UNNTAK: Neymar og Gabriel Jesus er unntakene som bekrefter OL-herrefotballens dystre regel: Nivået er bemerkelsesverdig lavt. Foto: AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
UNNTAK: Neymar og Gabriel Jesus er unntakene som bekrefter OL-herrefotballens dystre regel: Nivået er bemerkelsesverdig lavt. Foto: AFP PHOTO / NELSON ALMEIDAVis mer

Raser mot OL-fotballen: - En Donald Duck-turnering. Bør legges ned nå

Den svenske kommentatoren Robert Laul krever store endringer eller nedleggelse av herrefotballen i OL. Svensken får norsk støtte, men svenskene får også norsk kritikk.

(Dagbladet): Fotball-EM i Frankrike i sommer fikk hard kritikk etter utvidelsen fra 16 til 24 lag da sluttproduktet ble kynisk fotball og få scoringer. Men sammenlignet med fotballen i OL i Rio de Janeiro, var mesterskapet i Frankrike et fyrverkeri.

OL-fiaskoen handler ikke om få scoringer, men om bemerkelsesverdig lavt nivå. Ta for eksempel Fiji som tapte 0-8 mot Sør-Korea og 0-10 mot Tyskland. Det var ikke fordi motstanderne var spesielt gode.

Riktignok er Neymar med i OL og slo endelig til for vertsnasjonen i 4-0-seieren over Danmark i går, men i lys av den spesielle U23-ordningen, hvor alle spillere skal være under 23 år med tre aldersmessige unntak (overårige spillere), er turneringen å regne som en parodi.

Danskene er, til tross for gårsdagens ydmykelse, videre til kvartfinalen med sitt reservepregede mannskap, hvor majoriteten av deres beste U23-spillere meldte forfall i forkant av mesterskapet.

Enda verre er det for Sverige, som kvalifiserte seg for Rio-OL gjennom bragden med U21-landslaget da de gikk helt til topps i EM. Fotballen i sommer-OL skal i realiteten være for de samme spillerne, men forfall etter forfall gjorde laguttaket til en tragedie.

LYSPUNKT: Sveriges Andreas Linde, som i det daglige er Moldes reservekeeper, har vært svenskenes beste spiller i OL, ifølge Jesper Mathisen. Foto: NTB Scanpix
LYSPUNKT: Sveriges Andreas Linde, som i det daglige er Moldes reservekeeper, har vært svenskenes beste spiller i OL, ifølge Jesper Mathisen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Til sammen fikk landslagssjef Håkan Ericson vanvittige 54 forfall i OL-uttaket, all den tid klubbene ikke ville gi slipp på spillerne midt i sesongen.. Blant annet ble Jordan Larsson nektet OL-deltakelse av sin velkjente far, «Henke» Larsson.

- Fotballen bør legges ned

En av svenskene som har fått mest skryt i mesterskapet er Moldes reservekeeper Andreas Linde. I Tippeligaen har Linde så langt alt annet enn et godt rykte. Han debuterte med en gigantisk keepertabbe da han forærte Jone Samuelsen en scoring i fjor høst. I vår fulgte han opp med nye tabber mot Lillestrøm. Heller ikke fire baklengs mot Sogndal var spesielt tillitsvekkende.

- Jeg synes Linde har vært Sveriges beste spiller i OL. I Tippeligaen har han vært usikker, men i OL har han sett bra ut og fått veldig mye skryt av svenskene, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.

Det er vel og bra for Moldes reservekeper, men eksemplifiserer også OL-nivået. Aftonbladets kommentator Robert Laul tror det svenske OL-laget hadde blitt ydmyket mot de fleste lag i Allsvenskan og Tippeligaen.

- Dette svenske OL-landslaget hadde trolig tapt 0-10 mot det svenske A-landslaget. Ta med den korte forberedelsestid, at Sverige spilte de to første kampene under ekstreme forutsetninger i jungelen i Amazonas og et halvt døgns reise til neste kamp i Salvador: Hva gjør det med prestasjonene? spør Laul retorisk.

- OL-fotballen på herresiden, med dette systemet med yngre spillere og hvor klubbene nekter de fleste å delta, blir som en Donald Duck-turnering. Herrefotballen i OL bør endres totalt eller legges ned nå, freser svensken.

- Meningsløst

TIPPELIGAEN MARKER SEG: Haugesunds William Troost-Ekong har storspilt i Nigerias forsvar som gikk videre til kvartfinalen i OL som gruppevinnere. Foto: NTB Scanpix
TIPPELIGAEN MARKER SEG: Haugesunds William Troost-Ekong har storspilt i Nigerias forsvar som gikk videre til kvartfinalen i OL som gruppevinnere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dagbladets kommentator Morten Pedersen er enig med Laul.

- Jeg har ikke sett så mye av OL, og det er det en grunn til. Når ingen bryr seg og de beste spillerne ikke er med, er det like greit å bare legge ned hele greia. Kvinnefotballen derimot er viktig. OL er det største for kvinnene, men for herrene er OL-fotballen meningsløst sånn det er nå, sier Pedersen.

- Da er det bedre at en annen idrett kommer på programmet som setter OL høyt. Det samme er tilfellet med golfsporten. De har andre konkurranser utenfor OL som står høyere. Det tar glansen av mesterskapet. OL skal ikke være annenrangs og Norway Cup-preget.

Jesper Mathisen klarer å glede seg over OL-fotballen, men forstår også reaksjonene.

- Jeg ser poenget deres når så mange spillere melder forfall. OL har aldri vært det gjeveste i herrefotball. Klubbene betaler lønna, og OL blir nedprioritert. Men for Brasil er fotballen veldig viktig også i OL. Det er noe av det gjeveste i mesterskapet for brasilianerne, sier Mathisen.

- Neymar har fått så mye kritikk at han har sagt at han har mistet gleden ved å spille og at han vurderer å gi seg på landslaget. Heldigivis løsnet det mot Danmark i natt. Nå tror jeg Brasil går hele veien. Det er moro at vi har en så stor favoritt med som lever under et ekstremt press.

Tror Norge hadde toppet laget i motsetning til svenskene

Perdersen synes ikke Neymars tilstedeværelse er tilstrekkelig.

UTSLÅTT: Med 54 forfall i forkant av OL var det ikke overraskende at svenskene ble utslått. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050*
UTSLÅTT: Med 54 forfall i forkant av OL var det ikke overraskende at svenskene ble utslått. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050* Vis mer

- Det hjelper ikke at Neymar er med. Han gjør det fordi Brasil er på hjemmebane og har trolig fått godt betalt for å delta, uten at jeg vet det, sier han.

Mens svenskene ikke har lagt forholdene til rette for OL-suksess i herrefotball, ville Norge trolig prioritert annerledes ved en eventuell deltakelse.

- Hadde Norge deltatt, tror jeg OL-turneringen hadde vært veldig attraktiv for herrene. Jeg tror NFF hadde tilrettelagt forholdene slik Norge kunne gjort det bra i et eventuelt OL. Det er veldig rart at svenskene har så mange forfall, men de var jo med i EM, som sikkert har en del å si, ier Mathisen.

Han gleder seg over å få se nye, spennende spillere i aksjon.

- Jeg synes det er veldig gøy å se så mange lovende unge spillere i aksjon. Det er nye og fremtidige stjerner på stjernehimmelen og et godt utstillingsvindu. Du har for eksempel Oghenekaro Etebo, som scoret fire mål mot Japan og som allerede er på blokka til flere klubber i Tippeligaen, forteller sørlendingen.

Sverige er for øvrig utslått av OL-turneringen etter ett poeng på tre kamper i gruppe B som Haugesunds William Troost-Ekong og Nigeria vant foran Colombia og Japan. I gruppe A tok hjemmehåpet Brasil og Danmark seg videre, mens Sør-Korea vant gruppe C foran Tyskland. Portugal ble kvartfinaleklare sammen med Hondurras fra gruppe D.

AKTUELL FOR NORSK FOTBALL: Oghenekaro Etebo herjer i OL, med blant annet fire scoringer mot Japan, og kan være aktuell for norsk fotball etter mesterskapet. Foto: AFP PHOTO / RAPHAEL ALVES
AKTUELL FOR NORSK FOTBALL: Oghenekaro Etebo herjer i OL, med blant annet fire scoringer mot Japan, og kan være aktuell for norsk fotball etter mesterskapet. Foto: AFP PHOTO / RAPHAEL ALVES Vis mer