Raser mot Qatar

Den kroatiske fotballsupporteren Ivana Knoll (26) forteller at hun ble sjokkert da hun leste om klesreglene i Qatar. Under fotball-VM drar hun fra stadion til stadion og viser fram masse hud.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

VM-SUPPORTER: Modellen og influenseren Ivana Knoll forbeholder seg retten til å kle seg slik hun vil i VM. Foto: Instagram
VM-SUPPORTER: Modellen og influenseren Ivana Knoll forbeholder seg retten til å kle seg slik hun vil i VM. Foto: Instagram Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): - Jeg var veldig sint. Jeg er ikke muslim. Når vi i Europa respekterer hijab og nikab, må de respektere vår livsstil og vår religion. Jeg har på meg kjoler og bikinier, fordi jeg er katolikk fra Kroatia.

Det forteller Kroatia-supporteren Ivana Knoll til det engelske nyhetsbyrået PA, gjengitt av avisa The Independent. Under VM i Qatar vekker hun oppsikt.

Instagram-kontoen med nesten 800 000 følgere legger hun ut bilder fra mesterskapet. På flere av dem har hun minimal med bekledning. Selv inne på stadionene - når hun følger Kroatia - viser hun masse hud.

I bakgrunnen står det vakter.

KORT KJOLE: Ivana Knoll dropper den lokale skikken med å dekke til skuldrer og knær. Foto: NTB
KORT KJOLE: Ivana Knoll dropper den lokale skikken med å dekke til skuldrer og knær. Foto: NTB Vis mer

Qatar er et muslimsk land. De kulturelle normene er at du skal kle deg konservativt og dekke til skuldrer, armer og knær. Lårkorte kjoler for kvinner - og shorts og singlet for menn - er ikke i tråd med de lokale skikkene.

- Da jeg hørte om reglene, ble jeg sjokkert. Dresskoden forbyr deg å vise skuldrene, knærne, magen og alt. Jeg tenkte: «Jeg har ikke engang klær til å dekke alt det der», forteller Knoll på Khalifa International Stadium i Doha.

Så rasende er hun på reglene at hun dro til Qatar for å vise hva hun står for. Hun er modell og influenser. Utgangspunktet er: «Når vi respekterer dem, må de respektere oss.»

SLÅSSKAMP: Det gikk hett for seg mellom Argentina og Mexico på tribunen. Det endte ikke pent. Vis mer

Kroatia spilte mot Canada i går og vant 4-1. På tribunen var Knoll et blikkfang som tiltrakk seg oppmerksomhet. Kjolen gikk så vidt over baken og kløften utfordret de konservative reglene.

På spørsmål om hun er redd for å bli arrestert svarer hun:

- Jeg er aldri redd for noe sånt. Hvordan kan kjolen eller bikinien min skade noen? Forklar meg det, vær så snill.

Hun påpeker:

- Da jeg kom til Qatar, var jeg overrasket over at de ikke lagde noen problemer med hvordan jeg gikk. De tillater at du kler deg i det du vil, bortsett fra i offentlige bygninger. Det går fint.

IKKE ARRESTERT: Ivana Knoll forteller at hun ikke har opplevd noen problemer ennå. Foto: NTB
IKKE ARRESTERT: Ivana Knoll forteller at hun ikke har opplevd noen problemer ennå. Foto: NTB Vis mer

På den moderne metroen i Doha kan du se kvinner sitte med heldekkende klær. Av hud synes bare ansiktet. I noen tilfeller ser du bare øyne bak en smal sprekk.

Knoll opplyser at hun ikke har opplevd situasjoner av noen slag. Dette til tross for et massivt oppbud av politi og vakter i VM.

OPPTØYER: Supportere tok til gata i Brüssel etter at Belgia tapte 2-0 for Marokko Vis mer

- Reaksjonene har vært gode. Mange personer fra Qatar kommer bort og vil fotografere. Hvis de hatet det, og hadde noe imot det, ville de ikke ha gjort det.

Knoll ser ut til å bli værende i Qatar en stund. Kroatia leder gruppe F og har gode muligheter til å komme til åttedelsfinalen.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer