FRUSTRERT: Nestleder Jon Omberg (t.h.) forstår ikke hvorfor NFF har satt Buskerud-klubben Vestfossen sammen med elleve lag fra Vestlandet i årets tredjedivisjon. Til venstre sitter Vestfossens assistenttrener Robert Holtung. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRUSTRERT: Nestleder Jon Omberg (t.h.) forstår ikke hvorfor NFF har satt Buskerud-klubben Vestfossen sammen med elleve lag fra Vestlandet i årets tredjedivisjon. Til venstre sitter Vestfossens assistenttrener Robert Holtung. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Mye reising i 3. divisjon

Raser mot forbundets kampoppsett: - Det er helt latterlig

Flere breddeklubber sliter med oppsettet i norsk 3. divisjon. - Vi kan ikke ta hensyn til klubber som sliter økonomisk, sier NFF.

- Vi kjører to lag, sju mot sju. Vi er ikke nok spillere til tre lag, roper Vestfossens hovedtrener Frode Johannesen bort til kapteinen sin før han snur seg tilbake mot oss.

Dagbladet møter tredjedivisjonslaget Vestfossen i Mjøndalshallen i Buskerud. Daglig leder, nestleder, hovedtrener, assistenttrener og en tillitsvalgt i klubben møter oss på treninga.

Dette er nemlig så viktig for klubben at alle må til pers.

Da oppsettet for norsk tredjedivisjon kom i starten av desember fikk de sjokk. Vestfossen fra Buskerud var satt i avdeling med elleve lag fra Vestlandet.

- Det er helt latterlig, sier nestleder i klubben Jon Omberg.

Og de er ikke den eneste klubben som reagerer. Gjelleråsen fra Romerike har havnet sammen med ni lag fra Nord-Norge og Skjetten, fra samme region, reiser for andre året på rad ni turer til Nord-Norge.

Økonomisk, menneskelig og sportslig sett sliter flere norske tredjedivisjonsklubber med oppsettet.

- Det holder på å ta kverken på oss, sier Omberg.

- Vi har 33 klubber som er mindre enn to timer unna. Vi har fått ett av de lagene i vår avdeling, sier leder i Vestfossen Nina Murphy.

Vestfossen anslår at de må bruke rundt 500 000 kroner på reising i 2019. Ifølge det de har hørt skal NFF dekke rundt 50 prosent av dette beløpet. Likevel er det mye penger for en breddeklubb.

Klubben har også problemer med å overtale spillerne til å bli i klubben. De må reise mer enn mange av spillerne i OBOS-ligaen og Eliteserien.

- Jeg har vurdert om jeg i det hele tatt gidder å fortsette, sier Vestfossen-spiller Martin Torgersen.

VURDERTE FRAMTIDA: Vestfossen-spiller Martin Torgersen er en av mange som sterkt vurderte om han skulle fortsette. - Jeg har gått mange runder med meg selv, sier han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VURDERTE FRAMTIDA: Vestfossen-spiller Martin Torgersen er en av mange som sterkt vurderte om han skulle fortsette. - Jeg har gått mange runder med meg selv, sier han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I det som allerede var en tynn tropp trenger klubben spillere for å kunne være med og kjempe i tredjedivisjon. Å overtale spillere til å spille for klubben blir selvfølgelig vanskelig etter at oppsettet kom ut.

- Vi synes det er stas å være en tredjedivisjonsklubb og jobber knallhardt hvert år for å fortsette å være det. Skulle vi rykke ned av sportslige grunner så får det være greit, men hvis det skjer på økonomisk grunnlag mener jeg det er mot det fotballen står for, sier hovedtrener Frode Johannessen.

Dette sier NFF

Seksjonsleder for turneringsadministrasjon og arrangement i NFF Rune Pedersen forstår frustrasjonen til klubbene, men at forteller at de prøver å fordele reiseveien fra år til år.

EKSTRA UTFORDRENDE: Nils Fisketjønn i NFF innrømmer at årets oppsett har vært mer utfordrende. Foto: NTB scanpix
EKSTRA UTFORDRENDE: Nils Fisketjønn i NFF innrømmer at årets oppsett har vært mer utfordrende. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det som har vært vårt mål er å spre reisebelastningen fra år til år. Derfor blir det noen lag som får en ny hverdag i år, sier Pedersen.

Både Vestfossen og Gjelleråsen er blant dem. De hadde få lange reiser i 2018-sesongen og må derfor reise mer i 2019-sesongen.

Nils Fisketjønn er avdelingssjef i NFF og mener at etter tilspissingen av divisjonssystemet blir reisebelastningen også noe flere Østlandsklubber må tenke over. Han mener også at årets oppsett har vært vanskeligere enn tidligere.

- Det var ekstra utfordrende i år fordi lagsammensetningen ikke gikk opp. Møre og Trøndelag gikk ikke opp, og Hordaland og Rogaland gikk ikke opp. Og vi styrer ikke opprykk og nedrykk så det vil variere fra år til år, sier han.

Han mener også at reisebelastningen alltid har vært høy for lagene i distriktene og at det først er nå flere lag på Østlandet får føle på reiseveien mange av de andre allerede har hatt.

Hvorfor må de reise så mye?

Før 2017 sesongen ble det bestemt at man skulle spisse seriesystemet i Norge. Andredivisjon gikk ned fra fire til to avdelinger og tredjedivisjon gikk fra tolv til seks avdelinger.

Det betydde færre lag i divisjonene og naturlig nok da færre lag i de forskjellige områdene. Automatisk betydde det mer reising for klubbene i tredjedivisjon. Klubber som Vestfossen og Gjelleråsen var i fjor heldige med å havne i avdelinger der det var lite reising. I år er det stikk motsatt.

Gjelleråsen anslår at årets reisebudsjett vil ligge på rundt 600 000 kroner. De pengene har rett og slett ikke Gjelleråsen og må finne alternative måter å skaffe de på.

INNETRENING: Vestfossen spiller inne i Mjøndalshallen i desember og januar fordi de ikke har råd til å bruke undervarmen på sin egen bane. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INNETRENING: Vestfossen spiller inne i Mjøndalshallen i desember og januar fordi de ikke har råd til å bruke undervarmen på sin egen bane. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er uaktuelt at en tiåring skal betale for reisene til A-laget gjennom treningsavgiften for eksempel. Så dette er noe A-laget må finne ut av selv, sier leder i Gjelleråsen Raymond Johansen.

- Dersom vi ser at vi ikke klarer å oppdrive de pengene må vi vurdere å trekke laget, fortsetter Johansen.

Fisketjønn mener at NFF ikke kan ta hensyn dersom klubbene sliter med økonomi. Hver klubb bidrar med 50 000 i reiseavgift som blir fordelt på klubbene som trenger det mest.

- Vi kan ikke ta hensyn til om klubber sliter økonomisk. Om de har råd eller ikke er en vurdering hver enkelt klubb må ta. Vi kan ikke gå inn å vurdere økonomien til hver enkelt klubb.

9000 kilometer i buss

- Det første vi måtte gjøre var å si at buss var billigere. Da kom vi ned i halve summen, men det er utrolig tøft å reise med buss til Bergen i åtte timer for å så spille kamp og så skal du kjøre åtte timer tilbake, sier Omberg i Vestfossen.

Til sammen hadde laget da brukt rundt 140 timer i buss på de over 9000 kilometerne laget måtte ha kjørt.

Det var helt uaktuelt for spillerne.

- Da hadde det vært uaktuelt å være med. Det hadde ikke kroppen klart, sier Vestfossen-kaptein Hichem Bekkaoui.

Hadde dette blitt løsningen hadde ikke nok ikke Vestfossen hatt spillere til å stille lag.

UAKTUELT MED BUSS: For kaptein Hichem Bekkaoui (t.v.) og Eirik Løwer Anfinsen er det å reise 9000 kilometer med buss i 2019 uaktuelt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UAKTUELT MED BUSS: For kaptein Hichem Bekkaoui (t.v.) og Eirik Løwer Anfinsen er det å reise 9000 kilometer med buss i 2019 uaktuelt. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Tynne tropper

For å spare penger må Vestfossen vurdere hvor mange de skal sende til hver bortekamp. Et problem som blir tydelig da vi spør assistenttrener Robert Holtung om hvordan det blir for han å reise rundt på hele Vestlandet neste år.

- Vi får se om jeg får lov til å være med på så mange turer da, sier han.

Han ler når han sier det, men det er egentlig ikke tull. For å spare penger vil det være helt nødvendig for klubben å bare sende et nødvendig antall spillere og støtteapparat.

- Jeg ønsker å spille på nivået som det er i tredjedivisjon, men akkurat nå er det veldig vanskelig, sier Vestfossen-spiller Eirik Løwer Anfinsen.

Det vil heller ikke NFF legge seg opp i.

- Om en spiller vil være med på dette er en vurdering hver enkelt må ta. Det er fint mulig å trappe ned og spille i fjerdedivisjon, sier Fisketjønn.

OPPGITT: Vestfossen-trener Frode Johannessen kan ikke forstå hvorfor forbundet har satt laget hans i avdelingen de har kommet i. Han er redd for å rykke ned av økonomisk årsaker. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPGITT: Vestfossen-trener Frode Johannessen kan ikke forstå hvorfor forbundet har satt laget hans i avdelingen de har kommet i. Han er redd for å rykke ned av økonomisk årsaker. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Mister vi spillere fordi de ikke vil være med eller har tid til å reise så mye, så blir vi et dårligere lag. Da vil vi være et fjerdedivisjonslag i tredjedivisjon, sier trener Johannessen.

Uforutsigbarheten

Et problem som både Vestfossen og Gjelleråsen møter er uforutsigbarheten på hvor mye de må reise fra år til år.

Gjelleråsen har gått fra 90 000 kroner i reisebudsjett til 600 000 kroner. Med tanke på at de var heldige i fjor forventet de at det skulle bli verre i år, men de kunne ikke forutse at det skulle bli så ille.

Verken Vestfossen eller Gjelleråsen mener at de ikke alltid skal få et oppsett som gjør at de slipper noen lange borteturer i året, men de ønsker ikke at forskjellen mellom to år skal være så forskjellige.

- Det blir vanskelig å planlegge et budsjett på forhånd når det svinger så mye i utgiftene sier, Omberg i Vestfossen.

BEKYMRA: Daglig leder i Vestfossen Nina Murphy (t.v.), tillitsvalgt Bjørn Hoen, assistenttrener Robert Holtung og nestleder Jon Omberg er alle bekymra for fremtiden til Vestfossens A-lag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKYMRA: Daglig leder i Vestfossen Nina Murphy (t.v.), tillitsvalgt Bjørn Hoen, assistenttrener Robert Holtung og nestleder Jon Omberg er alle bekymra for fremtiden til Vestfossens A-lag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Skyver ut breddeklubbene

- Sånn som det er lagt opp nå vil utviklingen på det sportslige nivået være basert på hvor mye penger en klubb kan bringe inn. Vi har ikke mulighet til å bringe inn så mye penger, men vi har vært sportslig gode nok til å spille i tredjedivisjon, sier tillitsvalgt i klubben Bjørn Hoen.

- Det er en grunn til å mistenke at fotballforbundet for å legge opp til å skyve breddeklubbene et hakk ned, fortsetter Hoen.

Det avviser Fisketjønn kontant.

- Det er en påstand som selvfølgelig ikke stemmer. Vi har overhodet ikke sånne tanker, sier Fisketjønn.

- Man kan snu på det å se på klubbene fra Nord-Norge som må reise lange turer hvert eneste år, sier Fisketjønn.

Nå håper uansett Vestfossen på at forbundet kan snu.

- Det må være en mulighet for å ha et liv som breddeklubb på fjerde nivå også og det er det vi er redd for at det ikke er hvis dette avdelingsvanviddet skal fortsette. Hvis de ønsker å ha med normale breddeklubber videre så må det en endring til, sier Hoen.

Det virker ikke aktuelt fra forbundets side.

- Snarer tvert imot har tanken vært å spisse mer. Tilbakemeldingen vi har fått på spissingen har vært overveiende positiv. Det negative er selvfølgelig reiseveien, men generelt har spissing vært en kjempesuksess, sier Fisketjønn

- Men føler du ikke at det er en fare for at man mister de mindre breddeklubbene?

- Nei, jeg opplever ikke at det har vært en stor utfordring, sier Fisketjønn.