Sommeren 2020 skrev Dagbladet om at Norges idrettsforbund (NIF) behandlet flere varslingssaker etter turbulens blant medlemmene i Norges Kampsportforbund (NKF), der flere klubber overfor Dagbladet uttrykte sterk misnøye med hvordan forbundet ble styrt.
Forbundsstyret i NKF kom enstemmig fram til at ingen kritikkverdig forhold hadde funnet sted, og noen måneder seinere konkluderte NIF med det samme.
Nå ulmer det imidlertid på ny.
I tre forskjellige e-poster sendt 31. mai, 2. juni og 4. juni 2021, tok Kate Gry Røed opp flere kritiske saker tilknyttet fire personer høyt oppe i NKF. Hun var på dette tidspunktet styremedlem i Bærum Kampsportklubb og varamedlem i seksjonsstyret i karate.
I en av e-postene Røed sendte, hevdes det blant annet at det har vært klager på flere metoo-hendelser. NKF mener påstandene ikke stemmer.

TV 2 får advarsel
- Kritikkverdig
NKF vedtok på et styremøte den 27. og 28. august 2021 å reise en påtale mot Røed til domsutvalget i Norges idrettsforbund, for det de mener er «uriktige, usanne og udokumenterte påstander/beskyldninger om trakassering og straffbare forhold».
Det kommer fram i en slutning fra domsutvalget, der NKFs advokat mener at Røed har opptrådt i strid med NKFs vedtatte regler og idrettens straffebestemmelser i NIFs lov paragraf 11-4 (1) bokstav a, b og j.
- Jeg har tatt opp en del kritiske saker gjentatte ganger, og ikke gitt meg. I påtalen kan det virke som det er ansatte i administrasjonen som er pådriver i denne saken, men det frikjenner jo ikke dagens forbundsstyre for ansvar. Denne saken kommer jo fra dem, selv om det eventuelt er ansatte i administrasjonens verk, sier Røed til Dagbladet.
- Så jeg synes det er veldig kritikkverdig at de ikke har undersøkt noe med meg før de har gått til påtale. Hvis de hadde stilt meg spørsmål om sakene, så kunne jeg jo svart og dokumentert disse før de kom opp, fortsetter hun.

Måtte betale
Domsutvalget valgte imidlertid å frikjenne Røed på alle punkter. Totalt kostet saken henne 103 512 kroner i saksomkostninger, som domsutvalget kom fram til at NKF skal dekke 50 000 av.
Det betyr at Røed satt igjen med en regning på 53 000 kroner. Disse ønsker ikke NKF å betale, til tross for at hun ble frikjent på alle punkter. Dermed satt Røed igjen med en regning på flere titalls tusen kroner.
- Det synes jeg er helt fantastisk, sier Røed ironisk.
Hun fortsetter:
- For det første blir jeg påtalt for å ta opp og varsle om alvorlige saker, som de selv burde ha gjort noe med. Deretter blir jeg frikjent, men etterpå må jeg betale penger for det?
Røed forteller at hun ikke hadde noe annet valg enn å betale regningen, ettersom den løp ut før jul. Hun har imidlertid ikke tenkt til å la saken ligge.
- Det verste er at en tillitsvalgt kan risikere å bli sittende med regningen når man varsler om ting. Det er det verste, og jeg synes det er helt horribelt. Vil idretten virkelig det?
NKF svarer
I en e-post til Dagbladet skriver generalsekretær i NKF, Kim Eilertsen, at forbundet foretok en grundig vurdering av saken, og engasjerte en advokat for å vurdere om det var grunnlag for å påtale denne til NIFs domsutvalg.
- Forbundet har tatt en avgjørelse fra domsutvalget til etterretning, og besluttet å ikke anke avgjørelsen, skriver Eilertsen.

På spørsmål om hvorfor Røed må betale 53 000 kroner i saksomkostninger, når hun ble frikjent på alle punkter, og når det var NKF som tok henne til domsutvalget, svarer generalsekretæren:
- Etter NIFs lov kan en part som frifinnes tilkjennes saksomkostninger. I dette tilfellet konkluderte domsutvalget med at Røed selv har trigget en påtalebegjæring, og at saken var i grenseland for hva som skulle anses som en straffbar overtredelse, skriver han, og legger til at Røed står fritt til å anke avgjørelsen til NIFs appellutvalg.
Røed opplyser om at hennes advokat oversendte et krav til Domsutvalget før jul der de ber om at de dekker de resterende kostnadene. Kravet ble avslått.
Eilertsen legger til:
- NKF er opptatt av at det skal være trygt for alle å varsle om kritikkverdige forhold, og forventer samtidig at dette gjøres på en forsvarlig måte. Dette har vi tilrettelagt for gjennom bruk av en varslingskanal, og gjennom våre rutiner for håndtering av varsler.