Siegfried Mazet:

Raser mot Russland

Norges landslagssjef Siegfried Mazet har fått nok av russiske kommentarer om sine egne løpere.

KLAR BESKJED: Siegfried Mazet kommer med en klar beskjed til russiske kritikere. Foto: Lise Åserud / NTB
KLAR BESKJED: Siegfried Mazet kommer med en klar beskjed til russiske kritikere. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I påska kom den tidligere russiske skiskytteren Dmitrij Vasiljev med grove beskyldninger mot Sturla Holm Lægreid og norsk skiskyting.

Han mente Holm Lægreids utrolige gjennombrudd med fire VM-gull og andreplass i verdenscupen sammenlagt, var mistenksomt.

- Det er vanskelig for meg å bedømme hva han gjorde som tok ham fra å være en gjennomsnittlig utøver til å plutselig bli en stjerne. Det dukker jo umiddelbart opp spørsmål i hodet som jeg gjerne ønsker svar på, sa Vasiljev ifølge det russiske nettstedet Sportsdaily.ru.

Russeren med to OL-gull på merittlista mener nordmenn bruker såkalte terapeutiske unntak (TUE) for å skjule doping.

- Vi vet at de som er mest syke på denne planeten, er de norske skiløperne og skiskytterne. Og de vinner jo i det uendelige. Vi må ordne opp i dette, og så får vi se hvordan vinnerpallen endrer seg i verdenscupen og i verdensmesterskap, fortsatte Vasiljev.

DRILL: Skiskytterne lar seg imponere av russisk drill. Video: Lie / Særsland. Vis mer

- Fornærmer

Overfor TV 2 fortalte Holm Lægreid at han har ingen slike unntak og svarte på den russiske anklagen.

- Det er trist at de beskylder andre når de ikke har noe grunnlag. Hvis det er fordi noen har hatt en god sesong, er det tynt grunnlag. Det er ingen av oss som ønsker juks, og det er en felles enighet om å ha en ren sport, sa Sturla Holm Lægreid til TV-kanalen.

Men nå har anklagene fått Lægreid og resten av de norske skiskytterguttas trener, Siegfried Mazet på banen. På sosiale medier tar han et oppgjør med Vasiljev.

- Å anklage Sturla Holm Lægreid eller noen av utøverne mine for doping fornærmer arbeidet mitt. Vasiljev, når du kommer fra et land med den bakgrunnen som dere har, er det bedre å holde kjeft, skriver Mazet og avslutter med ordet «neste».

Franskmannen har vært en stor suksess for det norske landslaget etter at han tok over som skytetrener i 2016.

Denne sesongen ble den mest suksessrike med hele 14 medaljer totalt for gutta og damene i VM i Pokljuka. I verdenscupsammendraget var til slutt fire av de fem øverste blant gutta med norsk pass.

Mazet ønsker ikke å kommentere saken onsdag ettermiddag.

Harde beskyldninger

Det er ikke første gang Vasiljev kritiserer norske vinteridrettsstjerner. Overfor det russiske nyhetsbyrået har han hevdet at de terapeutiske unntakene er et norsk knep for å legalisere doping.

- Rene idrettsutøvere har rett til å vite hvilke medisiner konkurrentene deres bruker. I stor grad er alle disse terapeutiske unntakene et knep for å legalisere bruken av ulovlige medisiner. Alle fagfolk vet dette, men det er vanskelig å bevise, hevder Vasiljev overfor TASS.

Under det russiske mesterskapet i Tyumen nylig tok langrennspresidenten Jelena Välbe til orde for et offentlig register med hvilke utøvere som har terapeutisk unntak.

- De legger ikke skjul på at de har sykdommer, sa Välbe og krevde at det skulle bli offentlig kjent hvilke unntak de norske løperne har.

- Jeg tror at hvis det var åpen informasjon, ville alle være mye mer ærlige, konkluderte hun overfor det russiske nyhetsbyrået TASS.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer