Raser mot skiforbundets fluor-fadese: - Gjør idretten en bjørnetjeneste

Halvparten av alle fluortestene i Hovedlandsrennet var positive, på tross av forbundets fluorforbud. Nå tar en av skikretsene et oppgjør med hele testregimet.

FORBUD: Fra forrige sesong ble det forbud mot å benytte seg av fluorprodukter under skiene til utøvere under 16 år. Foto: Dagbladet
FORBUD: Fra forrige sesong ble det forbud mot å benytte seg av fluorprodukter under skiene til utøvere under 16 år. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da Norges Skiforbund som første nasjon innførte fluorforbud på ski for utøvere under 16 år reagerte både langrennsmiljøet og utenforstående positivt på nyheten.

Men etter at de offentliggjorde resultatene av stikkprøvene de tok av 15 og 16 år gamle utøveres ski under Hovedlandsrennet på Gålå i begynnelsen av mars, hvor halvparten av prøvene ga utslag for fluor, har NSF opplevd voldsomme reaksjoner.

Blant annet fra foreldre og utøvere som føler seg mistenkeliggjort og uthengt.

- Jeg oppfatter situasjonen som meget alvorlig. Vi ser nå konsekvensene av en sak som ikke har vært godt nok forberedt. Man har ikke kvalitetssikret testene. NSF og langrennskomiteen hastet gjennom noe for å virke å være på moten, sier leder for Buskerud Skikrets, Gabriel Johannessen.

- Det ser vi nå konsekvensene av. Løpere som ikke har hatt fluor under skiene, men som har fått utslag fordi man ikke har vasket skiene godt nok eller brukt børster med spor av fluor blir stemplet som juksere. De gjør hele idretten en bjørnetjeneste, mener Johannessen.

Han var den eneste representanten fra de 19 skikretsene som stemte imot forslaget om et fluorforbud under høstmøtet hvor vedtaket ble gjort i fjor.

- Folk vet at jeg har vært uenig, ikke i prinsippet om fluorforbud, men at det er forbundet som har vedtatt uten tilstrekkelig informasjon. De sitter med det hele og fulle ansvaret, sier Johannessen.

- Gått for fort

Leder av langrennskomiteen Torbjørn Skogstad forteller Dagbladet at han ikke er overrasket over kritikken skiforbundet og langrennskomiteen nå møter.

- Jeg vet jo godt at han er kritisk. Det var et enstemmig vedtak med unntak av hans stemme. Måten slike saker legges fram på er ofte slik det ble gjort i møte med kretsene i høst, først med en innledning, deretter en debatt før det til slutt gjøres en endelig avstemming, sier Skogstad.

Johannessen, som også er far til landslagsløper Pål Golberg, mener langrennskomiteen gikk for fort fram da de valgte å introdusere fluortestingen.

- Det har gått for fort i svingene, man har ikke gjort noen form for konsekvensanalyse og det ser man nå resultatene av. Skal man innføre testing må det forberedes bedre. Kretsene har ikke fått noen informasjon, selskapene som leverer produktene har ikke fått informasjon.

Det er ikke Skogstad enig i. Allerede for halvannet år siden var saken oppe i et møte mellom langrennsledelsen og skikretsene. Da følte ikke styret at de hadde tilstrekkelig metoder for å teste om det ble brukt fluor på skiene før rennstart. Det følte kretsene var nødvendig for å innføre et totalforbud, og dermed ble det et mindre omfattende vedtak for ett år siden.

- Diskusjonen om fluorforbud er ikke ny, den har vi diskutert på flere møter med kretsene tidligere. Denne gangen fikk vi en tydelig beskjed fra kretsene om å gjennomføre forbud og testing, sier Skogstad.

Han er likevel nøye med å påpeke at langrennskomiteen hører på klagene de har fått den siste drøye uka.

- Vi tar kritikken på alvor og når vi skal evaluere og legge det fram for skikretsene til vårt neste møte, vil vi sende saksunderlaget ut i god tid slik at kretsene har mulighet å diskutere dette før vi møtes i midten av juni.

- Beklagelig

Flere foreldre og smørere rundt om skikretsene i Norge føler seg stemplet som juksere etter at stikktesten til Norges Skiforbund viste at 25 prosent ga «sterke indikasjoner» på at det ble benyttet fluorholdige produkter under skiene, mens 25 prosent ga «indikasjoner» på det.

- Tilbakemeldingene har vært veldig positive hele veien på at vi tok det standpunktet i høst. Det er først og fremst en verdisak. Når det nå blir mye oppmerksomhet rundt testresultatene ser vi at det kommer ulike reaksjoner. Vi har hele veien ønsket å være tydelig på at vi føler oss trygge på at ikke i nærheten av alle som har indikasjon på fluor under skiene har gjort dette bevisst, sier lederen i langrennskomiteen.

Flere av de Dagbladet har vært i kontakt med reagerer også sterkt på at vilkårene fra NSF endret seg før den annonserte testingen på Hovedlandsrennet. Det hele ble oppfattet som et offisielt budskap på forhånd og et annet budskap da smørere og ledere møtte opp på Gålå.

Først da ble det informert om at børster ikke kunne ha vært i kontakt med fluor før de ble brukt i smørebodene på Gålå.

Da var allerede grunnprepareringen av skiene på Hovedlandsrennet i gang.

- Ingen var spurt, ingen hadde blitt informert. Stakkars ungdom og foreldre som blir hengt ut nå, jeg blir oppriktig lei meg på deres vegne. Dette var så lite gjennomtenkt at det var nødt til å ende på denne måten, sier Gabriel Johannessen til Dagbladet.

To kretser forteller Dagbladet at en av deres utøvere de har smurt ski for har mottatt brev for «sterke indikasjoner» av fluorbruk, men begge forteller at de skiene ble smurt på nøyaktig lik måte som førti andre par ski.

- Det er løpere som havnet midt på resultatlista som nå ønsker å legge bort skiene fordi de føler seg stemplet på lik linje med dopere, hevder Johannessen.

- Hvis det er sånn, er det selvfølgelig beklagelig. Det er blitt sendt ut brevform til alle som har deltatt i testen. Det er i så fall en uønsket konsekvens. Resultatet av testen er det bare klubben og utøver som kjenner til med mindre utøver eller klubb ønsker og dele den med andre, bedyrer Skogstad.

Vil droppe testene

Johannessen ønsker nå at det ved neste møte mellom skikretsene og langrennskomiteen vedtas å avvente med testing til bedre testmetoder har blitt utviklet.

- Det beste nå er at vi nå bruker tid på å finne ut hvordan det her skal løses, så får man inntil videre legge vekk kontroll til man har bedre metoder, sier Johannessen.

Det ønsker foreløpig ikke langrennskomiteen ved Torbjørn Skogstad å ta stilling til.

- Langrennskomiteen har nå gjort det vi var enige med kretsene om. Vi skal oppsummere det vi har erfart gjennom vinteren. Så skal vi diskutere veien videre med kretsene når vi møtes på neste møte i juni. Jeg ønsker ikke forskuttere hva slags vedtak som vil bli gjort der, sier Skogstad.

- Vi har mye å lære av en god dialog med dem som har vært med i testen. Vi har aldri vært ute etter å henge ut noen og derfor sanksjonerer vi heller ikke. Dette er et pilotprosjekt, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer