Alfie Haaland

Raser mot Haaland-rolle: - Helt uakseptabelt

Fredag ble det bekreftet at Alfie Haaland (49) blir ny ekspertkommentator i Viaplay, mens sønnen Erling Braut Haaland (22) blir ambassadør for kanalen. Det skaper reaksjoner.

SKAL JOBBE SAMMEN: Alfie Haaland (med ryggen til) skal jobbe i Viaplay med Jan Åge Fjørtoft (til høyre), mens sønnen Erling spiller for Manchester City. Foto: Lise Åserud / NTB
SKAL JOBBE SAMMEN: Alfie Haaland (med ryggen til) skal jobbe i Viaplay med Jan Åge Fjørtoft (til høyre), mens sønnen Erling spiller for Manchester City. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen og presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.

Fredag sendte Viaplay ut en pressemelding der det ble klart at Haaland og Viaplay inngår et samarbeid. Det er ikke kjent hva ambassadørrollen til Haaland innebærer konkret, men han blir blant annet trolig å se i Viaplays markedsføring for Premier League.

- Å bli med Viaplay som har rettighetene til Premier League, i en ambassadørrolle, er noe jeg ser fram til. Jeg er sikker på at vi vil ha mange morsomme år sammen, sier Manchester City-spiller Haaland i pressemelding.

- Helt uakseptabelt

Haalands far Alfie vil også være del av Premier League-sendingene som ekspert. Det får presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen til å reagere kraftig.

- Jeg mener hvis Viaplay ønsker å lage en redaksjonell dokumentar, så kan man ikke samtidig inngå samarbeid med den man skal lage dokumentaren omkring. Det gjelder både Erling Haaland, og faren. Det mener jeg er helt uakseptabelt, sier Bodahl-Johansen til Dagbladet.

Bodahl-Johansen mener at dersom Viaplay ønsker å framstå som uavhengige, så kan de ikke ha bindinger med Haaland og faren.

- Journalistikken skal være uavhengig av kildene. Grunnlaget for all journalistikk og metodikk er kildekritikk og distanse til kildene. Det mener jeg er veldig problematisk hvis man skal lage dokumentar, samt å ha samarbeid med familien Haaland, sier Bodahl-Johansen

Trygve Aas Olsen, mediekritiker og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ), er blant dem som mener publikum har grunn til å reagere.

- Viaplays publikum får grunn til å mistenke Viaplays journalister og kommentatorer for å ville favorisere Haaland på et eller annet vis fordi han har en forretningsmessig tilknytning, sier Olsen til NTB.

Sportssjef Kristian Oma i Viaplay viser til Viaplays avtale med Formel 1-fører Max Verstappen.

- Den er kommersiell, og så dekker vi ham etter gjeldende journalistiske prinsipper redaksjonelt. Det er de to sporene som er nødt til å holdes atskilt. Det er egentlig ikke noe hokuspokus i det, forklarer Oma til NTB.

TETT FORHOLD: Alfie Haaland og Jan Åge Fjørtoft. Foto: Scanpix
TETT FORHOLD: Alfie Haaland og Jan Åge Fjørtoft. Foto: Scanpix Vis mer

- Dette skal vi holde atskilt

- Har dere ambisjoner om å drive kritisk journalistikk på Haaland?

- Hvis Haaland går ti kamper uten å score, vil det være et akkurat like kritisk blikk fra oss som fra alle andre. Det kan jeg garantere. Det er også understreket for redaksjonen at vi jobber etter alle journalistiske prinsipper når det gjelder dekningen av Haaland og City. Det kan jeg berolige alle med at dette skal vi holde atskilt.

MÅ SVARE: Viaplays sportssjef, Kristian Oma. Foto: Terje Bendiksby / NTB
MÅ SVARE: Viaplays sportssjef, Kristian Oma. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

I den presseetiske Vær varsom-plakaten (VVP) heter det: «Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Olsen mener spekulasjoner om inhabilitet allerede har oppstått.

– Det er en saklig grunn til å bli mistenksom her. Da har Viaplay selv satt seg i en situasjon hvor troverdigheten er svekket, sier Olsen.

Alfie Haaland involvert

At Erling Haalands far Alfie er en del av Premier League-sendingene, svarer Oma følgende:

– Det går fint an å problematisere det om man har lyst, men vi tenker at vi får en unik stemme. Jeg tviler på at vi ser ham mye i studio, trolig en del mer på indre bane. For oss handler det om en stemme som både kjenner PL og ikke minst det største eventyret i norsk fotballs historie fra innsiden. Det er det vi har lyst til å formidle etter beste evne. Jeg tenker vi har fått tilgang på en unik ressurs i så måte, svarer Oma.

Hvis Haaland gjør noe kritikkverdig på banen med reporter Jan Åge Fjørtoft og Alfie Haaland på indre bane, vil det ikke være noe problem, hevder Oma.

– Da skal Fjørtoft stille de riktige spørsmålene. Så blir det behandlet kritisk og grundig i studio, sier han.

(NTB) / Dagbladet

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer