Raser mot russerne: - De har nektet meg de fineste øyeblikkene i karrieren

Jenny Meadows.

FORBANNA: Britiske Jenny Meadows har mistet flere VM- og EM-medaljer etter å ha blitt slått av russiske utøvere. Nå er hun forbanna. Foto: AP / David J. Phillip / NTB Scanpix
FORBANNA: Britiske Jenny Meadows har mistet flere VM- og EM-medaljer etter å ha blitt slått av russiske utøvere. Nå er hun forbanna. Foto: AP / David J. Phillip / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I ettermiddag slo bomba ned i idrettsverden med enorm sprengkraft:

En uavhengig kommisjon, utnevnt av Det internasjonale antidopingbyrået (WADA), la fram sin rapport om doping og korrupsjon i friidrettsverden.

rapporten kommer en anbefaling til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) om å suspendere Det russiske friidrettsforbundet (ARAF) fra konkurranser på grunn av omfattende dopingjuks.

- Vi har hatt et møte med Russlands sportsminister om denne rapporten. Vi sa til ham at han måtte forvente dårlige nyheter, sa WADA-kommisjonens leder Dick Pound under presentasjonen.

Destruerte prøver Wada anbefaler også at antidopinglaboratorium i Moskva får lisensen fjernet, og at lederen burde fjernes fra sin stilling.

Ifølge rapporten skal 1417 dopingprøver ha blitt destruert der med overlegg for å ødelegge bevis. Nå anbefales det å utestenge russiske utøvere inntil «det er ryddet opp».
Den 335 sider lange rapporten handler ikke bare om den komplette farsen rundt russernes antidopingarbeid, den viser en internasjonal friidrett i fullstendig forfall, gjennomsyret av doping, korrupsjon og bestikkelser.

De største ofrene er selvsagt de rene utøverne, spesielt de som har mistet medaljer på grunn av russernes gjennomtenkte juks.

Forbanna En av dem er den engelske 800-meterløperen Jenny Meadows (34). Hun går i ettermiddag hardt ut mot det russiske friidrettsforbundet.

- Jeg har mistenkt det hele tiden, men nå har jeg endelig fått bekreftelsen på at Det russiske friidrettsforbundet har nektet meg de fineste øyeblikkene i karrieren, skriver Meadows på Twitter.

Wada forslår å livstidsutestenge flere av Meadows' konkurrenter, og en kjapp titt på karrierens hennes gir henne tilsynelatende god grunn til å være forbanna:

Har mistet flere medaljer • Under innendørs-EM i 2009 ville hun fått sølv istedenfor 4. plass om to russiske utøvere hadde vært fjernet fra resultatlista.

• I innendørs-VM 2010 ville hun blitt verdensmester istedenfor sølvmedaljør om Maria Savinova - som er en av utøverne som risikerer livstidsutestengelse - hadde vært fjernet fra lista.

• I friidretts-EM 2010 ville hun fått sølv istedenfor bronse om samme Savinova ikke hadde fått konkurrere.


• I EM innendørs i 2013 hadde hun sikret seg en bronsemedalje om Jelena Kotulskaja hadde vært fjernet fra resultatlista.

- Egner seg ikke på trykk Også Jenny Meadows' mann og trener Trevor Painter går tøft ut mot russerne på Twitter etter sjokknyheten tidligere i dag. Den russiske treneren, Vladimir Kasarin, som har trent Savinova og i likhet med eleven risikerer livstidsutestengelse, får høre det:

- Vladimir Kasarin hilste på meg med et smil i Praha (der årets innendørs-EM ble arrangert, journ.anm.). Responsen min egner seg ikke på trykk. Jeg fikk lyst til å stikke stafettpinnen et sted, skriver han til et bilde av en stafettpinne med ordene «Clean sport» (ren idrett) trykket på.

Spørsmålet før OL i Rio de Janeiro om under et år er om det vil delta noen russere i friidrett i det hele tatt. Samtidig lurer nok Jenny Meadows og en del andre utøvere på om de vil få ettersendt medaljer fra tidligere mesterskap i posten framover.