Idrettstinget 2019

Raser mot splitting av idrettsforbundet

Birgit Skarstein (30) synes ikke noe særlig om forslaget om at Norges idrettsforbund skal splittes i to.

NEGATIV: Birgit Skarstein er ikke særlig positiv til forslaget om å splitte Norges idrettsforbund i to. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
NEGATIV: Birgit Skarstein er ikke særlig positiv til forslaget om å splitte Norges idrettsforbund i to. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

24.–26. mai skal det være idrettsting på Lillehammer. Et av forslagene til vedtak som har kommet opp, er å splitte idrettsforbundet i to.

Det er Norges Bandyforbund som ønsker å dele idrettsforbundet; ett olympisk forbund og ett idrettsforbund. President Erik Hansen begrunner forslaget på følgende måte i dokumentet «Forslag til vedtak – Idrettstinget 2019»:

«Norges Bandyforbund mener at den demokratiske, norske idrettsbevegelsen er best tjent med å stå fritt for IOCs direkte bestemmelser og at det etableres et frittstående NOK med tilknytning til IOC og ivaretakelsen av det olympiske charter på vegne av norske, olympiske idretter».

De mener IOC ikke er en demokratisk organisasjon, hvor verken olympiske komiteer eller særforbund har mulighet til å «etterspørre vedtak eller lovendringer» og vil altså tilbake til den gamle modellen der Norges Olympiske Komité og Norges idrettsforbund var to forskjellige enheter.

Samlet i 23 år

Siden 1996 har de vært samlet i én organisasjon, men før det var de to, akkurat som bandyforbundet nå ønsker.

Også visepresident i verdens antidopingbyrå, Linda Hofstad Helleland, er for en splittelse.

Idrettspresident Tom Tvedt har vært en sterk motstander av å dele idrettsforbundet i to.

Det samme er Birgit Skarstein, som ble kåret til årets kvinnelige funksjonshemmede idrettsutøver på Idrettsgallaen i 2019.

- Jeg tror ikke forslaget er en god løsning. Jeg tror ikke Norge, en relativt liten nasjon, blir bedre hørt av at vi splitter oss internt. Jeg tror tvert imot vi er bedre tjent av å stå samlet, sier Skarstein, som konkurrerer i roing og langrennspigging.

Tror ikke på forslaget

Skarstein har vunnet tre VM-gull i roing og har også tatt VM-sølv og -bronse i langrennspigging. Hun tror bandyforbundets forslag kan ha negativ påvirkning på hennes satsing.

- Hvis de splitter den olympiske komité kan det bli krevende for oss utøvere. Jeg mener topp og bredde må være samlet. De vil skille ut det olympiske forbundet, men betyr det at de også vil ha ut den paralympiske? Konsekvensene av et sånt vedtak kan gå veldig langt, og det er mange ubesvarte spørsmål. Jeg tror det er et forslag som kan skape mye rot og intern distraksjon, sier Skarstein til Dagbladet.

PARALYMPISKE VINTERLEKER: Birgit Skarstein representerte Norge på de paralympiske vinterlekene i PyeongChang i 2018. Foto: NTB Scanpix
PARALYMPISKE VINTERLEKER: Birgit Skarstein representerte Norge på de paralympiske vinterlekene i PyeongChang i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette er et tema Skarstein brenner for. Hun er politisk engasjert, som medlem av finanskomiteen i Oslo bystyre, den norske utøverkomiteen for paralympiske og olympiske idrettsutøvere og den internasjonale utøverkomiteen i Den internasjonale paralympiske komité.

Hun har liten tro på at det blir noe av forslaget.

- Jeg tror vi står stødig i det verdigrunnlaget vi har i Norge. Vi må ha tydelige ledere som bringer disse verdiene videre. Jeg har troen på at vi står sterkere sammen.

Valgkomiteen i Norges idrettsforbund har for øvrig innstilt Sven Mollekleiv som ny president til det nye idrettsstyret som skal velges på idrettstinget i mai. Johann Olav Koss og Elisabeth Faret innstilles som visepresidenter. Tom Tvedt har vært idrettspresident siden 2011.