UTSKJELT: IOC-presidenten Thomas Bach må tåle å få høre det etter beslutningen om å ikke utestenge Russland fra Rio-OL. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
UTSKJELT: IOC-presidenten Thomas Bach må tåle å få høre det etter beslutningen om å ikke utestenge Russland fra Rio-OL. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINIVis mer

Raser mot IOC-presidenten: - Jeg avskyr ham mer enn noensinne

Robert Harting sparte ikke på kruttet.

Robert Harting, tysk OL-mester i diskos, er skuffet over beslutningen om ikke å utestenge Russland fra Rio-OL. Tirsdag gikk han til frontalangrep på IOC-president Thomas Bach.

– For meg framstår Bach som en del av det dopingsystemet russerne står for. Han er i alle fall ikke en del av antidopingarbeidet. Jeg kan ikke si annet enn at jeg er svært skuffet over IOC-presidenten, sier Harting som lenge har vært en sterk kritiker av den tyske presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC).

– Personlig avskyr jeg denne personen mer enn noensinne, og jeg er oppriktig skuffet og lei meg over at jeg indirekte må jobbe sammen med ham, sier diskoskjempen.

UT MOT IOC-PRESIDENTEN: Robert Harting er ikke fornøyd med å måtte jobbe sammen med Thomas Bach. Foto: MICHAEL KAPPELER/dpa
UT MOT IOC-PRESIDENTEN: Robert Harting er ikke fornøyd med å måtte jobbe sammen med Thomas Bach. Foto: MICHAEL KAPPELER/dpa Vis mer

Årsaken til utblåsningen er at IOC søndag ikke ville vedta en total utestengelse av alle russiske utøvere fra OL i Rio etter dopingavsløringen som er kommet det siste halve året.

Verdens antidopingbyrå (WADA) hadde, da IOC behandlet saken, avdekket og bevist at det var snakk om systematisk dopingmisbruk med røtter helt til topps i statsapparatet.

Korrekt

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har allerede vedtatt å utestenge alle russiske friidrettsutøvere fra OL. Denne avgjørelsen ble tatt etter at en komité ledet av Rune Andersen, spesialrådgiver i Antidoping Norge (ADNO), hadde avgitt en rapport om forholdene i russisk antidopingarbeid.

Robert Hartig sier dette er en helt korrekt avgjørelse, og han skjønner ikke at IOC ikke benyttet anledningen og muligheten til også å sette ned foten og følge i IAAFs fotspor.

– Det vedtaket IAAF har gjort er rettferdig og riktig. Det kan bli en vekker i antidopingarbeidet, mener Harting.

IOC skjøv ansvaret om russisk OL-deltakelse eller ikke over på de ulike internasjonale særforbundene. Mange mente det var en svært feig avgjørelse. Harting støtter kritikerne og sier IOC-vedtaket er et voldsomt tilbakeslag i kampen mot doping.

Nytt nivå

Robert Harting finner ikke mye positivt i de avgjørelsene IOC har stått bak den siste tiden. Han slår derfor fast at Den internasjonale olympiske komiteen har nådd et nytt nivå når det gjelder å fatte skuffende og uforståelige avgjørelser under Thomas Bachs ledelse.

– Avgjørelsen om ikke å utestenge Russland er meningsløs og ikke til å forstå. Den er bare frustrerende, mener diskoskongen som foruten å være regjerende olympisk mester også er verdensmester i 2009, 2011 og 2013.

Han er også svært skeptisk til vedtaket om å nekte Julija Stepanova muligheten til å delta i Rio. Det begrunnes med at hun er tidligere dopingtatt.

– Jeg forstår ikke at Stepanova ikke kan delta som nøytral utøver. Det er takket være henne at vi har avdekket dette jukset. Friidretten har mye å takke henne for. Dersom hun hadde fått delta, ville det vært et skikkelig slag i ansiktet for Vladimir Putin. Jeg skjønner ikke at Stepanova blir stoppet, sier Harting.

OL i Rio starter 5. august og går over 16 dager.

(NTB)