Raser mot Norges Skiforbund: - Er de egentlig noe bedre enn Russland?

Finlands antidopingsjef mener Norges astmamedisinering er doping. Store deler av langrennsverden reagerer.

FÅR KRITIKK: Norges Skiforbund får kritikk fra en rekke ulike hold. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Norges Skiforbund får kritikk fra en rekke ulike hold. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Norges Skiforbund puster høyt om dagen. Verdens beste langrennsnasjon har havnet i et uvanlig negativt søkelys etter at Martin Johnsrud Sundby-dommen ble etterfulgt av TV 2s sak om at friske, norske utøvere angivelig får tilbud om astmamedisin.

- Hvordan kan Norge dømme russerne og kreve hard straff om de ikke har et rent rulleblad selv? Er egentlig Norge noe bedre enn Russland? Det er et problem for langrennssporten når det er snakk om den største nasjonen. Det er en trist sak, sier den franske langrennsstjerna Maurice Manificat til Dagbladet.

Det totale bildet gjør konkurrentene skeptiske og mistenksomme. Det gjelder ikke minst Finland med antidopingssjef Timo Seppälä i spissen. Allerede i sommer gikk han hardt ut mot Norges Skiforbund og hevdet i et intervju med Dagbladet at Salbutamol (Ventolin) har en anabol-lignende effekt.

KRITISK: Den finske antidopingssjefen Timo Seppälä går hardt ut mot Norges Skiforbund. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Den finske antidopingssjefen Timo Seppälä går hardt ut mot Norges Skiforbund. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Nå er han enda mer sikker i sin sak:

- Når dette kommer i tillegg til Sundby-saken, sier det seg selv at noe er galt. Man skal ikke bruke medisinen på denne måten. Det er doping, hevder den finske antidopingsjefen Timo Seppälä overfor Ilta-Sanomat.

- Noen må se på hvordan Norges Skiforbund opererer. Noen må undersøke hva de holder på med, freser han.

Norges landslagssjef Vidar Løfshus har i sommer tatt flere telefoner til den finske leiren for å forsøke å oppklare det han mener er kunnskapsmangel og misforståelser, men kritikken fortsetter likevel å hagle.

I Russland trekker de bare på skuldrene over saken. Sport Express omtaler sakskomplekset bare gjennom to nøytrale avsnitt, men i en rekke andre land er reaksjonene sterke.

- Det er ikke bra

Dagbladet har vært i kontakt med store deler av det internasjonale langrennsmiljøet de siste ukene. Da Dagbladet ringte den finske veteranen Sami Jauhojärvi i går, var han noe mer tilbakeholden i kritikken enn landsmannen Seppälä .

DOBBELTMORAL?: Maurice Manificat stiller spørsmål ved nordmenns moral. AP Photo/Petr David Josek
DOBBELTMORAL?: Maurice Manificat stiller spørsmål ved nordmenns moral. AP Photo/Petr David Josek Vis mer

- Hvis det er snakk om organisert misbruk av astmamedisin i Norge, er ikke det bra. Men hvis det ikke er forbudt, er det jo lovlig, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Men jeg er ingen lege, så jeg er ikke rett mann til å dømme noen i denne saken, påpeker 35-åringen.

Jauhojärvi har selv astma og bruker astmamedisin for å komme opp på sitt egentlige nivå. Men å bruke det forebyggende på friske utøvere, eller utøvere med luftveisinfeksjon eller sterke slimdannelser, er uaktuelt i Finland.

- Nei, det er kun de som har fått påvist astma, som får tilbud om astmamedisin, forsikrer han.

Langrennverdens oppfatning

I sommer har Dagbladet snakket med store deler av langrennseliten og kan konkludere med følgende tendens:

Finnene er mest kritiske. Russerne trekker stort sett bare bare på skuldrene og har ikke noe ønske om å gå ut mot de norske, blant annet i visshet om dopingskandalen de går igjennom.

FORANDRER BILDET: De siste ukenes astmasaker har endret holdningen til norsk langrenn blant mange av konkurrentene. Foto: John Terje Pedersen
FORANDRER BILDET: De siste ukenes astmasaker har endret holdningen til norsk langrenn blant mange av konkurrentene. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Franskmennene reagerer imidlertid på den norske holdningen, mens svenskene er mer på linje med den norske oppfatningen av saken. Italienerne og tyskerne vegrer seg på sin side mot å uttale seg.

- Jeg er redd for å si noe feil eller noe som kan få konsekvenser, sier tyske Nicole Fessel til Dagbladet.

- Saken er litt trist, ikke minst for Martins del. Jeg føler med ham, for det er ingen vanlig dopingsak, mener Dario Cologna.

Jeg ønsker ikke å uttale meg om saken, sier Maksim Vylegzjanin.

- Det viktigste aspektet her er at vi har klare regler. De må følges. Utover det vil jeg ikke si så mye. Det er ikke min oppgave å dømme andre, sier Matti Heikkinen til Dagbladet.

- Det er ikke bra for langrennssporten at Norge forfekter slike holdninger, mener Maurice Manificat.