PROVOSERER: Slik fremstiller det danske partier Danskernes Parti Frankrike og Island. Foto: Danskernes Parti
PROVOSERER: Slik fremstiller det danske partier Danskernes Parti Frankrike og Island. Foto: Danskernes PartiVis mer

Raser mot dansk parti etter bruk av Islands EM-helter i rasistisk budskap

Det islandske fotballforbundet ber folk ta avstand fra partiet.

(Dagbladet): Det islandske fotballforbundet (KSI) reagerer på at det danske nasjonale partiet Danskernes Parti bruker et lagbilde av EM-heltene for å illustrere forskjellen mellom «hvite» Island og «svarte» Frankrike.

Det kontroversielle oppslaget består av to bilder; et av franske spillere med afrikansk opphav, med en jublende Paul Pogba i sentrum, og et av Islands landslag med Aron Einar Gunnarsson i spissen.

Under står følgende tekst:

«Frankrike - Island. Afrika - Europa». «Del hvis du mener Frankrike burde spiller i Afrikamesterskapet».

«Hvis du heller ikke mener at Europa og Danmark skal forvandles til en afrikansk bakgård så legg igjen din mail så Danskernes Parti får lov til å stille opp i Folketinget», står det også å lese.

Oppslaget, som ble lagt ut på Facebook, har skapt reaksjoner i sosiale medier. Mange mener det er kvalmende og patetisk.

- Ingen plass i fotballen

Danskernes Parti er strengt innvandringsfiendtlige, og plasseres ofte ytterst til høyre på den politiske skala i Danmark. Partiet har lenge vært aktiv motstander av rasismeparagrafen i Danmark, som partiet mener er en begrensning av ytringsfriheten i landet.

Det islandske fotballforbundet ber nå folk ta avstand fra partiet.

«Separatistiske krefter har ingen plass i fotballen», skriver det islandske forbundet blant annet på sin offisielle hjemmeside.

De kaller bildebruken for et misbruk og mener at fotball handler om å bringe folk tettere på hverandre og ikke om å splitte mennesker.

«KSI beklager presentasjonen til Danskernes Parti og vil be om at det umiddelbart stoppes. Vi vil også oppfordre publikum til å rapportere slike presentasjoner til Facebook-ledelsen», står det videre.

Foreløpig er ikke bildet fjernet fra det politiske partiets Facebook-side. De har heller ikke kommentert saken.

EM-exit

Søndag ble Island slått ut av Frankrike i EM, som vant hele 5-2 i kvartfinalen.

Likevel har sagaøya vunnet mange fotballhjerter i turneringen, som har vært et stort eventyr for de snaut 320 000 menneskene som bor der.