Raser over nordmenns corona-vaner: - Totalt bullshit

Friidrettsesset Isabelle Pedersen blir sint over folk som sier de er lei av å følge smitteverntiltak. - Jeg har ikke lyst til at mormor skal dø.

BER FOLK FØLGE SMITTEVERNTILTAKENE: Isabelle Pedersen. Foto: Carina Johansen / NTB
BER FOLK FØLGE SMITTEVERNTILTAKENE: Isabelle Pedersen. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SOGNSVANN (Dagbladet): Antall registrerte coronasmittede har utartet til et kritisk nivå de siste ukene. Det betyr strengere smitteverntiltak og restriksjoner i Norge og i en rekke andre land.

Friidrettsesset Isabelle Pedersen (28), tidligere juniorverdensmester på 100 meter hekk, er oppgitt over alle som ikke tar coronaviruset på alvor og ber alle ignorante åpne opp øynene.

- Vi vet ikke hvor farlig dette viruset og hva langtidskonsekvensene er. Og så klarer ikke du å ta det seriøst. Tror du virkelig at du er udødelig? Ingen mennesker har overlevd livet. Og så tar du det så lite seriøst. Det er egoistisk når du ikke følger regler, som staten og hele verden ber folk om å gjøre, fordi folk ikke skal dø. Du kan være en smittebærer uten å vite det, sier Pedersen i dette intervjuet med Dagbladet - med adresse til alle som ikke overholder smitteverntiltakene.

- Jeg har vært i begravelse til folk jeg bryr meg om. Ingenting kommer godt ut av det. Det ødelegger liv. Det ødelegger familier, samfunnet og bedrifter. Når folk ikke vil bruke maske, vaske hendene og ikke følge reglene og kan smitte andre, blir jeg sint. Det handler faktisk om liv og død, tydeliggjør 28-åringen fra Bergen.

- De som blir smittet og er heldig og overlever, hva gjør du om du får andre helseskader i etterkant og at lungene kollapser om fem år? Hva gjør du om en hel generasjon får langtidsvirkende skader? spør hun.

FIKK STEMPEL: Under friidretts-VM i 2013 gjorde Isabelle Pedersen et intervju med NRK som har fulgt henne siden. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Skammelig

Isabelle Pedersen reagerer også på hvor dyrt det lenge var å kjøpe munnbind.

- Jeg forstår at noen ikke kan bruke maske på grunn av at man ikke har økonomi til det. Vi skal ikke tjene penger på viruset, sies det, men så kostet det 200 kroner for ti masker, sier hun oppgitt.

Pedersen legger til at hun synes det er utrolig flaut og skammelig å gå ut å si at man ikke skal tjene penger på et virus, når man samtidig har satt prisen så høyt for munnbind.

- Totalt bullshit

Friidrettsprofilen vil heller ikke høre folk som er lei av å leve i pakt med nødvendige smitteverntiltak.

- Folk sier at de er lei, og bruker det som argument, men det er totalt bullshit. Alle er lei. Alle vil ha større frihet, men vi kan ikke det. Om vi ikke tar oss sammen snart, må vi lukke samfunnet helt ned igjen. Hvem ønsker det? spør Pedersen.

- Hva gjør man om det varer sånn i to år? Det kan skje. Det skal ikke mer enn ett menneske til for å smitte 2000 til, som vi så i Australia og New Zealand. Én dust. Samtidig trengs det én stemme for å overbevise noen til det bedre.

Pedersen er bekymret for mangelen på alvor og villighet til å følge nødvendige smitteverntiltak hos mange nordmenn.

- Jeg har ikke lyst til at mormor skal dø. Hun er den eneste besteforelderen jeg har igjen. Jeg vil ikke at mine foreldre skal bli syke. Jeg har venner med foreldre i risikosonen. Hvilken skyldfølelse får man om man er grunnen til at noen av dem blir smittet? spør hun.

- TRIST: Isabelle Pedersen får kjeft for noen av bildene hun legger ut på sosiale medier. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Den mest alvorlige situasjonen

Norge har nå det høyeste antall innlagte pasienter med covid-19 siden mai.

- Vi står foran den mest alvorlige situasjonen med å snu smitten siden mars. Dersom vi tar et krafttak nå, er det mye større sjanse for at vi kan få en normal julefeiring med storfamilien, uttalte statsminister Erna Solberg i en pressemelding forrige uke.

Statsministeren var tydelig på at hvordan vi alle opptrer i ukene framover, er helt avgjørende for smitteutviklingen.

- Vi må dessverre være forberedt på at det vil bli flere innlagt på sykehus med covid-19 fremover, og det vil bli flere alvorlig syke. Vi må sette inn nye tiltak for å snu denne utviklingen, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Han varsler kraftfulle nye tiltak allerede denne uka for å slå ned smitten.

- Nå er det alvor. Det siste døgnet er det registrert 700 nye smittede i Norge. Hver eneste morgen våkner vi til nye smitterekorder. Vi har utbrudd i alle fylker.

Ifølge statsråden er Norge nå inne i den andre bølgen av viruset.

- Fortsetter denne utviklingen, går helsetjenesten vår ned i knestående, slik vi ser skjer i land etter land i Europa. Vi trenger alle mann på dekk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer