<strong>KRITISK:</strong> Rikard Grip og Charlotte Kalla reagerer på de finske oksygenmaskene i likhet med den norske leiren. Foto: Adam Ihse / SCANPIX / Kod 9200
KRITISK: Rikard Grip og Charlotte Kalla reagerer på de finske oksygenmaskene i likhet med den norske leiren. Foto: Adam Ihse / SCANPIX / Kod 9200 Vis mer

Raser mot maskeavgjørelse: - Det er helt sykt. Et steg vekk fra menneskeligheten

Tillatt å gå med oksygentank på ryggen i konkurranser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De finske langrennsløperne vekte oppsikt da de dukket opp med det Charlotte Kalla omtaler som «Darth Vader-masker» under treningsleiren i Val Senales i høst.

Dette er masker som tilfører utøverne ekstra oksygen gjennom en oksygentank man har på ryggen.

At finnene anvendte det i treningen, var upopulært nok. At det er tillatt også i konkurranser, skaper harme i langrennsverden.

Finnene har nå sjekket ut muligheten for å bruke oksygenmaskene også i konkurranse, noe FIS ikke har satt nei til.

- Finland har tatt kontakt med oss. Oksygen er ikke forbudt, verken i trening eller konkurranse. Vi har ingen regler mot det, sier Sarah Fussek, som har ansvaret for antidopingspørsmål i FIS, til Expressen.

Avgjørelsen skaper både forundring og harme. Trenings- og idrettseksperter som Dagbladet har vært i kontakt med, skjønner ingenting av avgjørelsen.

- Jeg trodde dette var en spøk først. Å tillate disse maskene i konkurranse bygger på total kunnskapsløshet. Maskene har enorm effekt, selvsagt spesielt i høyde, sier Jostein Hallén, professor i idrettsfysiologi, til Dagbladet.

- Et steg vekk fra menneskeligheten Det betyr at hvilken som helst utøver fra hvilken som helst nasjon kan bruke disse maskene med den tilhørende oksygentanken på ryggen opp monsterbakken i Val di Fiemme i dag.

- Det er det vi har fått beskjed om, bekrefter Finlands landslagstrener Reijo Jylhä.

Nyheten har skapt store reaksjoner hos resten av langrennseliten. Sveriges landslagssjef Rikard Grip er meget kritisk til at FIS ikke har forbudt de finske maskene.

- Det er helt sykt. I så fall tar idretten et langt steg vekk fra menneskeligheten. Vi kommer aldri til å ta i bruk slike masker. Det blir bare helt feil, sier Grip i et intervju med Expressen.

- Jeg så disse maskene i Val Senales. De så ut som Darth Vader. Det var litt spesielt, supplerer Charlotte Kalla.

Sundby og Northug reagerer Også den norske leiren reagerer, deriblant stjernene Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.

<strong>IKKE AKTUELT:</strong>
Finske Sami Jauhojärvi avviser at finnene vil gå med oksygenmaskene opp monsterbakken i Val di Fiemme i dag.
Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300
IKKE AKTUELT: Finske Sami Jauhojärvi avviser at finnene vil gå med oksygenmaskene opp monsterbakken i Val di Fiemme i dag. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300 Vis mer

- Det ser ikke bra ut med disse maskene. Jeg vil at alt skal være så naturlig som mulig, sier Sundby.

- Det blir helt feil å gå rundt med slike masker med oksygentank. Vi skal ikke ha på oss noe annet enn skiutstyr når vi konkurrerer, mener Northug.

Professor Hallén er overbevist om at maskene vil forbys.

- Maskene blir garantert forbudt i løpet av kort tid. Når løperne blir fortalt om effekten, er det ingen som vil bruke det, sier han til Dagbladet.

Neppe aktuelt før 2019 Finnene kommer imidlertid ikke til å ta i bruk de omdiskuterte maskene med det første.

- Vi går i hvert fall ikke med dem opp monsterbakken i dag. Ingen vil gå med så mye unødvendig vekt. Da må vi jo dra på både masken og beholderen på ryggen. Opp denne bakken handler det mer om muskler enn om lunger, forteller Sami Jauhojärvi til den svenske avisen.

Jylhä tror ikke de vil bruke maskene i konkurranser før i VM i Seefeld i 2019.

- Vi må forske mer på dette først. Foreløpig varer oksygenbeholderen bare i 15 minutter, så nå kan det kanskje bare være aktuelt i en sprintstafett, forteller den finske landslagstreneren.

<strong>KRITISK:</strong> Martin Johnsrud Sundby mener det blir feil om finnene skal konkurrere med oksygenmasker.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Martin Johnsrud Sundby mener det blir feil om finnene skal konkurrere med oksygenmasker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer