Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Raser mot kolleger

Michael Jordan, Lewis Hamilton og andre idrettsstjerner krever endringer etter at afroamerikaneren George Floyd døde etter en pågripelse i Minneapolis.

RASER: Lewis Hamilton kom med klar beskjed på sin Instagram-profil. Foto: NTB Scanpix
RASER: Lewis Hamilton kom med klar beskjed på sin Instagram-profil. Foto: NTB Scanpix Vis mer

46-åringen døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot halsen i flere minutter under en pågripelse. Dødsfallet har skapt sterke reaksjoner over hele verden, og i USA er det voldsomme protester og opptøyer.

Basketballegenden Michael Jordan er blant dem som tar til orde for at nok er nok.

- Jeg står sammen med dem som står opp mot den inngrodde rasismen og volden mot fargede mennesker i dette landet. Vi har fått nok, sier Jordan i en uttalelse.

57-åringen oppfordrer nå til fredelige demonstrasjoner etter flere dager med voldelige protester, hærverk og plyndring både i Minneapolis og andre byer.

Hamilton kraftig ut mot formel 1

Lewis Hamilton har ofte undret seg over at han er den eneste mørkhudede formel 1-kjøreren. Nå etterlyser verdensmesteren at idretten hans reagerer på hendelsene i USA.

- Det er ikke et eneste tegn fra noen i min idrett, som selvfølgelig også er dominert av hvite mennesker. Jeg en av de få fargede menneskene, men jeg står helt alene, skriver briten i en Instagram-story.

Hamilton fremhever at rasisme ikke kun er et amerikanske problem og at ingen er født som rasist.

- Vi kan ikke oppnå fred før våre såkalte ledere gjør en endring. Dette skjer ikke bare i USA, men i Storbritannia, Spania, Italia og alle andre steder, fortsetter formel 1-stjernen.

Markeringer i tysk fotball

Også i tysk fotball har flere spillere markert sin støtte til avdøde Floyd. Dortmund-spiller Jadon Sancho hyllet amerikaneren med en t-skjorte hvor han ba om rettferdighet for Floyd. Det skjedde i søndagens 6-1-seier over Paderborn da briten scoret tre mål.

- Fornøyd med å score mitt første hattrick i karrieren. Det var et bittersøtt øyeblikk for meg personlig siden det foregår viktigere ting i verden som vi skal adressere og hjelpe med å endre, skriver Dortmund-spilleren på Instagram.

Tidligere på dagen gikk Borussia Mönchengladbach-spiller Marcus Thuram ned på kne for å hedre Floyd da franskmannen scoret mot Union Berlin. I tillegg spilte den amerikanske Schalke-spiller Weston McKennie med et #JusticeForGeorge-armbånd i oppgjøret mot Werder Bremen.

Politibetjenten som holdt kneet sitt på nakken til Floyd i flere minutter, er siktet for drap, men demonstrantene forlanger at de tre andre involverte også etterforskes. Alle fire ble sparket etter hendelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!