Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Raser mot oppsiktsvekkende medisinkrav: - Det er skremmende

Den tidligere skiskytteren Björn Ferry mener all medisin må fjernes fra toppidrett. Det får flere til å reagere. Etter kritikken, kommer Ferry med nye påstander.

SKAPER DEBATT: Björn Ferrys utspill har ført til debatt i Sverige. Den tidligere skiskytteren vil fjerne all medisin fra toppidretten. Foto: NTB Scanpix 
SKAPER DEBATT: Björn Ferrys utspill har ført til debatt i Sverige. Den tidligere skiskytteren vil fjerne all medisin fra toppidretten. Foto: NTB Scanpix  Vis mer

(Dagbladet): Björn Ferry var kjent som en moromann under sin aktive karriere. Skiskytteren kalte en spade for en spade på godt og vondt, og fikk også mye oppmerksomhet da han publiserte en bok etter han la opp.

Der skrev han blant annet at en toppidrettsutøver kan sammenliknes med en misbruker - og at han ikke vil anbefale alle å satse på toppidrett.

Vil fjerne medisiner

Det satte sinnene i kok, og nå har Ferry igjen skrudd på varmen i svensk idrett.

I forbindelse med McLaren-rapporten, som har rystet internasjonal idrett, kom SVT-ekspert Ferry med følgende krav:

- All tillit er borte og det påvirker de rene utøverne.

- Jeg vil se at man forbyr alle slags medisiner umiddelbart og sier at toppidrett er for friske personer. Punktum. Du skulle ikke fått konkurrert med noe slags medisiner i kroppen.

Til Expressen uttalte han også:

- Jeg hadde doblet antall pallplasser hvis jeg hadde gått fem sekunder raskere i alle løpene. En liten effekt kan være helt avgjørende. Det er så små marginer som skiller i toppidretten.

Ekskluderende

Utsagnet om totalforbud har fått flere til å reagere i Sverige. Blant dem, Robin Bryntesson.

Den svenske langrennsutøveren er født med diabetes og er helt avhengig av medisiner.

STUNT-REPORTER: Robin Bryntesson, her sammen med NRK-makker Nicolay Ramm under VM i Falun, reagerer på utspillet til Ferry. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
STUNT-REPORTER: Robin Bryntesson, her sammen med NRK-makker Nicolay Ramm under VM i Falun, reagerer på utspillet til Ferry. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- At en ekspert på svensk TV mener det er feil at jeg driver med idrett fordi jeg er avhengig av et hormon jeg ikke overlever uten, det er skremmende, skriver han i et innlegg på Instagram.

I innlegget har Bryntesson lagt ved et video som tydelig viser budskapet hans.

- Diabetes er min hverdag. Det er familiens hverdag. Tar jeg ikke riktig mengde insulin, kan dette skje. Hvis jeg kunne, hadde jeg byttet kropp med en frisk person, skriver han.

En av dem som har delt det, er den svenske skilegenden Johan Olsson. Han reagerer også:

- Jeg er enig med deg (Bryntesson journ.anm.), og jeg er imponert over all den tiden du bruker for barna skal kunne drive med idrett. Sport skal skape fellesskap og glede, og skal ikke være ekskluderende, skriver Olsson.

- Må være for alle

Idrettslege og professor Thor Einar Andersen var i mange år A-landslagslege i fotball, og er nå medisinsk leder ved Idrettens helsesenter og medisinsk ansvarlig i Norges Fotballforbund.

Han har fulgt opp flere utøvere som er avhengige av medisinbehandling for å konkurrere på toppnivå.

Om utsagnet til Ferry, sier han:

- Idretten må også være for dem som har behov for medisiner. Forutsetningen er at de har en medisinsk korrekt og objektivt stilt diagnose. Vi ønsker jo at folk skal drive med idrett selv om de trenger medisiner, men bruken må være kontrollert, i tråd med dopingbestemmelser og i tråd med god medisinsk behandlingsskikk.

IMOT FORBUD: Thor Einar Andersen. Foto: NTB Scanpix
IMOT FORBUD: Thor Einar Andersen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvilken påvirkning ville et totalforbud av medisinering ha?

- For å sette det på spissen: Vil Bjørn Ferry at alle de som bruker medisiner skal delta i Paralympics? Hva med lette smertestillende eller antibiotika, skal det også være forbudt? Skal ikke jenter få ta p-piller? Det virker lite gjennomtenkt å komme med et slik utspill, sier Andersen

- Hvilket signal ville et forbud ha sendt?

- Det blir et feil signal å sende. En sånn holdning er ekskluderende. Vi ønsker at unge mennesker skal delta i idrett. Det skal de gjøre på mest mulig like vilkår, men noen trenge medisiner, sånn er det bare.

Han fortsetter:

- Det Ferry har rett i er at man må være strenge med kravet til medisinbruk og at kriteriene for medisinbruk er strenge og evalueres jevnlig.

Nye påstander

Flere av de norske utøverne er avhengig av å bruke astmamedisin, for å nevne et hjelpemiddel.

VIKTIG SIGNAL: Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener det er viktig at medisiner kan hjelpe de som vil å drive med idrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIKTIG SIGNAL: Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener det er viktig at medisiner kan hjelpe de som vil å drive med idrett. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Maiken Caspersen Falla uttalte tidligere i år til VG at hun ikke hadde gått langrenn uten medisiner.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som er født med astma, sa følgende i et intervju med Dagbladet:

- Jeg hadde hatt astma uansett om jeg holdt på med langrenn eller spilte piano. Jeg mener det er viktig å vise at man kan drive med idrett og være aktiv også om man har astma, med riktig medisinering.

Ferry mener at den store medisinbruker i Sverige gjør at de ikke har en ordentlig debatt om problemet i nabolandet.

Den svenske TV-eksperten hevder at han har majoriteten av toppidrettsutøvere på sin side, men at få tør å ta debatten på grunn av folk de kjenner.

Til Expressen, sier han:

- Spør du folk i andre land mener de det er en stor skandale. I Sverige tør vi ikke snakke om det fordi vi bruker astmamedisin.

Ferry har likevel kneppet ned kritikken, og sier:

- De som er syke kan bruke medisin, men de kan ikke bli bedre av å ta dem. Det er det denne debatten handler om. Jeg ser på det som mitt ansvar å ta denne kampen. Så får folk mene hva de vil.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling