Ny sponsor for internasjonal kvinnesjakk

Raser mot sponsor: - Sjokkerer meg

«Motiva implants», som jobber med brystestetikk og rekonstruksjon, blir ny hovedsponsor for internasjonal kvinnesjakk. Det vekker oppsikt og skaper reaksjoner.

REKLAME: Dette er et av flere bilder Motiva viser fram på sine hjemmesider. Foto: Motiva Health
REKLAME: Dette er et av flere bilder Motiva viser fram på sine hjemmesider. Foto: Motiva Health Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag formiddag opplyste det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) i en pressemelding at det kirurgiske firmaet «Motiva implants» blir hovedsponsor for kvinnesjakken. Det kirurgiske firmaet jobber med brystestetikk og rekonstruksjon.

Folkelig sagt: De lager silikonpupper.

- Dummeste tingen

Det nye samarbeidet har fått flere til å reagere. Blant dem er Magnus Carlsens sjakktrener Peter Heine Nielsen.

Han delte nyheten på Twitter mandag, og overfor Dagbladet utdyper han:

- Basert på premisset at brorparten av firmaets business handler om kosmetisk brystkirurgi, synes jeg det hele er paradoksalt.

Heine Nielsen fortsetter:

- At kvinner spiller sjakk, symboliserer for meg intellekt, likestilling mellom kjønnene, nedbrytning av barrierer, å ha suksess i en mannsdominert sport. Det er trist at kvinnesjakk-turneringer på høyeste nivå er sponset av noe som, for meg, står for det motsatte.

Sjakkspiller og forfatter Sabrina Chevannes reagerer også:

- Dette er noe av det dummeste jeg har sett denne måneden. Godt gjort, sjakkverden … Du slutter aldri å sjokkere meg, skriver hun.

KRITISK: Peter Heine Nielsen, her fra Norway Chess i 2018. Foto: Carina Johansen / NTB
KRITISK: Peter Heine Nielsen, her fra Norway Chess i 2018. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer

Slår tilbake

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) er ikke enig i kritikken som kommer.

- Vi mener at samarbeidet vil styrke og utvikle kvinnesjakken, skriver administrerende direktør i FIDE, Dana Reizniece-Ozola, i en e-post til Dagbladet.

Hun legger også vekt på at selskapet gjør en viktig jobb for å hjelpe kvinner som er blitt tvunget til å gjennomgå mastektomi (kirurgisk fjerning av bryst) som følge av brystkreft.

- Vi i FIDE verdsetter arbeidet de gjør for kvinnene helse og velvære. Selskapet vil at brystrekonstruksjon skal være mer tilgjengelig og har vært en pioner i å gi kvinner teknologi som kan forbedre resultatet.

KLART SVAR: Dana Reizniece-Ozola forventet kritikk, men er uenig. Foto: NTB
KLART SVAR: Dana Reizniece-Ozola forventet kritikk, men er uenig. Foto: NTB Vis mer

David Llada, Kommunikasjonsarbeider i FIDE, sier til at selskapet forventet at enkelte kom til å bli støtt av nyheten:

- Alle gjør estetiske valg hver eneste dag, enten det handler om klærne vi har på oss, bleke tennene eller trene. Hvorfor er det bare når kvinner tar valg som dette at enkelte ser det på som noe negativt? Som «Motiva implants» selv sier: Kvinner skal ikke være flaue over å ta kontroll over sine estetiske valg.

Delt mening

Sheila Barth Stanford er en av Norges beste sjakkspillere, og ble i år, som første kvinne, æresmedlem i Norges Sjakkforbund.

Da Dagbladet tar kontakt, har hun allerede rukket å lese seg opp på kvinnesjakkens nye sponsor.

- Først tenkte jeg at dette er så typisk. Det setter i gang mange tanker, men jeg har ikke bestemt meg helt ennå hva jeg synes om det, sier hun til Dagbladet.

47-åringen reagerer ikke like sterkt på sjakkens nye sponsor på som sin kollega Chevannes. Hun mener at kvinnesjakken lenge har trengt midler som legger mer til rette for satsing.

- Vi trenger sårt en sponsor. Vi spiller jo for mindre penger enn herrene, som gjør at det er vanskeligere å satse på sjakk. Jeg håper at det gjør at det lettere for kvinner å spille profesjonelt.

NRKs sjakkommentator, Heidi Røneid, synes hele saken er komplisert, og hun er spent på å se hvordan samarbeidet kommer til å bli:

SJAKK-PROFIL: Heidi Røneid, her sammen med Torstein Bae og Line Andersen. Foto: Ole Kaland / NRK
SJAKK-PROFIL: Heidi Røneid, her sammen med Torstein Bae og Line Andersen. Foto: Ole Kaland / NRK Vis mer

- Ingen selskaper sponser for å være greie, de forventer noe tilbake. Hva de forventer, hvordan de skal «bruke» kvinnelige sjakkspillere til å markedsføre selskapet og om de skal fokusere på brystkonstruksjon, silikonpupper uten medisinske grunner eller begge deler, er foreløpig uklart for meg, sier hun til Dagbladet.

- Viktig kvinnesak

Både Stanford og Røneid har lest seg opp på firmaet som skal spytte inn midler i kvinnesjakken de kommende åra. Begge er klare på firmaets inntog kan ha positive sider ved seg.

- Brystkreft er en veldig viktig kvinnesak. Vi vet at mange venter lenge for å få rekonstruert bryst, og selskapets arbeid med rekonstruksjon er viktig. Så om avtalen går ut på å promotere dette så tenker jeg at det er bra, forklarer Røneid.

USIKKER: Sjakkspiller Sheila Barth Stanford er ikke helt sikker på hva hun tenker om saken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
USIKKER: Sjakkspiller Sheila Barth Stanford er ikke helt sikker på hva hun tenker om saken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

- Men så har du den andre siden - om samarbeidet skal brukes til å promotere det å forstørre brystene uten medisinske grunner. Jeg frykter at det skal bli et utseendefokus i sjakken igjen, legger hun til.

- Hvorfor frykter du det?

- Det er hårreisende - fokus på utseende hører ikke hjemme i sjakken i det hele tatt, mener Røneid.

Standford reagerer på kommentarene som kommer fra flere menn i sjakkmiljøet etter det nye sponsoratet. Standford, som har spilt sjakk i 40 år, mener at deler av sjakkmiljøet kan beskrives som sjåvinistisk.

- Man har fått en del kommentarer og må vende seg til å sette opp et slags «skjold». Stanford mener at den nye sponsoren kan bidra til å øke sjåvinistiske holdinger blant enkelte i miljøet.

- Dette firma hjelper ikke saken, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer