BLE BUET UT: Italas målscorer Federico Bernardeschi og lagkameratene i Italia. Det samme ble Tysklands spillere. Foto: NTB scanpix
BLE BUET UT: Italas målscorer Federico Bernardeschi og lagkameratene i Italia. Det samme ble Tysklands spillere. Foto: NTB scanpixVis mer

Raser og anklager Italia og Tyskland for avtalt spill: -Det de gjorde var en skam

Italia og Tyskland roet kraftig ned i sluttminuttene i siste gruppespillskamp. Nå får de kritikk.

(Dagbladet): Det utspilte seg en spesiell situasjon under gårsdagens U21-EM. Italia slo Tyskland 1-0 i gruppespillet siste kamp, og gikk videre som gruppevinner. Resultatet gjorde også at Tyskland gikk videre som beste gruppetoer.

Men hadde Italia scoret igjen - ville Tyskland vært ferdig i mesterskapet. Det samme hadde skjedd hvis Tyskland hadde utlignet. I begge scenariene ville Slovakia (som spilte i en annen gruppe) gått videre som beste toer.

Roet ned

Kampens eneste mål ble scoret etter 31 minutter. I sluttminuttene av kampen roet begge lagene kraftig ned på tempoet. De trillet kula rolig rundt, og ble buet ut av publikum etter kampen.

Og etter resultatet var et faktum, raste Slovakias U21-trener, Pavel Hapal.

Til tyske Kicker, gjengitt i BT, går han hardt ut mot måten de håndtere sluttminuttene på.

- Jeg er utrolig skuffet. Det de gjorde, er en skam. Det er ikke fair play å spille på resultatet. Det hører ikke hjemme i fotballen, sier han.

Slovakerne, som spilte i en annen gruppe, var ferdigspilt to dager før kampen mellom Italia og Tyskland, og ble dermed vitne til det som utspilte seg uten at de kunne gjøre noe med det.

- Jeg forstår at de er irriterte. Samtidig forstår jeg de to lagene som spilte. Balansen mellom risiko og gevinst blir sånn at de tar små sjanser, sier Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

Han mener systemet de bruker i mesterskapet må ta deler av skylda:

- Jeg er ikke glad i modeller som de bruker i dette mesterskapet. 8 eller 16 lag med to videre i hver gruppe eliminerer at gruppetoere settes opp mot hverandre. Det eliminerer litt av problemet.

Angrer ikke

Men fra tysk hold får ikke Slovakia noe støtte. Tysklands trener Stefan Kunst mener det er naturlig å roe ned når situasjonen var som den var:

- De siste tre minuttene fikk vi beskjed om at resultatet gjorde at begge lag gikk videre. Det er menneskelig at man velger å spille ballen bakover i banen da, forklarer han, og får støtte av egen sportsdirektør:

- Det er normalt at man prøver å spille rolig de siste 5-6 minuttene, sier Horst Hrubesch.