Håndball-VM

Raser mot VM-regime

En rekke nasjoner er illsinte på grunn av strengt regelverk.

REGIME: Danske Mikkel Hansen og norske Sander Sagosen kan møtes igjen VM i håndball. Foto: Lise Åserud / NTB
REGIME: Danske Mikkel Hansen og norske Sander Sagosen kan møtes igjen VM i håndball. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Det Internasjonale Håndballforbundet (IHF) har innført en streng coronakontroll under VM i håndball som starter i Sverige og Polen neste uke.

Akkurat som under kvinnenes EM i november i fjor vil en spiller være ute i minimum fem dager om de tester positivt.

I tillegg krever IHF at spillerne skal kunne vise en negativ PCR-test 72 timer før ankomst til VM, og deretter tester negativt etter gruppespill, mellomspill og før kvartfinalene.

Sendte klage

Den islandske keeperen Björgvin Páll Gústavsson har sendt en klage på dette, og delt denne på Twitter.

Magdeburg-keeperen som på klubblaget er lagkompis med Norges kaptein, Christian O'Sullivan, forteller der at han sammen med andre håndballspillere har konsultert med advokater den potensielle isolasjonen ved smitte.

USPORTSLIG: De norske landslagsspillerne reagerer etter at Slovenia blir anklaget for å ha filmet treninga til Serbia under EM. Det slovenske håndballforbundet vil ikke kommentere saken ytterligere. Vis mer

- Turneringsreglene er strengere enn de eksisterende reglene i de forskjellige landene. Man kan fint argumentere for at friheten til å arbeide blir innskrenket ved å nekte spillere adgang til turneringen, skriver islendingen i klagen sin.

Tidligere landslagskeeper og nå Viaplay-ekspert Ole Erevik applauderer keeperkollegaen.

Pall Gústavsson får ytterligere støtte fra sin egen trener.

- Jeg må innrømme at jeg gispet da jeg hørte det, og er veldig bekymret. Etter min mening er dette fullstendig unødvendig, sier Islands landslagstrener Gudmundur Gudmundsson til Frettabladid.

- En stor feil

Også i Danmark og Sverige vekker det strenge coronaregimet sinne.

- Jeg pleier normalt ikke å kaste IHF under bussen, men her blir det begått en stor feil. Til tross for en rekke oppfordringer fra oss og andre VM-nasjoner har de holdt fast på disse reglene, sier Danmarks sportssjef Morten Henriksen til Jyllands-Posten.

Mens Norge spiller alle sine kamper utenom eventuelt finale, bronsefinale eller plassering i Polen, skal Sverige spille alle sine oppgjør på hjemmebane.

At hjemmemesterskapet blir preget av strenge restriksjoner liker de dårlig. I frykt for å miste spillere på grunn av smitte har svenskene valgt å holde avstand til supportere.

- Det er synd at man ikke kan leve som ellers i Sverige når man har et VM på hjemmebane. Det er kjedelig at vi ikke kan skrive autografer og ta bilder med barn. Det er ingen som er redde for corona, men vi er redde for at noen får en positiv test og mister mesterskapet. Det er ikke kult for spilleren det skjer med, forklarer Sveriges assistenttrener Michael Apelgren.

Svenskene tok gull i fjorårets VM. Appelgren, som er tidligere Elverum-trener, er assistent under Sveriges norske suksesstrener Glenn Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer