TILBAKE FOR ENGLAND: Wayne Rooney har 119 landskamper for England. Kamp nummer 120 får han i gave. Det vekker reaksjoner. Foto: NTB scanpix
TILBAKE FOR ENGLAND: Wayne Rooney har 119 landskamper for England. Kamp nummer 120 får han i gave. Det vekker reaksjoner. Foto: NTB scanpixVis mer

Raser mot Rooneys England-comeback

Keeperlegenden Peter Shilton er sjokkert.

Sist han spilte landskamp for England, var 11. november 2016 mot Skottland. Så annonserte han at landslagskarrieren var over.

Men torsdag om ti dager gjør Wayne Rooney (33) comeback for England, mot USA. Ikke nødvendigvis fordi han er god nok, men fordi det engelske fotballforbundet FA ønsker å hedre ham.

REAGERER: Peter Shilton. Foto: NTB scanpix
REAGERER: Peter Shilton. Foto: NTB scanpix Vis mer

Rooney - som nå spiller for D.C. United i USA - får dermed sin landskamp nummer 120. Avgjørelsen skaper reaksjoner:

- Jeg ble sjokkert da jeg leste dette. Og jeg har fortsatt problemer med å forstå avgjørelsen, sier keeperlegenden Peter Shilton (69).

- Det er to år siden Wayne sist spilte en landskamp. England har kommet seg opp på et nytt nivå, og har akkurat lagt bak seg et strålende VM. Dette setter laget tilbake, sier Shilton, ifølge Daily Mirror.

Ikke enig

- Dette handler ikke om at Wayne ikke fortjener å bli hedret. Men dette kan du gjøre, uavhengig av om han spiller. Du skal ikke bare gi bort landskamper, noe som er feil, og kan gå på bekostning av en yngre spiller.

Shilton fortsetter:

- Jeg er ikke enig med avgjørelsen i det hele tatt. Det skal være den største ære å få spille for landet ditt. Men sannheten er at den amerikanske ligaen MLS ikke er i nærheten av å være på samme nivå som Premier League. Wayne Rooney er ferdig med England. Gareth Southgate (trener) har gått videre.

At Rooney får en kamp i gave, fordømmes nærmest av et samlet ekspertkorps i England. Fotballforbundet har ikke funnet en anledning til å hedre Rooney - før nå. Inntektene fra kampen skal gå til Wayne Rooneys veldedighetsfond.

- Rooney er tidenes målscorer for England og har hatt en fantastisk karriere for landslaget. Men å spille for England skal være en ære. Det kan ikke være sånn at England skal ære deg, sier Alan Shearer, som er ekspert både for BBC og The Sun.

Spekulasjoner

Med sine 119 landskamper er Rooney bare seks kamper unna mannen som har rekorden, Peter Shilton (125 kamper). David Beckham følger på tredjeplass (115 kamper). Men ingen slår Rooney på scoringsstatistikken. Han har 53 mål for England. Deretter følger Bobby Charlton (49 mål) og Gary Lineker (48 mål).

VEKKER REAKSJONER: Ekspertene mener Wayne Rooneys comeback devaluerer den engelske drakta. Her avisa Daily Mirror i dag.
VEKKER REAKSJONER: Ekspertene mener Wayne Rooneys comeback devaluerer den engelske drakta. Her avisa Daily Mirror i dag. Vis mer

- En spiller er aldri blitt hedret på denne måten før. En kyniker vil lure på om FA gjør dette fordi man sliter med å selge billetter til vennskapskampen neste torsdag, påpeker Shearer.

Den profilerte kommentatoren i Daily Mail, Martin Samuel, skriver:

- Wayne Rooneys comeback for England er dårlig nytt. På CV-en hans bør det stå 119 kamper og én veldedighetskamp.

Flere kommer inn på det faktum at Rooney blir gitt en kamp, er med på å devaluere den engelske landslagsdrakta. Å spille en landskamp er noe du skal gjøre deg fortjent til, ikke noe du skal få i gave.

- Rooney fortjener å høre hyllesten fra England-supporterne. Men debatten vil handle om han fortjener en plass på laget, skriver BBCs fotballekspert, Phil McNulty.

Ifølge BBC reagerer Rooney slik på at han får kampen mot USA:

- Jeg er ydmyk og glad for å spille for England igjen. Jeg vil takke Gareth Southgate og FA for å invitere meg tilbake, og for å støtte veldedighetsarbeidet mitt. Å få spille for England er den største æren i karrieren min. Å få min 120. og siste kamp vil bli et spesielt øyeblikk for meg.

England møter Kroatia i Nations League tre dager seinere. Det blir uten Rooney.