TOK MEDALJER I OL: Krista Pärmäkoski tok to bronse og en sølv. Foto: Odd ANDERSEN/AFP/NTB Scanpix
TOK MEDALJER I OL: Krista Pärmäkoski tok to bronse og en sølv. Foto: Odd ANDERSEN/AFP/NTB ScanpixVis mer

Raser mot finsk skistjerne: - Skandaløst, arrogant og barnslig

Langrennsløper Krista Pärmäkoski tapte med vilje, for å slippe å konkurrere.

Krista Pärmäkoski (27) er en av de største langrennstjernene i Finland. Hun tok blant annet tre OL-medaljer i Pyeongchang tidligere i år.

Det nærmer seg sesongstart på Beitostølen for de norske langrennsutøverne, men forrige helg deltok Pärmäkoski i klassisk sprint i den finske cupen.

27-åringen hadde nest beste tid i prologen og var på vei mot en enkel seier i kvartfinalen. Men på vei mot mål stoppet hun plutselig på oppløpet og lot Johanna Ukkola og Maaret Pajunoja gå forbi seg på målstreken.

Dermed røk hun ut av sprinten - med vilje.

- Jeg ble litt trøtt på slutten og Maaret lyktes med å ta seg forbi, sa hun på spøk til YLE etter løpet.

- Kroppen er ganske sliten etter all treningen så jeg syns det var mer rettferdig overfor de andre å ikke ta en semifinaleplass. Jeg ville ikke gått mer etter kvartfinalen uansett, sa Pärmäkoski videre om avgjørelsen hun tok.

Raser

Stuntet til langrennstjerna fikk den tidligere landslagstreneren Kari-Pekka Kyrö til å se rødt.

- Det var skandaløst, arrogant, barnslig og unødvendig. Vi vet alle at Krista er Finlands beste, hun er suveren og den beste idrettsutøveren i landet, sa Kyrö blant annet ifølge finske Ilta-Sanomat.

Han mener hun tabbet seg ut foran hele det finske folket søndag.

- Når en slik stjerne kommer til en så fin og nasjonal begivenhet, må hun først vise at hun setter pris på det, på konkurrentene og turneringen, selv om hun selv tilhører en liten elitegruppe. Alle disse verdiene kastet Krista bort på søndag foran et stort antall TV-seere, sier han videre.

Kyrö var forøvrig landslagssjef under skandale-VM i Lahti i 2001, der hele seks finske langrennsløpere ble tatt for dopingjuks. Kyrö ble utestengt av FIS, før han 16 år senere ble tatt inn igjen i langrennsvarmen.

REAGERER: Kari-Pekka Kyrö. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
REAGERER: Kari-Pekka Kyrö. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Regelbrudd?

Ifølge avisa diskuteres det nå om Pärmäkoski har begått et regelbrudd. Det spekuleres på om 27-åringen kan bli tvunget til å stå over konkurranser som følge av opptrinnet.

I Finland har hendelsen vakt stor debatt, forteller avisas kommentator Pekka Holopainen til svenske Expressen.

- Mange mener at hun har opptrådt arrogant. Hun er helt overlegen, hun trenger ikke gjøre det på denne måten, sier Holopainen til avisa.

Johanna Matintalo vant forøvrig sprinten. Hun hadde raskest tid i prologen og dominerte i kvartfinale, semifinale og finale.

P.S. Fredag 16. til søndag 18. november er det altså nasjonal sesongåpning med Beitosprinten på Beitostølen.