Raser mot russernes dopingjuks: - Katastrofe, tarvelig, nitrist

De norske skiskytterne.

- EN KATASTROFE: Ole Einar Bjørndalen mener det organiserte dopingjukset i russisk friidrett er en katastrofe for hele idretten. Han innrømmer at det blir enkelt å lure på om konkurrentene kan være juksemakere. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
- EN KATASTROFE: Ole Einar Bjørndalen mener det organiserte dopingjukset i russisk friidrett er en katastrofe for hele idretten. Han innrømmer at det blir enkelt å lure på om konkurrentene kan være juksemakere. Foto: Geir Olsen / NTB ScanpixVis mer

SJUSJØEN (Dagbladet): I ettermiddag møtte de norske skiskytterne pressen før morgendagens sesongåpning på Sjusjøen.

Bortsett fra Emil Hegle Svendsen, som har slitt med sykdom, er alle de norske stjernene klare for den nasjonale åpningen, som får besøk av blant andre Martin Fourcade og flere av de beste tyskerne.

De norske skiskytterne fikk de obligatoriske spørsmålene om form, trening og forhåpninger i ettermiddag, men da Dagbladet stilte spørsmål om den russiske dopingskandalen som har stjålet overskriftene i idrettsverdenen de siste ukene, var de ikke seine med å svare.

- En katastrofe Tidenes vinterolympier Ole Einar Bjørndalen er krystallklar i sin fordømmelse av det ustrakte og organiserte dopingjukset i russisk friidrett.

- Det er en katastrofe - ikke bare for russisk friidrett, men for all idrett i hele verden. Det viser at noen ikke følger reglene, og det er ikke bra i det hele tatt, spesielt fordi det tyder på at det ikke bare er utøvere som har hatt en finger med i spillet, sier superveteranen til Dagbladet.

- Frykter at du at den samme juksekulturen finnes i skiskyting?

- Jeg håper at de er reine og at det ikke er noe der. En del russere er tatt i skiskyting, men vi satser på at de vi konkurrerer mot er reine. Jeg vet at IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) satser mye på dopingtesting, og ikke minst tilfeldig satsing, og at de følger de som har uregelmessige blodprøver. Jeg håper de har kontroll på de som kanskje fusker.

- Blir det sånn at dere ser på russerne dere går mot og tenker at de jukser?

- Det er veldig lett å tenke sånn. Jeg tipper 90 prosent tenker sånn når det kommer en stor sak. Dette er så omfattende, men jeg har fortsatt tro på at enkeltindivider klarer å stå i mot. Jeg har en god følelse på at mange av de russerne vi går mot trener hardt og jobber bra.

- En ukultur østover WADAs rapport viste at Russlands dopingjuks i friidretten var systematisert og organisert på et sånt nivå at myndighetene kan ha vært innblandet.

Forrige uke ble russerne utestengt fra friidretten på ubestemt tid, og denne uka ble det russiske antidopingbyrået suspendert av WADA.

Johannes Thingnes Bø, som hadde en strålende sesong og tok sin første VM-tittel i fjor, er også kritisk.

- Nå sier jeg akkurat det jeg tenker, og det er at hele den russiske idretten høres tvilsom ut. Når WADA stenger det russiske antidopingbyrået sier det alt. Det er først og fremst en stor seier for ren idrett. Nå må man se på arkivene og rydde opp. Det forundrer meg ikke om skandalen er større enn bare friidretten. Vi har hatt våre runder i skiskyting også, så det er åpenbart at det er en ukultur østover.

Lillebror Bø velger imidlertid å stole på de russiske skiskytterne inntil det motsatte er bevist.

- Det er enkelt å skjære alle over en kam, men det blir feil. Jeg tror de fleste russerne er reine, sier han.

- Nitrist Emil Hegle Svendsen prøver å ikke fokusere for mye på mulige dopede konkurrenter.

- Hele saken er bare nitrist. Man blir sjokkert. Jeg har ingen veldig dyptgående analyse, men jeg har fått med meg saken, og er selvfølgelig rysta. Jeg har ikke tenkt så mye på om jeg kan få tilsendt medaljer i posten, men det kan jo hende. Når det er sagt, så håper jeg det ikke skjer, sier han.

SKEPTISKE: Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø er svært kritiske til det russiske dopingjukset, men håper at russisk skiskyting er renere enn friidretten. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix
SKEPTISKE: Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø er svært kritiske til det russiske dopingjukset, men håper at russisk skiskyting er renere enn friidretten. Foto: Geir Olsen / NTB Scanpix Vis mer

Tarjei Bø, som har hatt en strålende sesongoppkjøring, krysser fingra for at ting gikk korrekt for seg under OL i Sotsji.

- I vår idrett er det russerne som har hatt de positive prøvene de siste seks-sju årene. At det var russisk idrett som ksulle får denne saken er ikke så overrraskende. Jeg kan ikke noe om friidrett, men jeg håper virkelig at det var rent i Sotsji, og at antidopingmyndighetene går til bunns i dette og får avdekka om det skjedde noe galt der. Jeg får nok ingen medalje i posten, fordi jeg var så langt bak, men jeg tror at rettferdigheten seirer til slutt, sier han til Dagbladet.

Tiril Eckhoff peker på at veien til å jukse kanskje er kortere for russerne enn mange andre.

- Jeg liker å tro at russerne er rene til det motsatte er bevisst. Det er også viktig å huske at Russland er et litt annerledes land å vokse opp i enn Norge. De har mye fattigdom. Det er kanskje viktig å huske det, selv om jeg ikke støtter de som jukser, sier hun.

Forsøker å ikke tenke på det Herretrener Egil Gjelland reagerte med skuffelse da han sjokknyheten kom.

- Det er en tarvelig måte å drive idretten på. Spesielt at de organiserer og legger tilrette for det på et høyere nivå, sier han.

Gjelland understreker at han tror skiskyting ikke er like dopinginfisert som friidrett.

- For meg ser de de russiske skiskytterne rene ut. Det er nok noe annet med friidretten, som er mer målbar mot verdensrekorder, sier han.

Synnøve Solemdal prøver å tenke minst mulig på at en eventuell russisk utøver ved siden av henne på standplass kan være en juksemaker.

- Jeg vil tenke at alle som ikke er tatt er ene. Jeg kan ikke gå rundt og skule på konkurrentene. Jeg håper virkelig at det ikke er like ille i skiskyting, og jeg har heller ingen grunn til å mistenke noen.  Vi treffer dem hele tida, til hverdags, og da er ikke dette noe kjekt å tenke på, sier hun.