Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ingar Kiplesund takket nei til VM i Doha

Raser mot forbundet: - Kjøtthuer

Lengdehopper Ingar Kiplesund (22) ventet lenge på invitasjon til VM i Doha. Da han endelig fikk den, takket han nei. Nå forteller han hvorfor.

KVALIFISERT: Ingar Kiplesund er ranket som nummer 32 på den internasjonale rankinglista. Det skulle være godt nok for en plass i VM. Likevel lot invitasjonen vente på seg. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
KVALIFISERT: Ingar Kiplesund er ranket som nummer 32 på den internasjonale rankinglista. Det skulle være godt nok for en plass i VM. Likevel lot invitasjonen vente på seg. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer

Ingar Kiplesund slettet nylig Norges eldste friidrettsrekord da han hoppet 8,10 meter i spanske Sierra Nevada.

Lengden gjorde at Kiplesund øynet håp om en plass blant de 32 beste i VM i Doha, ettersom han er på 32. plass på den internasjonale rankinglista.

Men invitasjonen lot vente på seg.

Reglementet

I utgangspunktet skulle 32 utøvere delta i lengdekonkurransen for menn under VM. Derimot var det bare 22 utøvere som klarte kravet på 8,17 meter før fristen gikk ut den 6. september.

I tillegg er det en regel om at nasjoner som ikke har en eneste utøver kvalifisert, kan melde på en utøver i en valgfri øvelse. Det gjorde Henry Smith fra Australia, til tross for at han bare har hoppet 8.06 meter.

Det internasjonale friidrettsforbundet mottok kritikk for at de valgte å se bort fra reglementet på 32 utøvere. Så mye kritikk at de valgte å snu.

Forrige tirsdag var Kiplesunds invitasjon klar. Men han mottok den ikke før tre dager seinere, fredag den 20. september, ei snau uke før start.

- Invitasjonen var egentlig klar på tirsdag, og vi hadde dratt om jeg hadde fått beskjeden da. Da hadde vi fått åtte til ni dager i Qatar og jeg hadde vært mye bedre forberedt, sier Kiplesund til Dagbladet.

Da den endelig kom, hadde Kiplesund bestemt seg for å ikke dra.

- Nå føler jeg at jeg ikke har noe å gjøre der. Jeg er ikke godt nok forberedt til tross for at formen var veldig bra for noen uker siden. Men så kom en ti dagers periode i uvisshet, og da invitasjonen endelig kom, var jeg ikke motivert nok. Det har vært en lang sesong med 14 konkurranser, sier Kiplesund.

- Regler er regler

Usikkerheten i forkant av VM bidro derfor til at lengdehopperen mistet motivasjonen, samtidig som han kjenner at kroppen er sliten etter en lang sesong.

- Jeg er nok god nok til finaleplass, men slik som statusen er nå, så føler jeg at jeg hadde dratt til VM som tilskuer. Det hadde ikke vært gøy, og jeg vil ikke at mitt første VM skal bli slik. Jeg vil stille best mulig, sier Kiplesund.

- Angrer du på valget du tok, nå som VM nærmer seg?

- Selvfølgelig kjenner jeg litt på det. Det er vemodig og bittert, sier Kiplesund og fortsetter:

- Det mest bitre er at det tok så lang tid før invitasjonen kom. Den var i utgangspunktet klar på tirsdag. De som bestemmer dette er noen kjøtthuer, de bryr seg ikke om utøverne sitt beste. Det er synd, og det skulle ha vært fulgt opp bedre. Regler er regler, sier han.

- Uprofesjonelt

Toppidrettssjef Erlend Slokvik er sjokkert over Det internasjonale friidrettsforbundets håndtering av saken.

- Invitasjonen kom altfor seint. Ti dager etter fristen for invitasjoner var sendt ut, og fire dager etter endelig påmelding. Det var for lenge å vente for Ingar, og for kort tid til å forberede seg. Derfor valgte han ikke å stille, sier Slokvik til Dagbladet.

- Har dere fått noen forklaring på hvorfor invitasjonen kom så seint?

- Nei. IAAF-systemet er fryktelig tregt, så det vet vi ikke. De har ikke svart på noen av våre henvendelser. Det vi ser er at de ikke har fylt opp antallet utøvere i lengde, det er mange som har valgt å takke nei, sier Slokvik.

Han fortsetter:

- Vi var alle innstilt på at Kiplesund skulle delta. Jeg har jobbet med idrett i mange år, men dette er sjokkerende. Jeg er overrasket over hvordan Det internasjonale friidrettsforbundet opptrer, og hvor lite hensyn de tar til utøverne. Det er et for dårlig system, sier Slokvik.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Pause

22 år gamle Kiplesund har hatt en knallsesong. I september tok han endelig Kristen Fløgstads rekord på 8,02 fra 1973 og noterte seg også for 8,04 og 8,08 på to andre forsøk.

Nå ser lengdehopperen fra Trondheim fram mot en liten pause, før han starter oppkjøringen mot neste år.

- Jeg kjenner det blir godt med en pause, og samle krefter og mot inn mot neste år. Det kommer til å bli mye trening og logistikk som jeg må gjennom, som sikkert ikke er så gøy, sier Kiplesund, som håper å delta i EM i Paris og OL i Tokyo i 2020.

Gi alle muligheten

Dagbladet har vært i kontakt med Det internasjonale friidrettsforbundet. De henviser til pressemeldinga sendt ut den 20. september. Der står det:

«IAAF har i dag sendt ut invitasjoner til 130 kvalifiserte idrettsutøvere om flere plasser til VM i Doha 2019. Vi har åpnet opp for at å gi alle idrettsutøvere muligheten til å konkurrere. Etter å ha gått gjennom de endelige oppføringene, er det tydelig at noen kvalifiserte idrettsutøvere ikke er i stand til å delta. Derfor har vi, som forbund som alltid prøver å sette idrettsutøvernes interesser først, muligheten til å legge til utøvere i noen arrangementer der vi ennå ikke har nådd maksimalt målinngangsnummer», sier administrerende direktør Jon Ridgeon.

- Målet var alltid å ha 32 utøvere i hvert arrangement, skriver Nicole Jeffrey, kommunikasjonssjef i en e-post til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling