Raser: - Skammelig

Svømmeforbundet tar grep og forbyr transpersoner å delta som kvinner. Sykkelsportens valg skaper reaksjoner.

REAGERER: Den kjente TV-personligheten og tidligere OL-svømmeren Sharron Davies mener at andre idretter bør følge eksempelet til svømmesporten. Foto: Andrew Milligan/PA/NTB
REAGERER: Den kjente TV-personligheten og tidligere OL-svømmeren Sharron Davies mener at andre idretter bør følge eksempelet til svømmesporten. Foto: Andrew Milligan/PA/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) forbyr transpersoner å delta i elitestevner som kvinner hvis de var over tolv år gamle da de gjennomførte kjønnsskifte.

Svømmeforbundet vil ikke la utøvere som gikk gjennom puberteten som gutter delta i kvinneklassen. Det vedtok svømmeforbundet med 71 prosents flertall i en avstemning søndag.

Det har vært et meget omdiskutert tema i lang tid, og har tatt fyr med svømmer Lia Thomas' prestasjoner i bassenget. Thomas svømte i herreklassen tidligere, og ble den første kjente transpersonen som vant collegemesterskapet i svømming da hun vant kvinnenes 500 yard fristil i mars.

Flere har tatt til orde for at Thomas ikke skal få lov til å konkurrere i kvinneklassen.

- Stolt

Den kjente TV-personligheten og tidligere OL-svømmeren Sharron Davies mener at andre idretter bør følge eksempelet til svømmesporten ved å forby transpersoner å delta som kvinner.

- Jeg er så stolt over FINA som endelig er modige nok til å stå opp for kvinnelige utøvere. Dette er et veldig bra grep og jeg håper alle de andre organisasjonene følger opp, sier Davies ifølge Daily Mail.

Sykkelsporten har nylig oppdatert sin egen regelbok, men har innrømmet at de ikke kan «eliminere alle fordeler som transpersoner har». De har fått kritikk for å fortsatt gi transpersoner lov til å konkurrere i kvinneklasser ut fra mengden testosteron i kroppen.

- Jeg mener det sykling har gjort er skammelig. De har rett og slett sagt at de er fornøyde med at kvinnelige utøvere konkurrerer med en ulempe. Jeg mener det ikke er akseptabelt i en verden hvor vi ikke tolererer kjønnsdiskriminering.

Åpen klasse

Mange land har aldersgrenser for kjønnsskifte, ofte på 16 eller 18 år. Det internasjonale svømmeforbundet har hatt en utredning av saken der medisin-, juss- og idrettseksperter deltok.

Svømmeforbundet har også vedtatt å opprette en åpen klasse for svømmere som har et annet kjønn enn de ble født med.

Friidrettssjef Sebastian Coe uttalte i mars at kvinneidretten går mot en usikker framtid om det ikke kommer på plass reguleringer for transkjønnedes deltakelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer