Raser mot Raja: - Ubegripelig

SV ønsker fortsatt å innføre et nasjonalt fluor-forbud i Norge denne vinteren. Da kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) avviste forslaget, satte det sinnene i kok.

AVVIST: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja avviste et forslag om å innføre et nasjonalt fluor-forbud. Foto: Terje Pedersen / NTB
AVVIST: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja avviste et forslag om å innføre et nasjonalt fluor-forbud. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

For omtrent ett år siden bestemte Det internasjonale skiforbundet (FIS) seg for at all fluorsmurning under skiene skulle være forbudt fra og med denne sesongen.

Årsaken var blant annet Dagbladets funn som dokumenterte fluorens helse- og miljøfarlige egenskaper. Men siden man ikke fikk utviklet en god nok kontrollmetode i tide ble forbudet utsatt til 2021.

Dermed er det fullt lovlig å bruke ski med fluorholdig smøring både i internasjonale renn og i nasjonale renn i aldersklassene 17 og oppover til vinteren.

Det mener SV er galt. Partiets miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken har fremmet et forslag om å innføre et nasjonalt fluor-forbud denne vinteren. Det avviste kultur- og likestilingsminister Abid Raja.

- Slike stoffer (fluor red.anm.) kommer til Norge hovedsakelig gjennom produkter produsert i andre land, og miljøgifter blir også transportert over landegrenser via luft- og havstrømmer. Et rent norsk forbud mot såkalte perfluorerte stoffer (PFAS) vil derfor ikke ha optimal effekt alene, skriver kulturministeren i et skriftlig svar på forslaget.

Raja peker også på at et særnorskt forbud kan komme i konflikt med EØS- og WTO-regelverket. Derfor mener statsråden at man må jobbe sammen med blant andre EU for å få til et felles fluor-forbud.

RASER: SVs Lars Haltbrekken raser etter at kulturminister Abid Raja avviste et forslag om å innføre et nasjonalt fluor-forbud i vinter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
RASER: SVs Lars Haltbrekken raser etter at kulturminister Abid Raja avviste et forslag om å innføre et nasjonalt fluor-forbud i vinter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Ubegripelig

Det svaret godtar ikke Lars Haltbrekken som går til angrep på statsråden.

- Abid Raja driver med en ganske ubegripelig ansvarsfraskrivelse på dette området. Vi vet hva giftene i skismurning gjør med både folk, dyr og natur. Mange blir alvorlig syke, og likevel setter idrettsministeren sin lit til de som tjener penger på å gjøre problemet større, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Stortingsrepresentanten er skuffet over at Raja ikke forbyr eller regulerer bruken av fluorholdig skismurning i nasjonale renn.

- Det er trist å se at en statsråd har så liten tro på nasjonale regler. Det er allerede et forbud mot denne dritten på skirenn for barn under 16 år, og hadde Norge turt å være frampå i slike saker, kunne vi bidratt til en dominoeffekt for flere land. Men Raja synes altså ikke at folks helse er viktig nok til å gjøre det, raser SV-politikeren videre.

- Et større problem

Dagbladet har konfrontert Raja med reaksjonene til Haltbrekken. Kulturministeren mener kritikken mot ham er uberettiget.

- Om Haltbrekken vrangleser med overlegg, eller ikke forstår svaret mitt, skal jeg ikke spekulere i, men det er uansett uheldig at han overser noen helt sentrale poeng. Skiidretten har allerede gått lenger enn det EU-direktivet fastsetter, gjennom å vedta et forbud for flere stoffer enn det som allerede ligger inne i EU-direktivet, med virkning fra 2021, skriver Raja i en epost til Dagbladet.

Raja skriver videre at han er trygg på at både Norges Skiskytterforbund og Norges Skiforbund vil bruke sine sterke posisjoner internasjonalt for å få gjennomført forbudet så raskt som mulig.

- Samtidig er dette et større problem. Å tro at skadelige fluorforbindelser kun gjelder skismurning er i beste fall naivt av Haltbrekken. Disse miljøgiftene brukes i en rekke av produkter. Derfor jobber Norge sammen med EU for å fase ut, stanse og forby disse stoffene. Det vi trenger er et internasjonalt forbud mot perfluorert stoff som også vil omfatte skismurning, mener kulturministeren.

TRYGG: Abid Raja føler seg trygge på at de norske forbundene vil gjennomføre et fluor-forbud så raskt som mulig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRYGG: Abid Raja føler seg trygge på at de norske forbundene vil gjennomføre et fluor-forbud så raskt som mulig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Pussig

Haltbrekken på sin side mener Norge bør være en foregangsaktør innenfor det han kaller ansvarlig skisport. Ifølge SV skal det være mulig innenfor EØS-avtalen som Raja mener vil være et problem.

- Vi har for eksempel forbud mot alkoholreklame på norske idrettsarrangement, selv om andre land har tillatt dette. Hvis man skal vente på «optimal effekt» i miljø- og klimapolitikken kommer man ikke til å få til noe som helst. Abid Raja vet godt at alt hjelper, og det er synd å se at han kommer med unnskyldninger på dette nivået, sier Haltbrekken til Dagbladet.

I det skriftlige svaret på Haltbrekkens forslag, oppfordret Raja skiforbundet til å vurdere å gjøre flere skirenn i Norge fluorfrie kommende vinter. Det reagerer Haltbrekken kraftig på.

- Det er litt pussig at han på den ene siden sier vi ikke kan innføre forbud på grunn av EØS-avtalen, men på den andre siden oppfordrer idretten til å innføre forbudet. Det viser vel at forbudet kan innføres. Det handler bare om politisk vilje. Raja vil bare skyve ansvaret over på idretten og ikke ta det ansvar og bruke den muligheten han selv har, avslutter SVs miljøpolitiske talsperson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer