HVA, JEG?  FIFA-president Sepp Blatter ville ikke arrangere noen pressekonferanse etter det ble klart at han er FIFA-president i fire nye år. Dette bildet er fra Oslo-besøket til presidenten i fjor. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
HVA, JEG? FIFA-president Sepp Blatter ville ikke arrangere noen pressekonferanse etter det ble klart at han er FIFA-president i fire nye år. Dette bildet er fra Oslo-besøket til presidenten i fjor. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Raser mot FIFA-valg: - Dette er bare starten på slutten for Blatter

Gir seg ikke uten kamp.

(Dagbladet): Sepp Blatter ble, som ventet, gjenvalgt som president i FIFA. Det skjedde etter at utfordreren, prins Ali Bin Al Husseins trakk seg etter første valgomgang.

Selv om valget ble som ventet, vanker det sterke reaksjoner i kjølvannet. Yngve Hallén sa til Dagbladet og flere norske medier at kampen på langt nær er over, og fikk støtte av UEFAs Karen Espelund.

Mulig tiltak kan være å trekke seg ut av FIFA for en periode, eller at de europeiske landene kan komme til å boikotte FIFAs verdenmesterskap og arrangere et åpent europeisk mesterskap.

Og nå kaster flere seg på i kampen mot Blatter og FIFA:

- Dette er bare starten på slutten for Sepp Blatter. Jeg kan ikke se for meg at han sitter ut denne perioden på fire år. Vi må bruke de europeiske musklene så godt vi kan. Samtidig må vi ha en sjarmoffensiv overfor Afrika og Asia, sier leder for det irske fotballforbundet, John Delaney.

Raser Den tidligere fotballspilleren Luis Figo var lenge med i kampen om presidenttittelen, men trakk seg 21.mai. I kveld går han til angrep på Blatter.

På sin Facebook-side skriver han:

-  Blatter visste og var klar over at det foregikk korrupsjon og svindel. Hvis han ikke visste, som han selv hevder, har ikke Blatter evnene som gjør at han passer inn som FIFA-leder.

Figo fortsetter:

- Det skal ikke være mulig å lede FIFA og samtidig ignorere enkle regler for åpenhet, lovlighet og demokrati.

Blatter sa i går at det ikke kom til å bli noen pressekonferanse hvis han vant presidentkampen, og dermed må han ikke svare for de sterke anklagene fredag kveld.

Krever forandring Men en ting som nok bekymrer den aldrende presidenten, er at store sponsorer som Coca Cola har begynt å rasle med sablene.
 
I går la brusselskapet ut en pressemelding hvor de krever forandring:

- FIFA må nå bruke muligheten til å vinne tilbake tilliten de har tapt. Vi oppfordrer FIFA til å legge fram konkrete tiltak som viser hvordan de skal håndtere problemstillingene som har kommet på bordet den siste uka raskt og effektivt.

Også øvrige FIFA-sponsorer, som VISA, Adidas og McDonalds, frykter at saken vil gjøre det mindre attraktivt å drive markedsføring gjennom idretten.

- Med mindre FIFA gjenskaper en organisasjonskultur med tydelige etiske prosedyrer, vil vi revurdere vår sponsing. Det har de fått beskjed om, heter det i pressemeldingen fra Visa.