Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski

Raser mot Tour de Ski-trenden: - Fortsetter det sånn, er det bare å legge ned hele spetakkelet

Flere av de beste står over. I dag bestemte Astrid Uhrenholdt Jacobsen seg for å dra hjem. Ingvild Flugstad Østberg vurderer det samme. Det får svensk ekspert til å reagere.

NUMMER EN OG TO: Ingvild Flugstad Østberg (til høyre) leder Tour de Ski foran Heidi Weng. Her er de sammen etter dagens jaktstart. Foto: Bildbyrån
NUMMER EN OG TO: Ingvild Flugstad Østberg (til høyre) leder Tour de Ski foran Heidi Weng. Her er de sammen etter dagens jaktstart. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LENZERHEIDE / OSLO (Dagbladet): Ett spørsmål gikk igjen til de norske løperne etter dagens tredje etappe i Tour de Ski.

- Blir du med videre?

Astrid Uhrenholdt Jacobsen var en av dem som sa hun hadde fått beskjed om å dra hjem. Sjur Røthe var blant dem som var usikre – og det samme er Tour-leder Ingvild Flugstad Østberg.

Før touren i det hele tatt startet, bestemte flere av de norske og svenske stjernene seg for å bli igjen hjemme, noe som fikk VG-kommentator Leif Welhaven til å kalle touren for «Tour de Parodi».

Nå er også den svenske skikommentatoren Tomas Pettersson lei.

- Fortsetter det sånn, er det bare å legge ned hele spetakkelet, skriver han i en kommentar hos Expressen.

- Legg den ned

Han biter seg spesielt merke i at Ingvild Flugstad Østberg ennå ikke har bestemt seg for om hun skal fullføre konkurransen:

- Hvis Ingvild drar hjem nå som hun leder, blir en hardt presset turnering forvandlet til en parodi, skriver Pettersson.

LEI: Tomas Pettersson. Foto: Expressen
LEI: Tomas Pettersson. Foto: Expressen Vis mer

- Og det er Norge og Sverige som deler skylda, legger han til.

For der de fleste andre nasjoner stiller med sine sterkeste kort, er både Charlotte Kalla, Stina Nilsson og Marit Bjørgen hjemme – for å nevne noen.

- Blir det samme neste år

- Jeg vet ikke helt hvorfor det er blitt en trend å stå over Tour de Ski for oss i nord, men det er ødeleggende for touren, som har vært det beste med verdenscupen, skriver Pettersson.

Han tror også at det kommer til å bli mange som står over neste år også - fordi VM i Seefeld kommer seinere i sesongen.

- Hvis det kommer til å skje, syns jeg vi skal bli enige om noe med en gang: Da slutter vi å bry oss (om Tour de Ski).

- Tour de ski er det største navnet

En som ikke er bekymret for framtida til Tour de Ski, er markedsdirektøren i FIS, Jürg Capol.

Han mener at det ikke har noe å si at flere velger å stå over.

- Det spiller ingen rolle hvilke utøvere som går eller ikke, det er Tour de Ski som er stjerna. Hvis du spør folk i Zürich om de vet hvem Klæbo er, svarer 99,9 prosent nei. Spør du dem om de vet hva Tour de Ski er, svarer halvparten ja, sier han til Dagbladet.

Capol frykter ikke for framtida til den mest prestisjetunge øvelsen i langrennssirkuset, når man ser bort fra mesterskapene.

FIS-ANSATT: Jürg Capol. Foto: NTB Scanpix
FIS-ANSATT: Jürg Capol. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke bare er pengepremiene store, antallet verdenscuppoeng som deles ut til de som gjør det godt i touren er også avgjørende når sammenlagtseieren i verdenscupen deles ut. I rene premiepenger og bonuspenger er med andre ord suksess i Tour de Ski fortsatt verdt millioner for de beste løperne. I det lange løp er det få som har råd til å velge bort det, forklarer han.

Ny dato?

Et grep som er blitt diskutert den siste tiden, er å flytte hele Tour de Ski til en annen tid av sesongen.

Det sa også den svenske langrennsyndlingen Charlotte Kalla i desember. Hun mener FIS-toppen Vegard Ulvang måtte vurdert flytting av Tour de Ski dersom alle stjernene skulle deltatt:

- Jeg forstår at eksponeringen er best når folk har jule- og nyttårsfri, og at det er et utstillingsvindu for langrenn. Men det er bare hvert fjerde år det ikke er mesterskap, og at touren blir viktig, tilføyer Kalla.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!