Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Komplett kaos i Eliteserie-avslutninga

Raser mot NFF: – Skandaløst

Full forvirring ga flere lag et fortrinn både i medalje- og nedrykkskampen. Skandale, mener fotballekspert som selv har stått i disse situasjonene mange ganger.

MÅ TA DEN TUNGE TUREN NED: Ranheim-spillerne fortvilte etter at nedrykket ble klart. I pausen hersket det full forvirring. Foto: NTB/Scanpix
MÅ TA DEN TUNGE TUREN NED: Ranheim-spillerne fortvilte etter at nedrykket ble klart. I pausen hersket det full forvirring. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

På forhånd var det varslet fra NFF at man ville utsette starten av andreomgang i samtlige kamper involvert i nedrykksstriden, skulle et av oppgjørene forstyrres av snømåking før hvilen under Eliteseriens siste runde.

Dette for å unngå at man i en eller flere kamper kunne spille på resultater.

Nesten som ventet ble kampen mellom Tromsø og Stabæk avbrutt i ti minutter grunnet nettopp snømåking. Da ble det bestemt fra øverste hold i forbundet at alle kampene i nedrykksstriden skulle holdes igjen med en ti minutter lengre pause.

Avspark skulle da gå klokka 19.10 i de aktuelle oppgjørene. Dette ble også meldt på Twitter.

Kampen mellom Molde og Bodø/Glimt fikk gå til vanlig tid. Der var ingen av lagene involvert i noe som hadde med nedrykksstriden å gjøre. Det samme ble tenkt om oppgjøret mellom Haugesund og Odd og Brann mot Viking.

Det NFF da hadde glemt, var at Rosenborg, som møtte Ranheim, jaktet medalje. Dermed var kampen i Haugesund i aller høyeste grad avgjørende for medaljekampen.

I tillegg ble det fra Ranheim-leiren meldt at man først ville i gang klokka 19.00 også på Lerkendal. Dette mot Ranheims vilje. Daglig leder Frank Lidahl raste mot NFF til Eurosport, og fortalte om dramatikk i spillertunnelen.

NEDRYKK: Flere lag hadde mye å spille for i Eliteseriens siste runde. Video: FotballMedia. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Overfor Dagbladet utdyper han det som skjedde på denne måten:

– Akkurat der og da var det veldig klønete. Det var spesielt at Frank Lidahl fikk satt i gang andreomgang på Lerkendal, sier Lidahl selv til Dagbladet, med en tydelig sarkastisk undertone i stemmen.

Han forteller at NFFs kampdelegat befant seg en helt annen plass enn han burde være.

– Det var veldig merkelig. Kampdelegaten satt på pressetribunen. Det er ikke 1975 dette. Det brukes millioner på den delegatordninga, også fungerer det ikke på noen måte. Både jeg, dommer og TV-produsent bare så oss rundt, og da ble det til at andreomgang ble satt i gang. Det hadde vært veldig enkelt å koordinert dette. I stedet blir det helt tilfeldig, sier han småirritert.

– Det er skandaløst og amatørmessig, rett og slett, legger Lidahl til.

Andreomgangen i Haugesund startet samtidig klokka 19.00. Rosenborg kunne med andre ord spille på resultat de siste minuttene, ettersom de visste at Haugesund hadde slått Odd.

– Jeg var hjemme i Skien i går, men herfra sendte jeg en melding til Nils Fisketjønn i pausen i kampene og sa at dersom Rosenborg sin kamp utsettes, må Odds kamp også utsettes. Jeg fikk aldri noe svar på den meldinga, sier Einar Håndlykken, daglig leder i Odd til Dagbladet.

Flere feiltrinn

Heller ikke de andre kampene som skulle starte 19.10 klarte å komme i gang samtidig. Tromsø – Stabæk var i gang nesten fem minutter før de andre kampene. Dette gjorde at Mjøndalen måtte vente i flere minutter før de kunne slippe jubelen løs for å ha berget plassen.

Dette gjorde at lagene spilte under forskjellige forutsetninger.

– Det er vi langt fra fornøyde med, understreker Nils Fisketjønn overfor Dagbladet.

– Det at kampene på Lerkendal og i Haugesund ikke startet samtidig kunne potensielt skapt en situasjon der en kunne spille på resultat. Vi klarte å hanke inn store deler av forsinkelsen i Tromsø, men ikke de siste fem minuttene, sier Fisketjønn videre, som også forteller at de ikke har fått ytterlige reaksjoner fra klubbene etter serierunden.

Håndlykken fikk som nevnt selv ikke svar fra Fisketjønn i går, men forteller at de var i kontakt med NFF i pausen. Der kom det motstridende beskjeder.

– Vår sportssjef som var i Haugesund fikk beskjed fra NFF om at hverken FKH – Odd eller Rosenborg – Ranheim skulle bli utsatt. Så ble RBK – Ranheim plutselig utsatt likevel, uten at vår kamp ble det, sier den daglige lederen.

Dagen derpå er han klar på at de ikke ønsker å skylde på noen andre enn seg selv for at medaljen røyk, men mener det hele er uheldig.

– Vi ønsker ikke å framstå som dårlige tapere, for vi gjorde uansett ikke vår del av jobben. Men opplegget fra NFF framstår som uprofesjonelt og åpner for spekulasjoner om partiskhet, sier Einar Håndlykken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media