Raser mot Raja: - Ubegripelig

SV ønsker fortsatt å innføre et nasjonalt fluor-forbud i Norge denne vinteren. Da kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) avviste forslaget, satte det sinnene i kok.

AVVIST: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja avviste et forslag om å innføre et nasjonalt fluor-forbud. Foto: Terje Pedersen / NTB
AVVIST: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja avviste et forslag om å innføre et nasjonalt fluor-forbud. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For omtrent ett år siden bestemte Det internasjonale skiforbundet (FIS) seg for at all fluorsmurning under skiene skulle være forbudt fra og med denne sesongen.

Årsaken var blant annet Dagbladets funn som dokumenterte fluorens helse- og miljøfarlige egenskaper. Men siden man ikke fikk utviklet en god nok kontrollmetode i tide ble forbudet utsatt til 2021.

Dermed er det fullt lovlig å bruke ski med fluorholdig smøring både i internasjonale renn og i nasjonale renn i aldersklassene 17 og oppover til vinteren.

Det mener SV er galt. Partiets miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken har fremmet et forslag om å innføre et nasjonalt fluor-forbud denne vinteren. Det avviste kultur- og likestilingsminister Abid Raja.

- Slike stoffer (fluor red.anm.) kommer til Norge hovedsakelig gjennom produkter produsert i andre land, og miljøgifter blir også transportert over landegrenser via luft- og havstrømmer. Et rent norsk forbud mot såkalte perfluorerte stoffer (PFAS) vil derfor ikke ha optimal effekt alene, skriver kulturministeren i et skriftlig svar på forslaget.

Raja peker også på at et særnorskt forbud kan komme i konflikt med EØS- og WTO-regelverket. Derfor mener statsråden at man må jobbe sammen med blant andre EU for å få til et felles fluor-forbud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer