HARD MEDFART ... ELLER?: Neymar har ifølge statistikken ligget på gresset i 14 minutter under fotball-VM i Russland. Foto: NTB scanpix
HARD MEDFART ... ELLER?: Neymar har ifølge statistikken ligget på gresset i 14 minutter under fotball-VM i Russland. Foto: NTB scanpixVis mer

Raser mot kritikerne: - Sludder

Neymar (26) er elsket og hatet også i Brasil. Men når det er VM flokker brasilianerne seg rundt fotballdiamanten. Legenden Ronaldo angriper kritikerne.

  • Brasil - Belgia, kl. 20.00

KAZAN (Dagbladet): Brasil møter Belgia i VM-kvartfinalen i kveld. På forhånd dreier alt seg om Neymar - hans genialitet, hans skuespill. Totalt i VM har han ligget 14 minutter på gresset etter taklinger.

Lykkes han i resten av mesterskapet og tar Brasil til VM-finalen, kan han detronisere Ronaldo og Messi fra tronen. Siden 2008 har de to byttet på å bli kåret til verdens beste fotballspiller.

TETT PÅ BRASIL: Journalist Fernando Olivieri Santos. Foto: Tore Ulrik Bratland
TETT PÅ BRASIL: Journalist Fernando Olivieri Santos. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Journalist Fernando Olivieri Santos - som jobber for Yahoo. com i São Paulo - forteller at spilleren fra Paris Saint-Germaine ikke får like mye kritikk i Brasil for det mange oppfatter som overspilling etter taklinger.

Forbannet

- Dette er Brasil mot verden. Han er vår beste spiller, sier Santos når vi møter ham i pressesenteret utenfor Kazan Arena. Det samme er oppfatningen til den tidligere storspilleren Ronaldo Luís Nazário de Lima. Flere brasilianere er forbannet på at Europa ikke slakter engelske spillere på samme måte etter seieren over Colombia.

- Kritikken mot Neymar er sludder. Med bevegelsene sine er han en intelligent spiller. Han vet hvordan han skal beskytte seg mot å bli taklet. Jeg synes ikke dommerne beskytter ham godt nok, tordner Ronaldo til pressefolk her i Russland.

- Hva sier folk til den teatralske og patetiske oppførselen til de engelske spillerne? sier han og sikter til kampen mot Colombia.

Neymar får også støtte av en annen brasiliansk legende, Rivaldo:

- Det har vært for mye fokus på at Neymar filmer. Vi burde heller fokusere på hvordan dommerne kan beskytte ham, påpeker han.

- IKKE SJARMERENDE: LSK-spiller Cathrine Dekkerhus og Vålerenga-keeper Guro Pettersen reagerer på filmingen i herrenes fotball-VM. Ikke spesielt sjarmerende, er meldingen fra fotballjentene. Video: Dagbladet TV Vis mer
RINGSIDE: Ronaldo - den brasilianske utgaven - har begunnet seg på tribunen sammen med Maradona i VM. Her fra Kazan under kampen mellom Frankrike og Argentina. Foto: NTB scanpix
RINGSIDE: Ronaldo - den brasilianske utgaven - har begunnet seg på tribunen sammen med Maradona i VM. Her fra Kazan under kampen mellom Frankrike og Argentina. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv mener Neymar at kritikken er en kampanje for å «undergrave ham som spiller». Men litt humor har han tydeligvis også: På onsdagens trening gjorde han en ekstra rulle, foran sønnen Davi Lucca.

Fire klubber

For å forstå hvordan brasilianerne tenker, må vi ha kunnskap om fotballstrukturen i Brasil.

- Neymar er et produkt av klubben Santos i São Paulo, forteller journalist Fernando Olivieri Santos.

- Men her er det fire klubber. Foruten Santos har du Corinthians, Palmeiras og São Paulo. Rivaliteten er stor, og du har mange som ikke liker Neymar. De kritiserer jetsettlivet hans. Blant annet er han sammen med en av de mest kjente kvinnene i Brasil, Bruna Marquezine, som er skuespiller på TV Globo. Santos-fansen vil alltid elske ham, mens supporterne til de andre lagene synes han faller for lett. Når det er VM, derimot, legges rivaliseringen til side.

Stor fanskare

Yahoo-journalisten fortsetter:

- De beste lagene og spillerne befinner seg sørøst i Brasil. Derfor er det mer delte meninger om Neymar her, enn i nord. Der er han elsket uansett.

Journalist Santos anslår at rundt 30.000 brasilianere følger laget i Russland. Antall medarbeidere fra mediene anslår han til 2000. TV Globo har studio på Den røde plass i Moskva.

Santos nøler ikke med å si at fotball-VM også oppfattes som en krig mellom Sør-Amerika og Europa.

Da England spilte mot Colombia i åttedelsfinalen, var mange brasilianere på tribunen. De var der for å støtte Colombia.

- Når Uruguay møter Frankrike, heier vi på Uruguay. Sånn er det, selv om rivaliseringen med Uruguay og Argentina er større enn med Colombia. Vi oppfatter colombianere som et varmt folkeslag. Det opplevde vi ikke minst da det brasilianske laget Chapecoense var med flyet som styrtet i Colombia i 2016.

Flyet hadde 77 passasjerer. Seks overlevde, deriblant tre av spillerne.

Press

Neymar hadde et enormt press på seg under Brasil-VM i 2014. Journalist Santos sier at presset ikke er like stort nå. Naturligvis er det der - ikke misforstå - det vil det alltid være i den lidenskapelige nasjonen. Men i Brasil mente mange at VM var så dyrt, at det minste de kunne få igjen var et VM-gull.

Brasil er den mestvinnende nasjonen i VM med fem trofeer. Sist gang var i 2002.

Dette er også eneste gang Brasil og Belgia har møttes i VM-sammenheng. Brasil vant 1-0 etter scoring av Rivaldo.

- Spillerne ble møtt av 300 supportere og samba da de kom til Kazan. Fra innsida av bussen ropte spillerne tilbake, skrev storavisa O Globo i går.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer