Tour de Ski

Raser: - Sauer

Russlands langrennsdronning, Jelena Välbe, krever at Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov skjerper seg.

IKKE FORNØYD: Jelena Välbe. Foto: NTB
IKKE FORNØYD: Jelena Välbe. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): Det har lenge brygget opp til drama mellom de to russiske stjernene Aleksandr Bolsjunov og Sergej Ustjugov, og for få dager siden nådde konflikten kokepunktet.

Under en sprint gikk de to i tottene på hverandre gjentatte ganger. Det endte med at begge falt. Bolsjunov var blodig i ansiktet etter krasjen, men fikk null sympati fra sin rival.

Raser

Nyheten har preget russiske og internasjonale sportsnettsider de siste dagene, og nå kaster også Russlands mektige langrennsdronning, Jelena Välbe, seg inn i debatten.

Hun freser og ber utøverne skjerpe seg:

- For å være ærlig, det var to sauer som duellerte i sporet, og de bestemte seg for å gå på hverandres nerver. Jeg håper de får ordnet opp i denne konflikten. Til å begynne med var det bare humor, men det har vokst til misnøye mot hverandre, sier Välbe til Match, gjengitt hos Championat.

Puster lettet ut

Den norske duoen Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo ler godt når Dagbladet spør om duellen mellom Ustjugov og Bolsjunov:

- Jeg er glad jeg ikke var i midten der, sier Klæbo og smiler lurt.

Han fortsetter:

- Det så brutalt ut, men det ser ut som det er den samme fyringen der som om de hadde gått verdenscup. De får bare holde på.

Klæbo fikk blant annet smake på sinnet til Ustjugov under VM i 2019:

RASENDE: Russiske Sergej Ustjugov gikk til angrep på Johannes Høsflot Klæbo etter målgang i Seefeld. Video: NRK. Vis mer

Emil Iversen sier at han har fått med seg «slåssingen» mellom de to:

- Det er perfekt om de kan slåss med hverandre. Jeg vet ikke hva som har skjedd, men Bolsjunov er veldig ufin i felt, så det er ikke noe nytt at han havner i noe sånn.

- Og Ustjugov er vel ikke typen som pleier å gi seg?

- Nei, det er to alfahanner. Det er bare å holde avstand for resten av russerne når de begynner å slåss. Da blir det skummelt.

På talefot

Dagbladet snakket med Markus Cramer i Val Müstair. Treneren, som nå har ansvaret for Italia, har tidligere vært russisk trener. Han har fortsatt et tett forhold til Ustjugov.

DRAMA: Dramatikk på oppløpet under femmila i ski-VM. Bilder fra NRK. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Cramer mener at episoden, som i realiteten er mange episoder, er blåst opp:

- De er litt gale og gjør alt for å vinne når de konkurrerer. Det er et spill for dem, og de legger ikke så mye i det etterpå, sier Cramer til Dagbladet.

Han snakket med Ustjugov torsdag ettermiddag, og sier at hans tidligere elev hadde snakket med Bolsjunov for å høre om alt gikk bra. Cramer påpeker også at Bolsjunov ikke ble straffet for episodene som skjedde i de tidligere sprintene:

- Det var to ganger hvor Bolsjunov hoppet på skiene til Sergej, og vanligvis ville juryen ha gjort noe. Her ga de ham bare et gult kort for den siste episoden, mange timer seinere.

FORSTÅR USTJUGOV. Marcus Cramer, her fra Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSTÅR USTJUGOV. Marcus Cramer, her fra Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Tror du at juryen er redd for å gå etter Bolsjunov?

- Ja, selvfølgelig. Når du er trippel OL-mester, så tror folk at han kan vinne hele tida. Samtidig så kan han kan ikke bare gjøre som han vil, også Bolsjunov må følge reglene, sier Cramer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer