Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball:

Raser mot FIFAs «nye fotball-VM»: - Jeg er forbanna

Spanske og engelske reaksjoner. Vil klage på beslutningen.

FÅR PEPPER: FIFA-president Gianni Infantino etter avgjørelsen om å utvide fotball-VM fra 32 til 48 nasjoner. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann
FÅR PEPPER: FIFA-president Gianni Infantino etter avgjørelsen om å utvide fotball-VM fra 32 til 48 nasjoner. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann Vis mer

(Dagbladet): Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) besluttet i dag at fotball-VM fra år 2026 utvides fra 32 til 48 lag.

- NFF mener det er positivt at flere nasjoner får ta del, sier Terje Svendsen, fotballpresident i NFF til Dagbladet.

Men blant flere store fotballnasjoner er det sterke reaksjoner.

- Vi ville foretrukket å ha turneringen mindre. Det handler om kvalitet. Alle har en stemme og det er klart de mindre nasjonene ønsker å bli en del av turneringen, sier Martin Glenn, sjef for Det engelske fotballforbundet (FA) til The Guardian.

Forbanna

Glenn får støtte fra Spania.

- Gianni Infantino (FIFA-president) oppfører seg akkurat som Blatter (tidl. Fifa-president). Han tar beslutninger uten å høre på andre. Jeg er forbanna, sier Javier Tebas, sjef for spanske La Liga, til Marca og L'Equipe.

Tebas fortsetter:

- Vi føler vi får dårlig informasjon. De store ligaene burde blitt spurt og dette kommer til å skade fotballen. Det er lett å utvide turneringer når du ikke må betale lønninger til spillere, sier Tebas.

Den spanske fotballtoppen forteller at de vil klage på avgjørelsen som ble tatt i FIFA i formiddag.

Flere norske fotballfolk reagerer:

- Verden er stor, FIFA prøver å omfavne den, men dette er meningsløst, sa Dagbladets kommentator Morten Pedersen i går.

- Grådigheten til FIFA forsvant ikke med Sepp Blatter. Av 48 VM-nasjoner skal 16 spille to og ytterligere 16 tre kamper, skriver TV2s Davy Wathne på Twitter.

- FIFA makter i alle fall en ting med å utvide VM, det skal de ha. Vi glemmer en kort stund at samme gjeng greide å legge VM til Qatar, skriver Lars Tjærnås på Twitter.

Norsk støtte

FIFA meldte følgende tidligere tirsdag:

- FIFA-rådet har enstemmig besluttet at VM i 2026 skal ha 48 lag. Det blir 16 grupper med 3 lag i hver, skriver FIFA.

Dermed vil sluttspillet om ti år mønstre 35 flere lag enn i det første verdensmesterskapet som ble arrangert. Kun 13 nasjoner deltok i Uruguay-VM i 1930.

Fotballpresident Terje Svendsen sier følgende til Dagbladet i kveld:

- NFF mener det positivt at flere nasjoner får ta del i et VM-sluttspill. Et VM fører ikke bare til folkefester hvor sluttspillet finner sted, men også til folkefester og et samlende fellesskap i hver enkelt deltakernasjon. Jeg er heller ikke bekymret for kvaliteten på mesterskapet. Internasjonal fotball viser at det er få «lette» kamper lenger, sier Svendsen til Dagbladet i kveld.

Fotballpresidenten fortsetter:

- Det er selvsagt grenser for hvor omfattende et VM kan bli, men vi mener det nye formatet er spennende. Så gjenstår det en del detaljer, blant annet hvor mange ekstra nasjoner Europa får. Det er et spørsmål NFF selvfølgelig er opptatt av, sier Svendsen.

Den argentinske fotballegenden Diego Maradona er også positivt til utvidelsen.

- Dette vil gi muligheter for nasjoner som aldri tidligere har nådd dette stadiet i turneringen, sier Maradona.

- Feil signal

FA-sjef Glenn mener han er sjanseløs til å påvirke FIFAs beslutning.

- For meg er førsteprioritet å hjelpe England å komme til turneringer og så forsøke å vinne. Det er alt jeg bryr meg om. Jeg kan ikke påvirke FIFA og vi har bare én av 211 stemmer, sier Glenn til britisk presse.

Den tyske fotballegenden Karl-Heinz Rummenigge er formann for Den europeiske klubbforeningen (ECA). Han liker ikke utviklingen.

- Jeg har ikke endret mening. Et VM med 48 deltakerland sender ut feil signal. Her er det kun politiske grunner som spiller en rolle, ikke sportslige, sier Rummeniggem ifølge NTB.

Afrika og Asia kan bli vinnerne av tirsdagens vedtak. Begge de to kontinentene vil trolig få langt flere VM-plasser som følge av utvidelsen. En økning blir det trolig også for Europa. En kilde sier til det franske nyhetsbyrået AFP at 16 europeiske nasjoner trolig får plass i sluttspillet i 2026. I dag er tilsvarende tall 13, skriver NTB.

Som følge av tirsdagens vedtak vil antall kamper i VM øke fra 64 til 80, men vinneren vil likevel kun ha spilt sju kamper til slutt. Turneringen vil gå over 32 dager slik det nye turneringsformatet er lagt opp.

- SLAVERI: Tom Høgli omtaler forberedelsene til Qatar-VM i 2022 som moderne slaveri. Video: Den danske spillerforeningen Vis mer
KASTET PENGER: Pressekonferansen Sepp Blatter skulle holde i Zurich i ettermiddag startet ikke som han hadde planlagt. Video: NTB / Reuters Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling