmi, leder i det finske skiforbundet, til Ilta-Sanomat.

Den svenske langrennsløperen Marcus Grate er også opprørt.

- Det er ingen mulighet for at Välbe vil kunne få plass i styret. Det er ille at hun i det hele tatt er innstilt, sier Grate til Expressen.

- Alt dette må bort. Russland kan ikke lenger være en del av idretten på den måten, mener han.

REAGERER: Marcus Grate. Foto: Torstein Bøe / NTB
REAGERER: Marcus Grate. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Välbe: - Ubehagelig

Tidligere har Jelena Välbe sagt til russiske Rsport at hun stiller til gjenvalg i FIS-styret og at hun har ingen planer å trekke sitt kandidatur frivillig.

Samtidig medgir hun nå:

- Sannsynligheten for å bli gjenvalgt som russer? Det er lite sannsynlig. Det er ingen hemmelighet at det er mennesker som åpent erklærer at de ikke ønsker russere i FIS eller andre internasjonale organisasjoner. Hvis resultatet av FIS-valget viser seg å være negativt for min del, vil det være ubehagelig, fornærmende og urettferdig, sier Välbe til Sport Express.

Unnvikende

Dagbladet har i kjølvannet av nominasjonen av Välbe stilt en rekke FIS-ledere spørsmålet:

«Er det riktig at Jelena Välbe som representant fra Russland er en del av FIS-styret og er nominert som styremedlem for to nye år, parallelt med Russlands invasjon og krig i Ukraina?»

Vegard Ulvang er ikke en del av FIS-styret, men er avtroppende leder av langrennskomiteen i FIS. Om problemstillingen sier han:

- Det er et godt spørsmål. FIS har ennå ikke reagert på krigen. Jeg har sagt hva jeg mener om det. FIS har ikke tatt et klart et standpunkt, men bare snakket om sikkerheten til utøverne. Foreløpig er ingen ekskludert fra FIS-styret, har Ulvang tidligere sagt til Dagbladet.

Norges representant i FIS-styret, Erik Røste, har tidligere ikke besvart Dagbladets henvendelser om russiske Välbes posisjon i FIS. Det har heller ikke FIS-president Johan Eliasch eller generalsekretær Michel Vion.

- Politisk nøytral

Overfor Dagbladet viser FIS' kommunikasjonsavdeling til oppfordringen fra Den internasjonale olympiske komité (IOC), som ba alle idrettsforbund om å ekskludere Russland og Hviterussland fra alle internasjonale konkurranser.

Videre gjentar FIS den omdiskuterte begrunnelsen: «For å ivareta sikkerheten til alle utøvere ved FIS-konkurranser, vedtok FIS-styret enstemmig tråd med IOCs anbefaling, at ingen russiske eller hviterussiske idrettsutøvere skal delta i FIS-konkurranser»

Det internasjonale skiforbundet presiserer videre til Dagbladet at «FIS skal drive sin virksomhet på en politisk nøytral måte» - og omtaler dette som en hjørnestein i organisasjonen som er vedtatt av FIS' 140 medlemsland.

Välbe er - i likhet med Røste - en av 23 nominerte som kjemper om 18 plasser i FIS Council.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer