PRESSER UT SVINDLERNE: Blir dette siste OL med plass for dopingdømte? Yulia Efimova ble pepet ut av svømmehallen, og stadig flere rene utøvere krever regelendring. I natt fikk hun et nytt sølv. Denne gangen på 200 meter bryst. FOTO: Reuters/Stefan Wermuth
PRESSER UT SVINDLERNE: Blir dette siste OL med plass for dopingdømte? Yulia Efimova ble pepet ut av svømmehallen, og stadig flere rene utøvere krever regelendring. I natt fikk hun et nytt sølv. Denne gangen på 200 meter bryst. FOTO: Reuters/Stefan WermuthVis mer

Raser mot eks-dopernes kjempesuksess i OL: - Jeg får vondt i hjerteroten

Stadig flere rene stjerner krever et forbud mot dopingdømte. I dag stiller Norge til start med vår egen.

MENS medaljene strømmer inn til eks-dømte idrettsutøvere i svømming, sykling og vektløfting i Rio, øker sinnet mot at de fremdeles får lov til å være med. Det er etterlengtet:

  • I beste fall kommer raseriet mot de gamle jukserne til å rive i stykker regelverket som gjør at denne svindelen får fortsette.

Det som for bare et par dager siden så ut som en tapt dopingkamp, blir nå like gjerne vendepunktet som fører til vellykket opprydning. I sport etter sport krever de rene en mer rettferdig konkurranse.

At det skjer samtidig med at den selverklærte antidopingnasjonen Norge i dag stiller med vår egen dopingdømte i Rio, er historiens triste ironi.

I PÅVENTE av friidretten, har følelsene vært sterkest i svømmehallen der dopingdømte som russiske Yulia Efimova blir pepet ut:

- Det er som å se på friidrett med to, tre svindlere i hver finale. Det er trist at det er blitt slik, sa den franske stjernesvømmeren Camille Lacourt etter å ha blitt slått av Kinas tidligere dopingutstengte Sun Yang.

NEI TIL DOPDØMTE: Australsk Mack Horton vil helst ikke håndhilse på dopdømte konkurrenter i Rio. FOTO: Newspix/Phil Hillyard.
NEI TIL DOPDØMTE: Australsk Mack Horton vil helst ikke håndhilse på dopdømte konkurrenter i Rio. FOTO: Newspix/Phil Hillyard. Vis mer

Australske Mack Horton som vant den samme distansen, nektet å håndhilse på kineseren før konkurransen:

- Jeg kaller ham dopingsvindler fordi han har testet positivt. Jeg har bare et problem med utøvere som tester positivt og fortsatt konkurrerer, forklarte Horton sin reaksjon.

De kinesiske svømmelederne krever en offentlig unnskyldning for den hendelsen, men får det neppe.

For de rene utøverne har fått nok:

DERFOR ble Efimova direkte konfrontert på pressekonferansen i hallen av USAs nye svømmeyndling Lilly King:

SIER NEI: USAs nye svømmeyndling Lilly King (19) vil ikka ha med tidligere dopingdømte i OL. FOTO: USA Today/Rob Schumacher.
SIER NEI: USAs nye svømmeyndling Lilly King (19) vil ikka ha med tidligere dopingdømte i OL. FOTO: USA Today/Rob Schumacher. Vis mer

- Synes jeg at folk som har vært tatt i doping bør være med på laget? Nei. Det burde de ikke. Det er uheldig at vi ser dette og at det fører til så mye tull mellom idrettene og landene. Dette er noe som burde vært hugget i stein. At slik gjør vi det og sånn blir det, sa Lilly og forskutterte hvilke regler som vil bli foreslått når det internasjonale dopingbyrået (WADA) gjennomfører en ny stor debatt om temaet neste år. De kan det bli aktuelt med direkte livstidsutestengelse for alle dommer over ett til to år.

FOR nå krever de aller beste beskyttelse:

- Det er trist at vi har folk i sporten i dag som har testet positivt både en og to ganger likevel får være med i OL. Jeg får vondt inn i hjerteroten av det, og håper noen vil få til en forandring, sier Michael Phelps, tidenes største olympier.

FÅR VONDT: Michael Phelps, verdens beste olympier, vil ha vekk de dopingdømte fra OL. FOTO: AFP/Gabriel Bouys
FÅR VONDT: Michael Phelps, verdens beste olympier, vil ha vekk de dopingdømte fra OL. FOTO: AFP/Gabriel Bouys Vis mer

Det blir foreløpig ikke Norge der kulturminister Linda Hofstad Helleland fortsatt nekter å diskutere det som nå er blitt det store internasjonale temaet i Rio.

NÅR vi i dag stiller med vår egen dømte helt på 20km kappgang, mener kulturministeren at dette er et spørsmål idretten suverent må avgjøre alene.. Hun er idrettsminister bare når det gjelder størrelsen på idrettsledernes lunsjregninger:

VELGER SINE SAKER MED OMHU: Kulturminister Linda Hofstad Helleland titulerer seg som idrettens øverste leder når det passer henne. Her med Cecila Brækhus som forkjemper for proffboksing i Norge.FOTO: NTB/Henrik Skolt.
VELGER SINE SAKER MED OMHU: Kulturminister Linda Hofstad Helleland titulerer seg som idrettens øverste leder når det passer henne. Her med Cecila Brækhus som forkjemper for proffboksing i Norge.FOTO: NTB/Henrik Skolt. Vis mer

- Som øverste leder for idretten må jeg sørge for at det praktiseres full åpenhet og at vi har systemer med fullt innsyn, forsikret Linda Hofstad Helleland til Aftenposten midt under vårens debatt om økonomistyringen i norsk idrett.

Under dagens debatt om doping, sier kulturministeren fortsatt ingen ting om hvordan hun vurderer det at Norge som selverklært verdenspioner i antidopng-arbeid likevel kommer med en av de nå 104 dopingdømte som får konkurrere fritt i Rio.

Da er hun altså plutselig ikke øverste leder for den norske idretten lenger.

DET var i praksis heller ikke idrettspresident Tom Tvedt da avgjørelsen om å sende en norsk dopingdømt til OL ble tatt av toppidrettssjef Tore Øvrebø i juni. Idrettspresidenten ble ikke informert om uttaket før det var offentliggjort, og måtte seinere gi opp forsøket på å få den dopingdømte ut av Rio-troppen.

Det var egentlig like greit. For dette bør ikke bli en personlig sak der de sterke følelsene regjerer og spørsmålet om skyld eller uskyld tåkelegger det prinsippet dette egentlig dreier seg om. At Norge har sendt en dopingdømt til Rio-OL er en sak om hvilke verdier som betyr noe i idretten vår..

Først når slike uttak blir diskutert på skikkelig vis og får den nødvendige konsekvensen for norske landslag framover, går det an for norsk idrett å føle seg anstendig igjen.

Som alle andre rene og sinte utøvere i OL.