HAR MISTET TILLITEN: John Arne Riise mener kulturminister Abid Raja må vise handlekraft. - Jeg har mistet tilliten, sier han til Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen
HAR MISTET TILLITEN: John Arne Riise mener kulturminister Abid Raja må vise handlekraft. - Jeg har mistet tilliten, sier han til Dagbladet. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Debatten rundt breddefotballen

Raser mot Abid Raja

- Han er en klassisk politiker. Mye prat med lite substans. Veldig skuffende, sier John Arne Riise (39).

Publisert

John Arne Riise - trener for Tønsberg-klubben Flint i 3. divisjon - vil ha breddefotballen i gang igjen så fort som mulig. Men kulturminister Abid Raja (V) vil ikke gi noen lovnader om oppstart.

I dette intervjuet med Dagbladet tar en av Norges største fotballprofiler et knallhardt oppgjør med Raja:

- Han er en klassisk politiker. Mye prat med lite substans. Han sier akkurat det du vil høre, uten å si for mye og gjør lite. Veldig skuffende, erklærer Riise.

HEKTISK PROGRAM: Kulturminister Abid Raja har for tida et hektisk program. Her besøker han Kistefossmuseet. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
HEKTISK PROGRAM: Kulturminister Abid Raja har for tida et hektisk program. Her besøker han Kistefossmuseet. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Vis mer

- Denne saken gjør at jeg har mistet tilliten til kulturministeren. Han trenger å vise handlekraft og ikke bli en ny tåkefyrste.

Til Dagbladet sier Raja:

- Det får stå for hans regning.

BIG SPENDER: John Arne Riise får kjørt seg i denne ukas episode av «I lomma på Slije». Video: TV3/Viafree Vis mer

Det var tirsdag at det ble kjent at Flint-treneren oppfordret til «coronamytteri». Dette gikk fram av et brev TV 2 hadde fått tilgang til og som Riise hadde sendt til trenerkollegene i 3. divisjon, avdeling 2.

Saken er den at de øverste divisjonene - som Eliteserien, OBOS-ligaen og Toppserien - er i full gang igjen. Breddefotballen, derimot, er det ingen som vet når starter opp med kamper og kontakttrening.

Norges Fotballforbund ønsker kamper fra 1. august. Tidligere har pilene pekt mot september, hvilket fotballforbundet mener er altfor seint.

Riise reagerer kraftig. Han sier han har fått masse støtte fra trenerkollegene etter brevet han sendte ut.

ENGASJERT: John Arne Riise sier at han bruker alle teknikker for å holde motivasjonen hos spillerne oppe. Foto: Christian Roth Christensen
ENGASJERT: John Arne Riise sier at han bruker alle teknikker for å holde motivasjonen hos spillerne oppe. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Hvordan har reaksjonene vært?

- Først og fremst er det utrolig godt å se så mange trenere i vår divisjon som brenner for fotballen og at vi alle er i samme båt. Vi er frustrerte over mangel på svar og bortforklaringer. Vi trenger å forstå hvorfor det er helt andre regler for oss i lavere divisjoner, spesielt slik samfunnet nå er åpnet. Det gir ingen mening sånn regjeringen argumenterer i dag. Jeg har fått svar fra 90 prosent av dem jeg sendte mail til, det var bred støtte. Så må vi ta hensyn til at vi befinner oss i ei tid der det er virus. Men det er opplagt for alle oss som setter helse foran alt annet.

- Hvordan synes du kulturminister Abid Raja takler situasjonen?

- Han er en klassisk politiker. Mye prat med lite substans. Han sier akkurat det du vil høre, uten å si for mye og gjør lite. Veldig skuffende.

- Når mener du at serien bør komme i gang igjen?

- Jeg, eller vi, forstår ikke hvorfor vi ikke kan komme i gang med de samme reglene som gjelder for de øvrige divisjonene. Det er hva vi ønsker å forholde oss til. Når smitten er så lav som den er, og vi forholder oss til de vanlige reglene, så skjønner vi lite. At vi ikke engang kan trene normalt er ganske utrolig.

- Hvordan trener du ditt eget lag, Flint: Bryter dere coronareglene, der dere må holde én meters avstand?

- Vi i Flint bryter ikke reglene. Jeg lager personlig treningsprogram til hver enkelt spiller og har trening innenfor de anbefalte retningslinjene. Jeg er veldig fornøyd med spillerne som viser dedikasjon, motivasjon og en enorm dugnadsånd. Jeg har siden starten 5. januar hatt 25 personer i snitt på trening. Det er ekstremt, og jeg er stolt av gutta mine.

- Hvordan har denne situasjonen påvirket motivasjonen til deg og spillerne: Har noen på laget falt ifra?

- Klart det har påvirket oss! Jeg har nå ikke flere forklaringer til gutta. Jeg er heldig som ennå har gutta mine. Jeg har brukt alt jeg har lært med tanke på å holde motivasjonen oppe for dem. Og de har holdt en enorm innsats gjennom hele perioden. Jeg har virkelig forstått hvilket godt lag jeg trener. Men denne saken gjør at jeg har mistet tilliten til kulturministeren. Han trenger å vise handlekraft og ikke bli en ny tåkefyrste.

LEGENDE: John Arne Riise har 110 landskamper og er en betydelig stemme i Fotball-Norge. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
LEGENDE: John Arne Riise har 110 landskamper og er en betydelig stemme i Fotball-Norge. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Raja og helsetoppene har opplevd et massivt press fra Breddefotball-Norge de siste ukene. På Twitter har folk kunnet følge dialogen mellom kulturministeren og Norges Fotballforbund de siste 48 timene. Det er nå avtalt et telefonmøte i morgen mellom Raja, idrettspresident Berit Kjøll og fotballpresident Terje Svendsen.

Tema: Oppstarten av breddefotballen.

Om Riises uttalelser sier Raja til Dagbladet:

- Det får stå for hans regning. Jeg har full forståelse for at ventetida synes lang og frustrerende, men bakteppet her er altså en global pandemi.

- Hvordan ser du på situasjonen rundt breddefotballen og hvorfor kan den ikke komme i gang som fotballen i de øverste divisjonene?

- Det å gjenåpne samfunnet er en krevende balansegang. Det finnes verken behandling mot covid-19 eller vaksine, og vi har fremdeles smitte i Norge. Det beste tiltaket vi har mot å bli smittet av covid-19 er avstandskravet på én meter. Ved å begrense nærkontakt har vi klart å holde smittespredningen under kontroll og er heldigvis nå i en fase hvor vi kan åpne opp for mer aktivitet og normalisert atferd – både i idretten og i samfunnet for øvrig.

CORONAVIRUSET: Ifølge Fuji News Network har 224 nye coronatilfeller blitt rapportert i Tokyo, det høyeste antallet i løpet av ett døgn for storbyen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Kulturministeren viser til smittevernveilederen for idrettsaktivitet utarbeidet av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

- Her skilles det mellom voksne og barn/ungdom når det gjelder kontaktreduserende tiltak. Barn og unge er vurdert til å være smittebærere i mindre grad enn voksne. Dette ligger til grunn for at barn og unge nå trener som normalt i sine lokale idrettslag. Dersom smittesituasjonen ikke endres betydelig, vil det fra 1. august også for denne gruppa gjøres unntak fra avstandskravet ved gjennomføring av konkurranser innenfor idrettskretsens geografiske grenser.

DEMONSTRERTE: Tusenvis av mennesker demonstrerte i Beograd mot at portforbudet gjeninnføres i Serbia etter nytt utbrudd av coronaviruset. Video: AP Vis mer

Raja fortsetter:

- Når det gjelder voksenidretten, er helsemyndighetenes klare anbefaling at det foreløpig ikke gis unntak fra avstandskravet for idrettsarrangementer der utøverne er 20 år og eldre, utover det som allerede framgår av covid-19-forskriftens § 13. Helsemyndighetene gjør fortløpende vurderinger av situasjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer