Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal best i utforen

Raser på norsk gulldag: - Det er bare trist

Aksel Lund Svindal (36) og Kjetil Jansrud (33) fikk en perfekt dag med sølv og gull. Flere andre var veldig irritert over at VM-utforen ble gjennomført.

SUR: Christof Innerhofer var misfornøyd med at dagens løp ble gjennomført. Foto: NTB Scanpix
SUR: Christof Innerhofer var misfornøyd med at dagens løp ble gjennomført. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅRE (Dagbladet): Aksel Lund Svindal kunne knapt ha bedt om en bedre avskjed. Selv om han mistet gullet etter en feil, sto han igjen på pallen med lag- og romkamerat Kjetil Jansrud.

VM-utforen endte rett og slett med en norsk festdag, men det var flere av utøverne som mente at utforen aldri skulle ha bli kjørt.

KARRIERESLUTT: Aksel Lund Svindal legger alpinskia på hylle, tar sin hjelm og går. Takk, svarer skistjernene i alpinsirkuset. Video: Thomas Haarstad Vis mer

I timene før start, var det svært usikkert om rennet i det hele tatt kom til å bli noe av. Det ble utsatt en rekke ganger på grunn av tåke og at snøen lavet ned.

I rettferdighetens navn så var det de beste som plasserte seg på toppen av resultatlista, men flere Dagbladet snakket med var sinte og frustrerte.

Slo ut i sinne
En av dem var italienske Christof Innerhofer. Han slo ut i frustrasjon da han kom inn i mål. Italieneren var tydelig irritert:

- Det var vanskelig å se i dag. Jeg er lei meg. Det var trist at måtte vi kjøre i disse vanskelige forholdene. Vi vil kjøre utøver mot utøver, ikke utøver mot vær. Det var de beste som vant i dag, og mange hadde like forhold. Vi var flere som sa at været bare kunne ha blitt bedre i morgen, så det er vanskelig å forstå hvorfor vi måtte kjøre i dag. Nå er vi her, og vi kan ikke gjøre noe med det, sier Innerhofer til Dagbladet.

Lagkamerat Dominik Paris, som vant onsdagens super-G, var også frustrert:

- Det snødde mye. Det var ok, men det var ikke et rettferdig løp for alle, sier Paris til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Når det snør så mye kan du ikke velge din egen linje. Du må holde deg i linja. Når det ikke er rettferdig, så er det ikke gøy å kjøre. Men resultatet er rettferdig, de beste vinner løpet, så det er ok.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Burde vært utsatt

Sveitsiske Giles Roulion bare lo da Dagbladet stilte spørsmål om forholdene. Han sa raskt «se deg rundt» og pekte opp mot tåka og snøen som lavet ned:

- Det var veldig vanskelig. Du kunne ikke se hvor de andre hadde kjørt, og det gjorde det veldig vanskelig. Hvis du kom utenfor linja mistet du masse tid på grunn av snøen. Det var ille, sier han.

- Burde det blitt utsatt?

- Som en utøver må du bare fokusere og holde deg rolig til du får beskjed om du skal kjøre eller ikke, så jeg stilte ikke spørsmålstegn ved avgjørelsen før jeg kom i mål. Nå derimot stiller jeg spørsmål med avgjørelsen. Det var tungt ute der, sier Roulion.

Han får støtte av østerrikeren Matthias Mayer, som ble nummer fem i dagens utfor:

- Det skifter veldig. Det er snø overalt og det er skiftene vind. Jeg tror de fleste løperne er overrasket over at de valgte å starte løpet, sier østerrikske Matthias Mayer

- Burde de ha startet?

- Det er ikke min avgjørelse. Det er tøft for arrangørene, men de beste løperne vant.

I den franske leiren var det også raseri. De mente at utforen ikke burde ha blitt kjørt og var svært frusterte, får Dagbladet opplyst av en fransk journalist.

Trøbbel med været

Flere av de norske utøverne forteller også at det var utfordrende i dag, selv om det endte som en norsk festdag:

- Jeg vant, så jeg er ikke den riktige å spørre om været og forholdene. Det virker stabilt selv om det var vanskelig forhold, sier Kjetil Jansrud.

Aksel Lund Svindal følger opp:

- Vi klarer å gi gass på vanskelige forhold. Vi snakket om at det var to nøkkelpunkter. De svingene før Rossi-hoppet kjørte vi veldig bra. Det var mange som var to tideler bak der, men plutselig var seks-sju tideler bak i mål. Det var der det ble sementert, sier Svindal til Dagbladet.

Gullklemmen

Det var noen rørende scener som utspilte seg i målområdet under dagens utfor. Kjetil Jansrud ble tatt imot med et brøl som nærmest blåste ham tilbake da han kom i mål til ny ledertid.

- Det er den råeste opplevelsen jeg noensinne har opplevd. Det var helt ekstremt trøkk. Det kommer jeg aldri til å glemme, sier Jansrud.

Noen minutter seinere tok han imot romkameraten gjennom 20 år, Aksel Lund Svindal, i målområdet. Rollene fra OL (hvor de to også ble én og to) var snudd. Nå var det Jansrud som var best.

Etter at han var ferdig med de obligatoriske TV-intervjuene, ventet mamma og pappa. Gullklemmen det var like lang som den var rørende.

Og han delte øyeblikket med kompisen Aksel Lund Svindal:

SØLV OG GULL: Sølvvinner Aksel Lund Svindal bukker for Kjetil Jansrud. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SØLV OG GULL: Sølvvinner Aksel Lund Svindal bukker for Kjetil Jansrud. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi har så mye historie sammen. Det er en hel del som skal feires i dag, og så er det en slags poetisk feiring. Vi har stått mye på pallen sammen opp gjennom, også er det ekstra meningsfylt i dag. Det er et symbol på hva vi har betydd for hverandre, sier Jansrud.

Det støtter Svindal:

- Jeg er rørt, men jeg er en avslappet fyr. Det kunne ikke endt bedre. Jeg kunne selvfølgelig vært to hundredeler raskere, så kunne vi delt gullet. Jeg tok det foran Kjetil i OL i fjor, og nå tar han det. Hvis noe er 0,4 promille fra å være perfekt, så er det faktisk perfekt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!