Raser mot endringene: - Burde vært testet ut i en dritt-turnering

Oppgitt svensk stjerne.

FORBANNA: Den svenske håndballstjernen Nathalie Hagman er godt over snittet oppgitt over at det innføres flere regelendringer bare noen uker før årets VM. Foto: Aleksandar Djorovic / TT / / NTB Scanpix
FORBANNA: Den svenske håndballstjernen Nathalie Hagman er godt over snittet oppgitt over at det innføres flere regelendringer bare noen uker før årets VM. Foto: Aleksandar Djorovic / TT / / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Håndball-VM i Danmark starter 5. desember og så seint som i går offentliggjorde Det internasjonale håndballforbundet (IHF) at det innføres fire nye regler.

• Ny praksis for passivt spill.

• Blått kort.

• Straff for usportslig opptreden siste 30 sekunder.

• Ny praksis for å ta ut målvakt.

Reagerer TV 2s håndballekspert Bent Svele reagerer sterkt på at de nye reglene kommer fem uker før mesterskapet starter.

- Jeg synes det er respektløst for de som skal dømme - og overfor trenere og spillere som skal spille om heder og ære. Det kan ikke plutselig dukke opp nye regler, sa Svele til Dagbladet i går.

Norges landslagssjef Thorir Hergeirsson er også kritisk til endringene, spesielt på grunn av timingen.

- Vi undrer over tidspunktet for endringen. Jeg skjønner dette måtte komme og er positiv til en endring, men jeg synes det er rart det kommer nå. Dette er noe som innføres for landslagene - og nå har vi tre kamper i Møbelringen Cup til å teste det ut. Det er veldig knapt med tid, sa Hergeirsson til Dagbladet tidligere i dag.

Landslagsspiller raser Regelendringene har også fått mye oppmerksomhet i håndballnasjonene Danmark og Sverige.

Den svenske landslagsspilleren Nathalie Hagman sier til Expressen at flere av de svenske jentene er forbanna fordi de føler at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) bruker spillerne i kvinne-VM som forsøkskaniner.

- For det første er det for seint å komme med dette nå. Det er ganske kjedelig at vi må bruke mye av forberedelsene til VM på å fokusere på dette, sier hun.

- Samtidig er det kjedelig at at det er i et mesterskap man skal teste endringene. Dette burde vært testet i en dritt-turnering, ikke et mesterskap jeg anser for å være det viktigste på flere år - siden det står OL-plasser på spill. Når man så velger å ikke bruke endringene under herrenes EM i januar blir det bare enda rarere, fortsetter hun.

Hagman er først og fremst opprørt over regelen som innebærer at samtlige utespillere skal kunne bytte med keeper, samtidig som ingen utespillere får stille seg i mål.

- Det er en regel som kommer til å ødelegge sjarmen ved håndballen på grunn av hvordan mange lag spiller, sier hun til Expressen.

Slik forklares reglene Sportssjef i det danske håndballforbundet, Ulrik Wilbek, forklarer reglene i en pressemelding:

1) Passivt spill:

Med den nye regelen har det angripende laget kun lov til seks pasninger etter at dommerne har markert (løftet armen) for passivt spill. Dersom det blåses frikast etter fire avleveringer - gjenstår to avleveringer før det blir dømt for passivt spill.

- Det er en god regel, fordi det blir mer oversiktelig for tilskuere. Spillerne har også noe å rette seg etter, sier Wilbek.

Tidligere har dommerne vurdert dette etter skjønn.

2) Blått kort:

Blått kort kan tildeles en spiller når det vurderes at forseelsen er så alvorlig at den utløser karantene. Tidligere har rødt kort skapt undring fordi det er uvisst om spilleren må stå over kamper i ettertid.

- Med denne regelen kan dommer og observatør vurdere forseelsens karakter og ta et valg om det skal gis karantene. Nå skal dommerne unngå å følge opp valget i en dommerrapport, sier Wilbek.

3) Usportslig opptreden siste halvminutt:
En forseelse som straffes med rødt eller blått kort - der det nye er at lagene ikke kan velge mellom å beholde ballen eller å få et straffekast. Nå skal en grov forseelse i løpet av de siste 30 sekundene alltid gi det rammede laget et straffekast.

- Dette er en glimrende regel som gjør at usportslig opptreden ikke kan avgjøre kamper, sier Wilbek.

4) Spill sju mot seks:
Det norske landslaget under Thorir Hergeirsson har ved ulike anlednigner valgt å ta ut målvakten i angrepsspillet for å skape overtall med sju mot seks.

Den nye regelen innebærer at den ekstra utespilleren ikke trenger bruke vest eller målvaktstrøye. Dette gjør at byttet kan skje raskere.

- Denne regelen kan få store konsekvenser for angreps- og forsvarsspillet. Dette vil endre angrepsspillet fordi det hele tida vil være mulig å spille i overtall, sier Wilbek.

Håndballjentene skal spille Møbelringen Cup på Gjøvik og Lillehammer fra 26. til 29. november.

Torsdag 26. november: Norge - Russland.
Lørdag 28. november: Norge - Nederland.
Søndag 29. november: Nederland - Russland.