BANNER: Kanarifansen stilte opp med banneret «Mind the gap» på Brann Stadion søndag. Foto: Gjert Moldestad / Privat
BANNER: Kanarifansen stilte opp med banneret «Mind the gap» på Brann Stadion søndag. Foto: Gjert Moldestad / PrivatVis mer

Brannsupportere raser mot Lillestrøms supporterklubb

Raser mot Kanarifansen: - Kvalmende, hinsides, umenneskelig

Lillestrøms supporterklubb, Kanarifansen, stilte opp med et litt annerledes banner i oppgjøret på Brann Stadion.

Lillestrøm Sportsklubb tok søndag kveld turen til Brann og Brann Stadion for å spille den 25 runden i årets eliteserie. Brann spilte uavgjort mot Lillestrøm, men det var ikke det som skapte størst blest.

Kanarifansen stilte nemlig opp med et banner hvor det sto «mind the gap», etterfulgt av et illustrasjonsbilde som viste merket til den engelske undergrunnsstasjonen. Det er et tegn som skal minne de reisende på at de må passe på avstanden mellom toget og plattformen.

- Lavmål

Brannsupportere og fanskaren, Bataljonen, raser etter stuntet. Årsaken er fordi det blir tolket som ett stikk til den tidligere hendelsen i høst, hvor Brann-supporter Jørgen (22) falt i T-banesporet på Nationaltheatret på vei til oppgjøret mellom Vålerenga og Brann på Intility Arena.

Jørgen, som ikke ønsker at etternavnet skal stå på trykk, ble påkjørt av T-banen og måtte deretter amputere beinet.

Gjert Moldestad, som er styremedlem i Bataljonen, langer ut på Twitter:

«Kanarifansen har altså et banner med "mind the gap". Stikk mot brannsupporteren som skadet seg i Oslo. For noe lavmål. Håper dere er flaue, Lillestrøm SK».

Davy Wathne, tidligere sportsjournalist og Brann-supporter, tar avstand fra stuntet.

«Kvalmende. Hinsides. Umenneskelig. Hvis det er budskapet, regner jeg med at personene bak aldri mer slipper inn på en norsk fotballarena.», skriver han.

Også Jonas Bergh Johnsen, reporter og programleder i Eurosport, kommenterer hendelsen:

«Tilreisende kanarifans med "Mind the gap"-banner på Brann Stadion. Naturlig nok ikke spesielt populært i Bataljonen.»

Tar avstand

Jørgen og hans far har fått med seg banneret søndag kveld.

- Det er registrert. Jørgen hever seg over dette og føler derfor ikke behov for å kommentere saken ytterligere, skriver faren i en melding til Bergens Tidende.

Selv har Lillestrøm Sportsklubb kommet med en uttalelse angående banneret.

«Bare for å gjøre det helt klart: Lillestrøm Sportsklubb ønsker Brann-supporteren som ble skadet på Nationaltheatret stasjon alt godt.»

LSK-veteranen, Frode Kippe, mener det hele er unødvendig.

- Huff, det vil jeg ikke tenke på. Det er bare tragisk hele greia, men jeg kan ikke svare det, for jeg har ikke sett hele greia, sier Frode Kippe til Eurosport.

Lillestrøms hovedtrener, Jörgen Lennartsson, sier dette:

- Det er ikke bra å håne hverandre, men jeg så ikke hva som sto på banneret.

Feil tolkning

VG har vært i kontakt med Thor Arne Sandli, talsmann i Kanarifansen. Han forteller at banneret blir tolket feil.

- Tanken bak banneret var at det var myntet på våre egne. Vi har klart å bygge opp et lite gap ned til nedrykksstriden gjennom to kjempesterke seiere. Tanken bak banneret var å minne våre spillere på at de måtte være bevisste på det gapet ned. Men så forstår jeg at denne blir oppfattet som kontroversiell, sier Sandli.

Han forstår at det enkelt kan misforstås på grunn av ulykken tidligere i høst.

- Ja, det kan jeg fint forstå. Og jeg forventer heller ikke at alle tror på den heller. Men det er sånn det er blitt fortalt til meg, og da er det den versjonen jeg må gi videre, sier Sandli.

Men i et innlegg på Kanari-Fansens Facebook-side tar supportergrupperingen sterk avstand fra det «skamfulle banneret».

«Kveldens fotballkamp på Brann Stadion ble dessverre skjemmet av et skammelig banner som ingen oppegående Kanari-Fans ønsker å være bekjent av. Budskapet på banneret kan på ingen måte tolkes som noe annet enn et totalt smakløst forsøk på å gjøre en sak ut av en tragisk ulykke som rammet en ung Brannsupporter tidligere denne sesongen», skriver styret i supportergrupperingen i en uttalelse.

Videre skriver de at de ikke ønsker noen supportere vondt, uavhengig av hvilken klubb de heier på, og varsler samtidig at saken får etterspill.

«Vi ønsker med dette å ta fullstendig avstand fra budskapet på banneret og oppfordrer de som har laget det til å beklage på det sterkeste. Denne saken er ikke ferdig for vår del, det må ryddes internt», lyder meldingen fra styret.

Kritisk

Hendelsen skjedde søndag den 25. august. Jørgen måtte amputere venstre fot til midt på leggen etter å ha kommet i klem mot ei T-banevogn på Nationaltheatret stasjon.

Ulykken skjedde etter at brannalarmen hadde gått, fordi Brann-supporterne hadde fyrt opp bluss inne på stasjonen.

Avisene meldte om supporterbråk i timene før oppgjøret, og i ettertid fikk Brann-supporterne kritikk for bluss-bruken som skapte uoversiktlige forhold.

- Jeg tenker ikke på kampen nå. Jeg tenker på det som skjedde med supporteren. Det er det viktigste. Jeg håper han kommer seg. Alle tankene er hos ham, sa Vito Wormgoor etter 2-0 tapet den gang.