Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martin Samuelsens klubbdilemma

Raser mot behandlingen av Martin Samuelsen: - De kaster bort et av de største talentene vi har sett

I januar kan Martin Samuelsen bryte kontrakten med Blackburn. Lars Tjærnås oppfordrer unggutten til å skifte klubb.

FØRSTE SERIEKAMP FRA START: Martin Samuelsen (19) har endelig fått sin første seriekamp fra start for Blackburn, men spilletiden er likevel ikke tilstrekkelig. Foto: NTB Scanpix
FØRSTE SERIEKAMP FRA START: Martin Samuelsen (19) har endelig fått sin første seriekamp fra start for Blackburn, men spilletiden er likevel ikke tilstrekkelig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere Liverpool-stjerna Martin Skrtel vet bedre enn de fleste hvor god Martin Samuelsen (19) er på sitt beste. Forrige måned kom kantspilleren inn og reddet det norske A-landslaget mot San Marino og slo tilbake mot kritikerne som mente at kamparenaen var for dårlig.

Samuelsen fortalte til Dagbladet at han ville kjempe videre for en plass på laget i Blackburn, hvor han denne sesongen er på utlån.

- Jeg har ikke fått så mye spilletid som jeg ønsket, men jeg skal være klar når jeg får sjansen. Da må jeg bare gripe den, sa rogalendingen til Dagbladet.

Én måned senere er fortsatt spilletid en mangelvare for Samuelsen i Blackburn, selv om han 15. oktober fikk sin første seriekamp fra start hjemme i 0-0-kampen mot Ipswich. Det var etterlengtet og viser at Samuelsen har imponert manager Owen Coyle.

BEDRING: Martin Samuelsen fikk sjansen fra start mot Ipswich for to uker siden. Det var hans første seriekamp fra start i Championship. Foto: NTB Scanpix
BEDRING: Martin Samuelsen fikk sjansen fra start mot Ipswich for to uker siden. Det var hans første seriekamp fra start i Championship. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men unggutten trenger enda mer spilletid enn som så for å realisere sine mål. Derfor spilte han i går for West Hams reservelag mot West Bromwich' reserver. I fjor herjet han med A-laget til nettopp West Bromwich.

Da var Samuelsen på utlån til Peterborough. Også da han bidro han på West Hams reservelag i ny og ne, blant annet da han hjalp West Ham-ungguttene til finalen i U21 Premier League Cup mot Skrtel og resten av Liverpool-mannskapet.

Gamleklubben raser

Akkurat det er ikke noe nytt. Situasjonen til Samuelsen er likevel kritisk. Om han ikke får mer spilletid raskt, er utlånet bortkastet.

- Det er sant. Jeg ble hentet inn som en forsterkning. Men jeg får bare gjøre mitt beste når jeg får muligheten. Nivået er et par hakk høyere enn i League One, men forskjellen er ikke veldig stor. Jeg viste i cupen i fjor at jeg har både dette og Premier Legue-nivå inne, mener 19-åringen.

Samuelsen ble en stor hit i Peterborough i fjor. Nå raser supportergruppa mot Blackburns behandling av unggutten.

- Jeg kan ikke tro at Martin Samuelsens talent blir kastet vekk på Blackburns benk. Det er en av de mest talentfulle spillerne vi har sett, skriver Peterboroughs fankonto på Twitter.

Støtte fra Tjærnås

Fotballekspert Lars Tjærnås er enig.

- Hele poenget med utleie er å forbedre kamparena. Når en ikke får spille, blir det helt feil. Det er bare å komme seg ut av det så raskt man kan. Benken er det stedet man utvikler seg minst, sier Tjærnås til Dagbladet.

- Hvor bør Samuelsen dra?

- Peterborough er et eksempel på et godt alternativ. Det er tøft nok fysisk og herder ham.

- Bør Per-Mathias Høgmo inkludere Samuelsen i den norske A-landslagstroppen mot Tsjekkia?

- Jeg mener han fortjener en plass i A-landslagstroppen fordi han har andre kvaliteter enn de andre. Skal du fylle en tropp, er det om å gjøre å ha ulike typer. Flere av U21-landslagsspillerne har mye av det samme, men de får holde det laget inntakt for å nå sluttspill, mener Tjærnås.

- Han er et geni

League One-klubben var desperate etter å beholde nordmannen da utlånsavtalen gikk ut i sommer. Peterboroughs fotballdirektør Barry Fry fridde til West Ham i håp om å beholde nordmannen i ytterligere én sesong.

- Jeg håper Martin kan kan hjelpe oss til opprykk. Jeg vil gi følgende melding til West Ham-direktør David Gold: «La oss få beholde Samuelsen i ett år til og han vil være verdt 200 millioner når han returnerer til dere», uttalte Fry.

- Martin er et geni. På trening imponerer og forbauser han alle. Alle spillerne ser opp til ham. Vi priser oss lykkelige over at Martin blir hos oss i hvert fall ut sesongen, sier Peterborough-direktøren.

Føler seg mer en god nok

Samuelsen var imidlertid klar på at han ville prøve seg i Premier League.

- Utlånet til Peterborough har vært en stor suksess for alle parter, men jeg ønsker meg tilbake til West Ham for å spille der neste sesong. Jeg spilte jo mot et Premier League-lag i FA-cupen og ble kåret til banens beste. Det forteller meg at jeg har nivået inne, sa Samuelsen til Dagbladet i sommer.

- Jeg har trent og spilt mye med West Ham-stjernene, og jeg mener at jeg har noe å bidra med der. Jeg vet at jeg har ferdigheter som kan komme til nytte også i Premier League, mente unggutten.

Selvtilliten har alltid vært god. Gode er også ferdighetene. Men enn så lenge står han med bare to Blackburn-kamper fra start, i ligacupkampen borte mot Leeds 20. september (0-1-tap) og hjemme mot Ipswich 15. oktober (0-0). I begge kampene ble Samuelsen byttet ut etter 62 minutter.

Foreløpig har han ikke klart å få den samme rollen i Blackburn som flere nordmenn har klart det tidligere. Henning Berg, Morten Gamst Pedersen, Egil Østenstad, Tore Pedersen, Lars Bohinen, Stig Inge Bjørnebye, Martin Andresen og Joshua King har alle representert Blackburn.

- «Gamsten» går igjen i korridorene her: Det snakkes fortsatt om ham. Det er ikke sånn at vi blir sammenlignet, men det viser jo at det er mulig for nordmenn å gjøre det bra her, sa Samuelsen til Dagbladet i oktober.

19-åringen har en klausul i kontrakten som gjør at han kan avslutte samarbeidet med Blackburn i januar. Da kan det være duket for klubbskifte for Norges to største talenter, Martin Samuelsen og Martin Ødegaard. Sistnevnte vil da være 18 år og kan omsider bli utlånt fra Real Madrid Castilla til en bedre liga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!